A népzene sokszínűségét ünneplik szombaton – Korpás Éva is koncertet ad

A népzene sokszínűségét ünneplik szombaton – Korpás Éva is koncertet ad

A Müpa Budapest évről évre jelentkező gálakoncertje, A népzene ünnepe 2008 óta a tradicionális magyar népzene és az arra építő, vagy a környező népek zenéivel kapcsolatba lépő világzene ünnepe, a főműsor mellett táncházakkal és gyermekkoncerttel. Utóbbit idén a felvidéki Korpás Éva és zenekara adja.

A Tükrös együttes egykori énekese gyermekeknek szóló világzenés és népzenés lemezeit élőben egy interaktív műsorral adja elő, amelyben a népdalok mellett mondókák és gyerekjátékok elevenítik fel a régi falusi világot.

Az esti gálakoncerten fellép az Erdőfű Zenekar, a Cigány Hangok, a Zűrös Banda, a Napfonat, valamint a Bohemian Betyars és az idén 30 éves Parno Graszt.

Az idei est zenei válogatása nemcsak az autentikus hangzásvilágot állítja középpontba, hanem arra is rámutat, hogy mennyiféle módon inspirálja hagyományunk a kortárs együttesek alkotóit. A kétfelvonásos gálakoncert programjában olyan együttesek nevei szerepelnek, amelyek nélkül a kortárs népzenei élet, a klubkoncertek és a táncházak világa elképzelhetetlen lenne.

Az Erdőfű Zenekar tagjait az a törekvés hozta és tartja össze, hogy a Kárpát-medence népzenei hagyományát a lehető leghitelesebb módon elevenítsék fel koncertjeiken. Valamennyien kivételes tudással rendelkeznek a magyarlakta területek hagyományait, népi kultúráját és hangszerhasználatát illetően, így bármely budapesti táncház közönségét képesek egy szempillantás alatt távoli tájakra repíteni.

Lakatos Mónika művészetével világszínvonalra emelte az oláhcigány népzenei hagyományt, 2020-ban személyében első alkalommal nyerte el roma előadó a legrangosabb világzenei fesztivál, a WOMEX életműdíját. A szombat esti koncertre Cigány Hangok nevű együttesével érkezik, amellyel 2021-ben vette fel Hangszín című lemezét.

Őket váltja a színpadon az ősi és misztikus hangzásvilágú Napfonat formáció. Az öt fiatal női énekesből álló a cappella együttes repertoárján a magyar énekek mellett megtalálhatóak orosz, mexikói és bolgár népdalfeldolgozások is.

A Zűrös Banda legutóbb megjelent, 2021 című lemeze alapját magyar népzenei dallamok adják. Zenéjük karakterét az ének- és fúvósszólamokban fellelhető autentikus balkáni népzene és a ritmusban hallható popos, könnyűzenei alap izgalmas elegye határozza meg, sok számukban a dzsessz és az elektronikus zene is fúzióra lép a balkáni dallamokkal.

Az estet a Bohemian Betyars és az idén 30 éves Parno Graszt közös felállása zárja. Előadásukban a romani és a magyar nyelvű dalokat átjárja a punk, a ska és a balkáni életöröm egyvelege.

Roni, ATEMPO.sk / MTI