Omega és a Spencer Davis Group közös koncertje Budapesten

A hatvanas évek koncertjeit, az egykori Budai Ifjúsági Parkot idézi fel az Omega együttes beat-mise című produkciója május 30-án a Budapest Parkban. Az est vendége a brit beatlegenda, a Spencer Davis Group.

Az Omegában 1962 és 1967 között játszott zenészek közül Laux József dobos, Kovacsics András gitáros és Varsányi István basszusgitáros is színpadra lép. A műsor a beatkorszak hangulatára, másrészt az Omega Oratórium templomi produkcióra épül - mondta Kóbor János énekes, aki mellett Benkő László billentyűs, Laux József és Kovacsics András is részt vett a sajtótájékoztatón.

A május 30-i koncert apropója, hogy az egykori Budai Ifjúsági Park 30 éve zárta be kapuit. Az esten Kapuvári Gábor Lesz egyszer egy ifipark? című dokumentumfilmjéből vetítenek részleteket.

Ahogy Benkő László fogalmazott, az ifipark a közös együttlétet jelentette, a magyar rockzene bölcsőjét, ahol Rajnák László igazgató nyakkendőt, fehér inget követelt meg a közönségtől, a farmert tiltotta.

"A Budapest Park a legnagyobb szabadtéri koncerthelyszín a fővárosban 11 ezres befogadó képességével. A park egyfajta reinkarnációja, utódja az egykori ifiparknak, ezért is örülünk annak, hogy az Omega speciális koncerttel készül nálunk fellépni" - jegyezte meg Gerendai Károly, a Budapest Park főszervezője.

Laux József arról beszélt: "örülök a lehetőségnek, talán ez rendezni fogja azt a turbulenciát, amelyet akkor váltottam ki, amikor 1971-ben kiléptem az Omegából". Kovacsics András azt fejtegette, hogy a beatkorszak egyszeri és megismételhetetlen volt, a beat a dzsessz, az olasz zene és az operett világába tört be Magyarországon a hatvanas évek elején.

Kóbor János kitért arra, hogy az Omega a 2013-ban indított Oratórium produkcióban a régi dalok új átiratait játssza, ezzel teljesen más értelmezést ad a számoknak. Az Oratóriumot templomokban adják elő - idén tavasszal például egy németországi turnén -, a beat-mise ennek nyári, szabadtéri változata, amelyet a tavalyi siófoki koncerten már kipróbáltak.

A beat-misén szimfonikus zenekar és az Omega rockzenekar egyaránt játszik, ebben Kóbort, Benkőt és Debreczeni Ferenc dobost Szekeres Tamás gitáros, Gömöry Zsolt billentyűs és Szöllősi Kati (Katy Zee) basszusgitáros egészíti ki, akivel tavaly interjút is készített portálunk.

"A Budapest Parkban és az azt követő beat-mise turnén nem lép fel az Omegával Molnár György gitáros és Mihály Tamás basszusgitáros, ők az Oratórium produkcióban sincsenek benne. Az idén 53 éves Omegának öt-hat korszaka volt, a beat jelentette a kezdetet, az első öt évet, amely talán a leglelkesebb és legszebb volt, ezért hívtuk el Lauxot, Kovacsicsot és Varsányit. A kilencvenes évektől érvényes az Omegára, hogy az öt tag közül nem mindenkinek van egyformán lelkesedése, kedve részt venni a különböző típusú koncertsorozatokban. Molnár György és Mihály Tamás nem érezte úgy, hogy szerepe lehet a templomi produkcióban, de ez nem jelenti azt, hogy egy következő fázisban is így lesz" - hangsúlyozta Kóbor János.

Spencer Davis Group

A május 30-i koncert vendégfellépője a Spencer Davis Group. A csapat a névadó walesi gitáros vezetésével 1963-ban alakult Birminghamben és a beatkorszak népszerű csapata volt olyan hatalmas slágerekkel, mint például a Keep On Running vagy a Gimme Some Lovin. A zenekar 1967-ben a Kisstadionban játszott, ezután utazott az Omega Angliába lemezfelvételre John Martin, a Spencer Davis Group menedzsere közreműködésével. A csapat Spencer Davis vezetésével ma is aktív.

B. Tóth László rádiós, a Rockmúzeum vezetője lesz az Omega beat-mise est műsorvezetője, a két zenekar műsora között pedig a hatvanas évek beatkorszakának legnagyobb slágereiből fog válogatni.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Balogh Zoltán