Ma kezdődik a Cziffra György Fesztivál

Február 14-én, hétfőn kezdődik a Cziffra György Fesztivál, amelyen klasszikus zenei koncertek, bárest és kiállítások is várják az érdeklődőket.

A Cziffra György-emlékév részeként idén február 14. és 27. között rendezik a Cziffra György Fesztivált Budapesten. A programsorozat eseményeinek a Zeneakadémia, a Régi Zeneakadémia, a MOMKult, a Hegyvidék Kulturális Szalon és a Hegyvidék Galéria ad otthont.

A fesztiválon fellép mások mellett Vagyim Repin, Alexandr Knyjazev, Klara Min, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Káel Norbert, Tony Lakatos, Malek Andrea, a Hot Jazz Band, Sárközy Lajos és zenekara, Keller András és a Concerto Budapest, valamint a fesztivál alapító-művészeti vezetője, Balázs János zongoraművész.

Robert Schumann-zongoradarabok rajongóinak ajánlják Klara Min dél-koreai zongoraművésznő február 14-i szólóestjét a Zeneakadémián. Február 17-én a bécsi Cziffra Stiftung és a Cziffra Fesztivál fiatal tehetségeinek koncertje hallható a Hegyvidék Kulturális Szalonban, ahol február 19-én Balázs János tanítványai lépnek fel.

 

Cziffra György Fesztivál

 

Káel Norbert zongoraművész február 20-án ad szólóestet a MOMKult Kupolatermében, Pál István Szalonna és Bandája tér- és időbeli zenei utazásra invitálják a közönséget február 24-én a MOMKultban Banda Ádám (hegedű) és Balázs János (zongora) közreműködésével.

A romantika aranykorát idézi fel Balázs János partnereivel, Vagyim Repin hegedű- és Alexandr Knyjazev csellóművésszel február 22-én a Zeneakadémián, míg a pesti éjszakai élet végtelen zenei világát varázsolja elénk a múltból a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekara Malek Andrea énekével és Bősze Ádám korabeli anekdotáival február 25-én a MOMKultban.

Giovanni Bertolazzi, a 2021-es Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny második helyezettje, a Cziffra Fesztivál különdíjasa február 26-án délelőtt ad hangversenyt a Régi Zeneakadémián a matinékoncert-sorozatban.

Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, az improvizáció nagymesterei február 26-án játszanak együtt a Zeneakadémián, a MOMKult Kupolatermében Eckhardt Gábor hangszerbemutató koncertjére várják a gyerekeket és családjaikat február 27-én délelőtt.

A fesztivál gálakoncerttel zárul, amelyen 2017 óta minden évben átadják a Cziffra György Fesztivál díjait. Ezt követően elhangzik Liszt Ferenc két zongoraversenye és kétzongorás versenyműve egyetlen szólista, Balázs János zongoraművész előadásában, a Concerto Budapest zenekarát Keller András vezényli.

A fesztivál részeként két kiállítás is nyílik. A MOMKult Reich Károly Lépcsőgalériában a senlis-i Saint-Frambourg kápolna építészeti és fotogrammetrikai felméréseinek rajzaiból látható válogatás, a Hegyvidék Galériában Dóra Ádám és Koszorús Rita tárlatának kísérőrendezvényeként zenés vezetést is tartanak.

ATEMPO.sk / MTI