Pávai István 70 - Koncert a néprajzkutató tiszteletére ONLINE is

Pávai István 70 - Koncert a néprajzkutató tiszteletére

A Hagyományok Háza koncerttel tiszteleg a hetvenéves néprajzkutató, Pávai István életműve előtt. A november 12-ei jeles esemény zenei rendezője Árendás Péter.

A Hagyományok Háza a Zenetudományi Intézet és a Zeneakadémia Koncertközpont november 12-én 19.30-tól koncerttel ünnepli a hetvenéves Pávai Istvánt a Zeneakadémián, amit ONLINE is közvetítenek.

Ritka alkalom, ha egy születésnapi műsor úgy tiszteleghet az ünnepelt népzenekutató előtt, hogy kizárólag a saját gyűjtéseiből válogatott dallamok szólalnak meg. Pávai István a közel félévszázados gyűjtőmunka során a korábban zenei szempontból már jól feltárt néprajzi tájegységek mellett olyanokat is felkeresett, amelyek dallamanyaga még a kutatók számára is kevéssé volt ismert. Elsősorban a néptáncokat kísérő hangszeres és énekelt zene, valamint az interetnikus népzenei kapcsolatok dokumentálására törekedett.

 

Pávai István

 

„Pár mondatban nehéz összefoglalni a kiváló népzenegyűjtő pályáját” – nyilatkozta a Pesti Műsornak adott interjúban Árendás Péter zenei rendező. „Pávai gyűjtőként valódi mélyfúrásokat végzett, és addig ismeretlen adatközlőktől évtizedek óta nem játszott népzenei kincseket bányászott elő.”

A koncertnek nemcsak ünnepeltje, hanem rendezője és résztvevője is Pávai István, aki már számtalanszor bizonyította, hogy a tudományos eredmények felhasználása és a minőségi szórakoztatás igénye nem egymást kizáró tényezők. A program bemutatja a keleti magyar nyelvterület kevéssé ismert dallamvilágának változatosságát és szépségeit, kiemelt figyelemmel a kutató származási helyére, a Székelyföldre.

„…ódon tűzben ragyogó ékszerek a székely dalok – írja Kodály 1919-ben, majd így folytatja. – A székely dalokból… feldereng egy egységes magyar zenei nyelv képe, egy régi tradíciótól keményre csiszolt, monumentális stílusé.”

 

Közreműködik

Barozda, Cickom, Dalinda, Lelkes és Tokos együttesek
Enyedi Ágnes (ének), Gubinecz Ákos (ének, citera), Kiss B. Ádám (ének, hegedű)
Csernók Klára, Mihó Attila, Lipták Dániel, Papp István Gázsa, Székely Levente (hegedű)
Árendás Péter, Fekete Márton, Kelemen László, Papp Endre (brácsa)
Cserta Balázs (klarinét), Szabó Dániel (cimbalom), Salamon Soma (furulya, harmonika)
Németh László (koboz), András Orsolya (gardon), Molnár Péter (bőgő)

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Pávai István etnomuzikológus, egyetemi tanár Székelyudvarhelyen született. Tanára – az egykori Kodály-tanítvány – Jagamas János volt, mesterének az 1950-es években gyűjtött anyagai, nagy hatással voltak az ifjú Pávaira.

A koncert anyagát a szervezők a következő év tavaszán kívánják bemutatni Erdélyben.

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Fotó: Bege Nóra