Online is közvetítik a Fesztivál Akadémia Budapest nyitókoncertjét

Online is közvetítik a Fesztivál Akadémia Budapest nyitókoncertjét

Július 15-e és 24-e között ismét megrendezik a Fesztivál Akadémia Budapestet eseménysorozatát, mely ezúttal is változatos programot kívál.

A nyitókoncertet a Zeneakadémiáról, július 15-én, pénteken 19.30-tól online is közvetítik.

ITT NÉZD ONLINE

Számos elemző szerint Bartók Béla életművének csúcsa a Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre. Az 1938-as ősbemutatón a zeneszerző és felesége, Pásztory Ditta által eljátszott mű a Liszt-díjas Balog József, a fiatal zongoraművész, Berecz Mihály, valamint két Kossuth-díjas ütőhangszeres művész, Rácz Zoltán és Holló Aurél előadásában szólal meg.

Igor Stravinsky húsz évvel korábbi, „játékra és táncra írott elbeszélése”, A katona története különleges szereposztásban és koncepció szerint kerül színre a fesztivál nyitókoncertjén. A produkciót Ascher Tamás rendezi, Molnár Piroska lesz a mesélő, az egyes szerepekben pedig Bezerédi Zoltánt, ifj. Vidnyánszky Attilát és Kelemen Hannát láthatjuk.

Az ördöggel szerződést kötő katona fausti történetéhez a világháborús körülmények miatt minimálisra redukálta a zenekart Stravinsky, s a hangszercsoportok legjellegzetesebb tagjait ezúttal olyan nemzetközi világsztárok képviselik, mint az osztrák Andreas Ottensamer, „a trombita Carusójának” nevezett orosz–izraeli trombitavirtuóz, Szergej Nakarjakov vagy a norvég nagybőgő fenomén, Knut Erik Sundquist. Az ukrajnai háború áldozatainak emlékére a koncertet és a fesztivált egy ukrán népdal nyitja, Beethoven ritkán hallható feldolgozásában.

 

MŰSOR:

Beethoven: Huszonhárom különböző nemzetiségű dal, WoO 158a / 16. Schöne Minka, ich muss scheiden (Ukrán dal)
Kovács Ágnes (szoprán), Bogányi Gergely (zongora), Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Dóra (cselló)

Bartók: Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre, BB 115
Balog József, Berecz Mihály (zongora), Rácz Zoltán, Holló Aurél (ütőhangszerek)

Stravinsky: A katona története
Molnár Piroska (mesélő), Bezerédi Zoltán (ördög), ifj. Vidnyánszky Attila (katona), Kelemen Hanna (királylány)

Kokas Katalin (hegedű), Knut Erik Sundquist (nagybőgő), Bartek Zsolt (klarinét), Szergej Nakarjakov (trombita), Bogányi Bence (fagott), Sztán Attila (harsona), Joó Szabolcs (ütőhangszerek)

Vezényel Kelemen Barnabás, rendező Ascher Tamás.

ATEMPO.sk