A Kopaszkutya a TV-ben - digitálisan felújítva pedig a mozikban

A Kopaszkutya a TV-ben - digitálisan felújítva pedig a mozikban

Rövid időre visszatér a vásznakra Szomjas György kultuszfilmje, a Kopaszkutya. Az eredetileg 1981-ben bemutatott zenés alkotás digitálisan felújított változata csütörtöktől látható a magyarországi mozikban.

Február 9-én, este pedig a Dunán is láthatjuk a legendás alkotást 23.00-tól.

ITT NÉZD ONLINE

 

A Földes László Hobo, Schuster Lóránt, Deák Bill Gyula és Póka Egon főszereplésével készült Kopaszkutya teljes körű restaurálása a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak együttműködésében valósult meg.

A mintegy százperces Kopaszkutya egy ismeretlenségből előretörő zenekar történetét meséli el a sikeres tabáni fellépésig.

A Kopaszkutya tagjait az akkor reflektorfénybe kerülő Hobo Blues Band zenészei alakítják, a dalok HBB-számok a nyolcvanas évek legelejéről. A sztori akörül forog, miként próbálja a menedzsert alakító Schuster Lóránt befuttatni a Kopaszkutyát. A remélt tévés szereplés elmaradása miatt egyre éleződik a konfliktus, a történet végén a Schuster által alakított figurát saját együttesének tagjai verik meg. A film vége főcíme alatt a P. Mobil Utolsó cigarettája szól - Schuster e zenekar irányítója a mai napig.

A tavaly 80 évesen elhunyt Szomjas György kultuszfilmje igazi magyar rock-karriertörténet, a nyolcvanas évek életérzésének lenyomata.

A zenés filmben a Hobo Blues Band és a P. Mobil tagjai mellett az Omega és az LGT is szerepel egy 1980-as koncertfelvételről, egy rövid jelenetben Allen Ginsberg világhírű beatköltő (a HBB megzenésítette a verseit) tűnik fel. A mostani újrabemutató szomorú aktualitása, hogy Szomjas mellett az elmúlt egy-két évben hunyt el Póka Egon (HBB), valamint Kóbor János, Benkő László és Mihály Tamás (Omega) is.

Szomjas György ebben a filmszatírában a peremkerületek szubkultúráját is bemutatja.

A korabeli kulturális hatalmi viszonyokat jellemzi, hogy bár Mokép a forgalmazta és mozikban vetítette a filmet, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat a hanganyagot tartalmazó lemezt (ami a HBB második albuma lett volna) betiltotta, a film zenei anyaga csak 1993-ban jelent meg.

A rendező 2011-ben elkészítette a Kopaszkutya Kettő című dokumentumfilmet, de abban Schuster nem vett részt.

 

 

Forgatókönyvíró: Kardos István, Szomjas György
Zene: Póka Egon, Deák Bill Gyula, Pálmai Zoltán
Operatőr: Halász Mihály
Rendezte: Szomjas György

Szereplők

Földes László (Énekes)
Schuster Lóránt (Fönök)
Deák Bill Gyula (Bill)
Póka Egon (gitáros)
Almási Albert Éva
Kőrös József
Mareczky István
Pálmai Zoltán
Szénich János

ATEMPO.sk