Az Olasz nő Algírban – operaelőadás Balga Gabriellával a tévében

Balga Gabriella

Gioachino Rossini Olasz nő Algírban című vígoperáját tűzi műsorr az M5 2022. július 31-én, vasárnap 20:00 órától. A felvétel 2017-ben készült az Erkel Színházban és a darabban újra láthatjuk Balga Gabriella felvidéki operaénekest.

Rajta kívül ott lesz többek közt Mester Viktória, Palerdi András, Sáfár Orsolya és Dobák Attila is. 

A sevillai borbély és a Hamupipőke mellett az Olasz nő Algírban Rossini legtöbbet játszott vígoperája. A pikáns történet a „szabadító operák” sorába tartozik, melyben a kor kedvelt műfajának szabályai szerint egy gyönyörű fiatal nőt elfognak, és kínzás vagy halál várja, míg hős szerelmese fel nem tűnik, hogy megmentse őt.

Esetünkben egy talpraesett olasz lány jár túl az őt elrabló és új feleségre vágyó algíri bej eszén, mindenki más legnagyobb megelégedésére. A címszereplő, Isabella, az operairodalom egyik legszellemesebb, legnagyszerűbb női karaktere.

 

 

Az alig egy hónap alatt komponált mű premierjére 1813-ban, a velencei San Benedetto Operaházban került sor. A szövegkönyvet Angelo Anelli jegyzi, aki saját, 1808-ban a milánói Scalában bemutatott, Luigi Mosca azonos című zenedrámájához írt librettóját dolgozta át az akkor huszonegy éves Rossini javaslatára. A fiatal zeneszerző kirobbanóan sziporkázó muzsikájában a vígoperai műfaj zenei stílusjegyeinek egész arzenálját vonultatja fel, és tökéletes érzékkel használja a commedia dell'artéból jól ismert karaktereket és fordulatokat is. A darab a velencei premier után azonnal meghódította Itália és Európa fontosabb városait, 1819-ben már a Pesti Nemzeti Színház is repertoárjára tűzte. Az Olasz nő később kikopott a nemzetközi repertoárból, míg a II. világháború után vissza nem szerezte megérdemelt helyét a dalszínházak műsorán.

 

Balga Gabriella

 

Gioachino Rossini egyik legtöbbet játszott vígoperája a Nádasdy Kálmán- és Déryné-díjas Szabó Máté rendezésében a felhőtlen szórakoztatás céljával született, orientalista környezetbe helyezett, mégis ízig-vérig olasz szabadulás-történet fókuszában a nemek és kultúrák harca áll. Koncepciója szerint "ez a história inkább a férfiakat készteti szembenézésre magukkal, az előadás pedig céljaink szerint az egészségtelen férfidominanciával szembeni kritika lesz"

 

ITT NÉZD ONLINE

 

A főbb szerepekben:

Mester Viktória, Alasdair Kent, Palerdi András, Sáfár Orsolya, Balga Gabriella, Bruno Taddia, Dobák Attila

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), valamint a Magyar Nemzeti Balett művészei. 

Rendező: Szabó Máté
Díszlettervező: Cziegler Balázs
Jelmeztervező: Füzér Anni
Koreográfus: Katona Gábor
Dramaturg, magyar nyelvű feliratok: Kenesey Judit

Karmester: Francesco Lanzillotta

Roni, ATEMPO.sk / opera.hu
Fotó: balgagabriella.com