Nézd ma a TV-ben a díjnyertes Örök tél c. filmet az Emmy-díjas Gera Marinával

Nézd ma a TV-ben a díjnyertes Örök tél c. filmet az Emmy-díjas Gera Marinaval

Ma este lesz látható a TV-ben Szász Attila díjnyertes alkotása, az Örök tél, melynek főszereplőnője, Gera Marina kapta 2019-ben a legjobb színésznő kategóriában a Emmy-díjat a filmbeli alakításáért.

A film a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel Csányi Sándor és Gera Marina főszereplésével. A történelmi dráma a második világháború végén málenkij robotra elhurcolt több százezer magyar áldozatnak állít emléket. A film forgatókönyvírója Köbli Norbert, operatőre Nagy András volt.

Az alkotás november 25-én, 22:10-től lesz látható a DUNA Televízió műsorában.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

A filmről

1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén (Gera Marina), a sváb fiatalasszony - akinek férje a fronton harcol - kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. A svábokat, mint háborús bűnösöket kezelik, és felelőssé teszik őket a német katonák által elkövetett borzalmakért. A táborban, a bányában embertelen körülmények vannak, keveset ér az emberi élet.

 

Gera Marina

 

A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik, egy fogolytársának - a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak (Csányi Sándor) - akinek az életét is köszönheti. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon?

 

 

A Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza.

Roni, ATEMPO.sk