Szokolay Dongó Balázs pünkösdi koncertje indítja a Magyar Kulturális Hetet Pozsonyban – részletes program

Szokolay Dongó Balázs, Erik Rothenstein és Fábri Géza közös pünkösdi koncertjével kezdődik vasárnap este Pozsonyban a Több mint szomszéd - Magyar Kulturális Hét nevet viselő rendezvénysorozat.

Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett, június 12-ig tartó Magyar Kulturális Hét több pozsonyi helyszínen zajlik majd, köztük a központinak számító egykori Kossuth téren, a mai Hviezdoslav téren. Az eseménysorozat számos színvonalas programot kínál, köztük komoly- és könnyűzenei koncerteket, színházi előadásokat, kiállításokat, a hét második felében pedig egy négynapos szabadtéri zenei és gasztronómiai fesztivállal, valamint kézműves vásárral is várja a látogatókat.

A Liszt Intézetben hétfőn például Jakovits József festő és szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás. Kedden a - nyitókoncertnek is helyet adó - Klarisszák templomában Visegrádi szólamok címmel a visegrádi országok egy-egy művésze lép fel: Pálhegyi Máté, Anna Gutowska, Petr Nouzovsky és Miriam Rodriguez Brüllová mások mellett Bartók és Schubert műveit szólaltatják meg. Szerdán látható Fesztbaum Béla Molnár Ferenc írásaiból összeállított színházi estje, a Szülőfalum, Pest, amelyet a Vígszínház hoz el Pozsonyba, az Astorka színházba.

A hét második felében megrendezett négynapos fesztivál rendszerint a Magyar Kulturális Hét legtöbb látogatót vonzó része. Csütörtökön Csík János és a Mezzo, valamint a Fonó zenekar, pénteken a Well Brass rezes kvintett, Gájer Bálint és a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar lép fel. A fesztiválprogram szombati kínálatában mások mellett a Margaret Island koncertje, illetve Different Aspects of Silence címmel a visegrádi országok zenészeit felvonultató dzsessz est szerepel, vasárnap pedig a Gaál Jazz Band és a Kerekes Band ad koncertet Pozsonyban.

A Több mint szomszéd - Magyar Kulturális hetet hiánypótló és hagyományteremtő céllal hozták létre még 2014-ben, Magyarország V4-es elnökségének záró rendezvényeként. A programsorozatot hagyományosan Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Pozsony szervezi.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A RÉSZLETES PROGRAM

Június 5. (vasárnap)

19.00 MIKOR MEGYEK HAZAFELÉ… – pünkösdi nyitókoncert /Klarisszák temploma, Klarissza utca/

Szokolay Dongó Balázs Prima-díjas zenész népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán és furulyán. Erik Rothenstein szlovák szaxofonművész a közép-kelet-európai zenei hagyományból (szláv és balkáni népzene, klezmer) építkezve kapcsolódik a jazz világához. Fábri Géza népzenész, kobzos, énekmondó, a vajdasági táncházmozgalom egyik elindítója. Csángó népdalokból álló összeállításukat a pünkösdi ünnepkör részeként, illetve a 8. Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban rendezvénysorozat nyitó eseményeként tekinthetik meg az érdeklődők.

Közreműködők: Szokolay Dongó Balázs – duda, furulya; Erik Rothenstein (SK) – szaxofon; Fábri Géza – koboz, ének

 

Június 6. (hétfő)

16.00 POZSONYI KIFLI: MAGYAR POZSONY – pop-up kiállítás /Hviezdoslav tér/Sétatér/

Egyre több helyen találkozhatunk hirtelen felbukkanó, majd rövidesen el is tűnő, úgynevezett pop-up létesítményekkel, amelyeknek az a céljuk, hogy egy adott helyen ideiglenesen kiszolgálják az arra járó vevők/látogatók/érdeklődők szükségleteit. Ahogy egyre népszerűbbé válik ez a formátum, egyre több helyen jelennek meg a pop-up múzeumok/kiállítások is. Egy közterületeken felállított tárlat felkeltheti az érdeklődését annak is, aki nem jut el a múzeumokba, ráadásul az az előnye, hogy ott jelenítheti meg az adott térhez kapcsolódó tartalmat, ahová az egyébként is kötődik.

Megnyitja Korpás Árpád, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke. Fő szervező a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. A kiállítás 2022. június 12-ig tekinthető meg.

 

18.00 Jakovits József: Magánmitológiák – kiállítás /Liszt Intézet Pozsony, Stefánia út/Štefánikova 1./

Jakovits József (1909–1994) festő- és szobrászművész Vajda Júlia második férje volt. Munkásságának korai szakaszában a Vajda Lajos – Vajda Júlia – Bálint Endre nevével is fémjelzett Európai Iskola köréhez tartozott, ahol leginkább szobrászművészeti alkotásaival volt jelen. 1965-ben emigrált az USA-ba, ahonnan 1987-ben véglegesen hazatelepült Budapestre.
A kiállítási anyag Jakovits József New Yorkban készített műveiből áll, amelyeket a művész a XX. század ´60-as éveiben festett.

