Markó Iván emléke előtt rendkívüli műsorokkal tisztelegnek a tévében

Rendkívüli műsorokkal tiszteleg ma, április 21-én este az M5 csatorna Markó Iván Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett és a Magyar Fesztivál Balett alapítója, Érdemes Művész előtt, aki hetvenöt éves korában hajnalban elhunyt.

A magyar táncművészet meghatározó alakjától, Markó Ivántól búcsúzik az M5 tévécsatorna, a közmédia kulturális adója. Az 1981-ben Érdemes Művész, majd 1983-ban Kossuth-díjjal elismert művészre, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjára a közmédia kulturális adója 21:00-tól az 1987-es balettfilmmel, a Zenés TV Színház Prosperóval emlékezik, amelyben Markó koreográfusként vett részt. A Schubert műveire készült koreográfia a Mester és Tanítványa kapcsolatáról szól.

A folytatásban a 21:25-kor kezdődő, a Szerelmes földrajz – Istentől kapott tánc című filmet láthatják a nézők. Az alkotásban a művész ars poeticáját fogalmazza meg, amelyben hite szerint Isten játssza a főszerepet.

„Az erőm abban rejlik, hogy Istennek tartozom számadással. Gyerekkoromban mindig azt gondoltam, hogy Isten a homlokomon tartja a kezét. Ha nem viselkedem jól, akkor felemeli az egyik ujját, s aztán a következőt. Még most is tartok attól, hogy egyszer elveszi a kezét… Hiszen Istentől kapott tánc az enyém” – emlékeztet Markó Iván szavaira az M5 ismeretterjesztő műsora.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk / MTVA