A képzelt beteget közvetítik ONLINE az Operaházból

A képzelt beteget közvetítik ONLINE az Operaházból

Élőben, ingyenesen közvetíti A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című előadását pénteken a Magyar Állami Operaház az OperaVision internetes platformján.

Vajda János Bulgakov és Moliere művei nyomán született operájának ősbemutatója után egy évvel, a Magyar Állami Operaház az OperaVision internetes platformján élőben, ingyenesen közvetíti az előadást pénteken 20 órától.

Szabó Máté rendezésében a premierhez hasonlóan Argant és Moliere-t Hábetler András kelti életre, partnerei a színpadon Wiedemann Bernadett (Béline), Horti Lilla (Angelika), Hanczár György (Cléante), Bátori Éva (Toinette), Rácz István (Dr. Purgó) és Biri Gergely (Teofil) lesznek. A keretjátékban feltűnő XIV. Lajos prózai szerepét a rendező felkérésére Ókovács Szilveszter alakítja. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kovács János vezényli.

 

Magyar Állami Operaház

 

A Mario és a varázsló (1988), a Leonce és Léna (1999) és a Karnyóné (2007) után A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása (2020) Vajda János negyedik operája, amit bemutatott a Magyar Állami Operaház. Az Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző eredetileg Bulgakov művét szerette volna megzenésíteni, végül azonban alkotótársaival, Várady Szabolcs szövegíróval és Mátrai Diána Eszter dramaturggal a két színdarab kombinációja mellett döntött. A hangsúlyt Moliere komédiájára helyezték, amit Vajda szinte teljes egészében megzenésített. Bulgakov drámájából XIV. Lajos francia király és Moliere párbeszédei kerültek át az operalibrettóba, elő-, köz- és utójátékokként. Az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében A Francia Múzsa Szezonja részeként, 2020. októberében bemutatott darab a pandémia miatt mindössze négy alkalommal volt eddig látható.

A darab a pénteki közvetítést követően még vasárnap, november 23-án, 27-én és december 19-én látható az idei évadban élőben az Eiffel Műhelyházban.

 

Magyar Állami Operaház

 

Az európai operatársulatokat és fesztiválokat tömörítő Opera Európa 2017 őszén indította útjára OperaVision elnevezésű portálját, hogy népszerűsítse az opera műfaját. Az Európai Unió Kreatív Európa Programja által támogatott, 17 ország 29 operatársulatával együttműködésben működő felület az előadásokon túl betekintést enged a produkciók létrejöttébe, és kapcsolódó anyagai segítésével kíván hozzájárulni az operák jobb megértéséhez.

A Magyar Állami Operaház korábban Humperdinck Jancsi és Juliska, Erkel Bánk bán, valamint Mozart A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény című előadásait tette átmenetileg ingyenesen hozzáférhetővé a www.operavision.eu címen elérhető felületen.

ITT NÉZD ONLINE

A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása 2022. május 19-ig nézhető vissza a nemzetközi portálon. 

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Operaház