Kurátor Erdész László művészettörténész (Erdész Galéria, Szentendre). Megnyitja Johan van Dam művészettörténész. A kiállítás 2022. július 31-ig tekinthető meg.

 

Június 7. (kedd)

17.00 Nemes Anna: SZELÍD – kiállítás /Z-Galéria, Ventur u./Ventúrska 9./

Nemes Annát leginkább az emberi test megjelenítése vonzza, melyet meztelenül tár a néző elé páratlan hangnemben. A hol érzéki, hol bizarr pozíciókban megjelenített személyek Nemes festményein sajátos intimitást hordoznak, titkaikat azonban nem adják ki, megőrzik sejtelmességüket. A pozsonyi kiállítás megidézi a művész első „fehér” korszakát, melyet bravúrosan rétegzett, oldott akrilfestés jellemzett a hófehér vásznon. Valamint bemutatja legújabb fekete műveit is. Absztrakt festékfoltok, olajjal megfestett érzékeny részletek és azok finom összekapcsolódásai alkotják ezen kompozíciókat: a festmények által az organikus absztrakció és a figuratív ábrázolás különleges dialógusába nyerhetnek betekintést a látogatók.

Kurátor Kovács Krisztina művészettörténész (Várfok Galéria). A kiállítás 2022. július 27-ig tekinthető meg.

 

19.00 Visegrádi Szólamok – komolyzenei koncert /Klarissza utca/Klariská/

A Visegrádi Csoport jeles művészeinek koncertjén jól összeszokott csapat lép színpadra, hiszen minden V4-es országban, s Európa majdnem minden országában volt már közös fellépésük. Együttesen kvartettként, illetve különböző kombinációkban lépnek fel. A koncertezés mellett oktatói tevékenységet végeznek, illetve zenei mesterkurzusok világszerte keresett tanárai.

Az esten többek közt Franz Schubert, Bartók Béla, Roman Haas, Henryk Wieniawski, Pavol Šimai, Radames Gnattali, Pablo Sarasate és Astor Piazzolla művei csendülnek fel.

Közreműködők: Anna Gutowska – hegedű (PL); Petr Nouzovský – cselló (CZ); Pálhegyi Máté – fuvola (HU); Miriam Rodriguez Brüllová – gitár (SK)

 

Június 8. (szerda)

15.30 Az évszázad Manonja – kiállítás Házy Erzsébet emlékére /Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Žižkova 18./

A pozsonyi születésű Házy Erzsébet az 1960-as és ´70-es évek operaszínpadainak sztárja volt, nemcsak Magyarországon, hanem szerte a nagyvilágban. Egyik híres szerepe után kapta „az évszázad Manonja” elnevezést. A kiállításon az ő művészetére emlékezünk.

Kurátorok: Klemen Terézia, a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke; Jarábik Gabriella, a SzNM - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatója
Látványterv: Szabó Réka

Méltatja Clementis Tamás, a Magyar Állami Operaház magánénekese. Közreműködik Bordás Mária, a 2021-es Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny különdíjasa.

Fő szervező a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma. A kiállítás 2022. szeptember 11-ig tekinthető meg.

 

19.00 SZÜLŐFALUM, PEST – Fesztbaum Béla színházi estje Molnár Ferenc írásaiból (a Vígszínház előadása) /Astorka Korzo´90 Színház, SzNF tér/Námestie SNP 33./

Jól ismerjük a briliáns vígjátékok vagy a Pál utcai fiúk szerzőjét, Molnár Ferencet, de nem igazán ismerjük azt a szenvedélyes újságírót, aki egy kávéházi asztal mellől, egyéni hangvételű cikkekben tartott tükröt szeretett Budapestjének. Éleslátása, színházi érzéke, szellemessége, humora ezekre az írásokra is rendkívül jellemző. A Szülőfalum, Pest bravúros és érzékeny szövegei a Vígszínház házi szerzőjének ismeretlen arcát idézik és avatják őt mégis személyes ismerősünkké.

Az előadás időtartama 80 perc. Belépő 16 euró.

Zenekar: Termes Rita, Farkas Izsák, Simkó-Várnagy Mihály. Szerkesztette, zenéjét szerezte és rendezte: Fesztbaum Béla

Június 9. (csütörtök) - Kulturális és gasztronómiai fesztivál /Hviezdoslav Tér / Sétatér/

16.30 Színházi társalgó Szabó G. Lászlóval - Vendég Borbély Alexandra színművész

A szlovákiai származású, Budapesten élő színművész, Borbély Alexandra 2012-ben végzett a Színművészeti Egyetem színész szakán, majd a Katona József Színházhoz szerződött. 2017-ben a European Film Awards legjobb színésznőnek járó díját vehette át a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért. Színházról, filmről és életéről Szabó G. László kulturális újságírónak mesél.

18.00 CSÍK JÁNOS ÉS A MEZZO – jazz ízű népzene

A zenekar friss, lendületes előadásában a magyar népzenével együtt szólalnak meg a szórakoztató, jó hangulatú jazz ízű dallamok, olyan zenészek tolmácsolásában, akik közül ki a népzenéhez, ki pedig a jazzhez áll közelebb. Újszerű és magával ragadó a muzsikájuk, szokatlan és mégis jólesően ismerős.

Tagok: Csík János – hegedű, ének; Kisgyőri Krisztián – bőgő; Mészáros János – brácsa, trombita, koboz; Németh Zsolt – gitár, ütőgardon; Rácz Gábor – zongora; Szabó Kocsis Zsuzsanna – ének; Vadas László – citera, tangóharmonika

20.00 FONÓ ZENEKAR – népzene

Az 1997-ben alakult zenekar tagjai Magyarország különféle régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusok, akik a népzene előadását, oktatását és kutatását hivatásszerűen művelik. Zenéjük fő profilját a magyarság, valamint a Kárpát-medence egyéb népeinek hangszeres és vokális zenei hagyománya, illetve a hiteles tolmácsolásra törekvő feldolgozások alkotják.

Tagok: Navratil Andrea – ének; Agócs Gergely – ének, tárogató, magyar duda, fujara, pásztorfurulyák; Gombai Tamás – hegedű, hegedűkontra; Pál István "Szalonna" – hegedű; D. Tóth Sándor – brácsa, ütőgardon, dob; Tárkány-Kovács Bálint – cimbalom; Kürtösi Zsolt – bőgő, harmonika

 

Június 10. (péntek)

16.00 WELL BRASS – rezes kvintett

A Well Brass zenekar 2018 tavaszán alakult Győrben. Repertoárjuk főképp retro slágereket tartalmaz, de játszanak filmzenéket, jazzt, popot, rockot és egészen a mai slágerekig mindent.

Tagok: Kecskeméti Nándor és Prokop Zsolt – trombita; Bokor Patrik – kürt; Vörös Szabolcs – harsona; Torma János Bálint – szouszafon; Horváth Márton – ütőhangszerek

17.30 GÁJER BÁLINT – swing'n'pop

Gájer Bálint – vagy ahogy sokan a The Voice műsorból ismerhetik –, "a swing hercege" minden embert táncra perdít zenéjével. Olyan színpadi tapasztalatot tudhat maga mögött, ami a legnagyobb előadókkal kel versenyre. Tehetségét nemcsak rajongói éltetik, hanem a szakma azon díjazásai is, amit fiatal kora és karrierje ellenére magáénak tudhat.

20.00 ÜNNEPI KÖSZÖNTŐ

20.15 Klasszikusok a DunÁNÁL – opera- és operettslágerek

A Dunakeszi Szimfonikus Zenekar több mint 35 éve vállal szerepet a művészeti életben. A hagyományos szimfonikus zenekari programok mellett előszeretettel szólaltatnak meg közismert és közkedvelt operarészleteket és népszerű operetteket, musical-részleteket. Az együttes a helyi ifjúsági és felnőtt hangversenysorozatok, fesztiválok mellett gyakran szerepel az ország különböző részein, de ezzel párhuzamosan külföldi kapcsolatokat is kialakított. Vendégszerepeltek szinte egész Európában, ezen kívül Mexikóban, Izraelben, Grúziában és Oroszországban.

Közreműködők: Boncsér Gergely – tenor; Jenei Gábor – tenor; Nagy Ibolya – szoprán; Pánczél Klaudia – mezzoszoprán, Zhang Yu Carolyn – koloratúrszoprán
A Dunakeszi Szimfonikus Zenekart Farkas Pál vezényli.

 

Június 11. (szombat)

15.00 Irodalmi társalgó: beszÉLJ! …mert mindannyiunknak van családi története

Tóth Erzsébet Fanni és Vibók Ildi közös könyve a gyermek perspektívájából meséli el egy csehszlovákiai magyar család történetét a huszadik század legviharosabb éveiben. Ahogy a könyvben a nagymama meséje kalanddá simítja a megpróbáltatásokat, a szakember kérdéssorán végighaladva úgy szelídíthetjük meg mi is az évtizedek óta családi titokként velünk élő démonainkat.

Tóth Erzsébet Fanni pszichológus, társadalom- és traumakutatóval Récsei Noémi, a Vasárnap munkatársa, televíziós és rádiós műsorvezető beszélget.

18.00 Margaret Island – pop

A Margaret Island az egyik legsikeresebb popzenekar a hazai könnyűzenei palettán: 2016-os berobbanásukat követően hamar állandó színfoltjává váltak a budapesti és vidéki kluboknak, legnagyobb hazai fesztiváloknak és rádiós toplistáknak is. Könnyed, pozitív és elgondolkodtató üzenetekkel tűzdelt popzenét játszanak, és az akusztikus folk-poptól indulva az utóbbi időben újfajta hangzásokkal, új hangszerekkel is kísérleteznek. A számos díjjal kitüntetett csapat a siker ellenére máig az őszinte örömzenélésben hisz.

Tagok: Lábas Viki – ének; Füstös Bálint – gitár; Törőcsik Kristóf – basszusgitár; Verók Tamás – gitár; Bejan Norbert – billentyű; Kaszás Péter – dob; Sárkány Bertalan – perka

20.00 Different Aspects Of Silence – Visegrádi jazz

Hangokkal lefesteni a csendet valahol olyan, mint tűzzel ábrázolni a vizet, eltáncolni a kövek mozdulatlanságát. Most mégis erre vállalkozik Fekete-Kovács Kornél trombitaművész-zeneszerző a cseh Robert Balzar Trióval és Harcsa Veronika énekművésszel közös új produkciója során. A közös zenei gondolkodás a népszerű cseh énekes, Dan Bárta közreműködésével vált teljessé. A lírai, elegáns, intim hangvételű szerzemények szövegeit Kornél olyan szerzőktől válogatta, mint William Blake vagy a szúfi filozófus és költő, Rúmi. A produkció vendége Bartosz Pernal harsonaművész.

Közreműködők: Harcsa Veronika (HU) – ének; Dan Bárta (CZ) – ének; Fekete-Kovács Kornél (HU) – trombita, szárnykürt; Robert Balzar (SK) – nagybőgő; Vít Křišťan (CZ) – zongora; Kamil Slezák (CZ) – dob; Bartosz Pernal (PL) – harsona

 

Június 12. (vasárnap)

14.00 Volt egyszer egy Pozsonyi Királyi Jogakadémia – séta a Pozsonyi Kiflivel

Száz évvel ezelőtt, 1922-ben szűnt meg az 1777 óta létező, kezdetben Nagyszombatban, majd 1784-től Pozsonyban működő rangos tanintézmény, ahol a magyarországi kulturális és közéleti elit számos kiválósága tanult és/vagy tanított. Sétánk során a jogakadémiához köthető helyeket keresünk fel, és felidézzük egyes híres tanárok, diákok érdemeit, emlékét is.

Vezető Korpás Árpád. Találkozó a Hviezdoslav téren, a Ganümédész-szökőkútnál.

16.00 Múzsák Társulat: Keszekusza varázspálcája – öko-mese musical

A Keszekusza varázspálcája című előadás a környezetvédelemre, azon belül is a természetvédelemre fókuszál. Játékosan nevettet, tanít és szórakoztat. Felhívja a nézők figyelmét a természetvédelemre – a gyerekek számára szerethető, az erdőben élő apró élőlények karaktereinek szemszögéből.

Az előadás időtartama 60 perc. Rendező Tövispataki Beáta.

18.00 Gaál Jazz Band – jazz

A Gaál Jazz Band 2018-ban alakult. Azóta számtalan kis- és nagyszabású fesztiválon mutatták be repertoárjukat Magyarország szinte minden területén. A zenekar tagjai egyenként, külön-külön is képzett, elismert zenészek.

Tagok: Szántó Klaudia – ének; Fekecs Ákos – dob, ütőhangszerek; Gaál Szabolcs – zongora, billentyűs hangszerek; Gaál Szilárd – nagybőgő, basszusgitár

20.00 KEREKES BAND – világzene, ethno funk

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. Ez alatt a több mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, az ethno funk-ot, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren. A moldvai zene pulzálását idéző tempó riff központú furulya- és koboztémákkal egészül ki.

Tagok: Fehér Zsombor – furulya, ének; Námor Csaba – koboz; Csarnó Ákos – brácsa, vocal; Sohajda Péter – basszusgitár, vocal; Fehér Viktor – dob, vocal

 

Kísérőprogramok

A Magyar Turisztikai Ügynökség kínálata
GASZTRONÓMIAI FESZTIVÁL ÉS KÉZMŰVES VÁSÁR
Magyar ízek: ételek és italok nagy választéka a sétatéri standokon.
Hagyományos kézműves termékek kirakodóvására.

 

PROGRAMFÜZET LETÖLTÉSE

EZ, ATEMPO.sk