Bëlga, Ricsárdgír, Szeder, Jambalaya, kígyórajzolás - a fORMA fESTen igazán Jóvilágvan (+VIDEÓ)

A párkányi Jóvilágvan zenekar már több mint egy évtizede rendez saját fesztivált, a hangsúly minden évben a fincsi zenéken van, ugyanakkor más művészeti ágak is teret kapnak: idén slam poetry, kortárs táncprodukciók, könyvbemutatók, irodalmi kerekasztal, filmbemutató, kézműves- és gyermekprogramok gazdag kínálatával várnak minden fORMÁLÓDNI vágyót a párkányi Duna-partra, a volt kompkikötőhöz.

A fesztivál zenei fellépői a Bëlga, a Jóvilágvan és a Ricsárdgír, Szeder, a Varkocs, a Jambalaya, a Damara, NovaN és a Re:AMP a két éjszakát pedig felvidéki DJ-k, Vinnie Lonely és Dilemma táncoltatja át!

 

A fORMÁLódás immár hagyományos módon tábortűzzel indul csütörtök este. „Hozz magaddal pokrócot, heveredj a csillagok alá, vegyél részt a misztikus tea-ceremónián (18:30) és ismerd meg Bokor Krisztián #folyamatosjelen c. könyvét.

 

 

21 órától Szeder hozza el csintalan dalait a párkányi nyárba, őt NovaN live act-je követi pumpáló ütemekkel. Ha ezen nem is - bár miért is ne! - a Varkocs 23:30-kor kezdődő koncertjén már garantált a tűz körüli tánc.

A csütörtöki nap ingyenes, célja a közösségépítés és ismerkedés.” – kezdett bele az idei fORMÁSSÁGOKBA Bokor Réka főszervező.

 

 

Pénteken Turchányi V. Zsófia Zajlás c. regényébe csöppenhetünk, majd az előadói sátorban a régiófejlesztés és a klímaváltozás kapcsolatát vesézi ki Nagy József volt környezetvédelmi miniszter, Tuba Máté permakultúra szakértő és Vigh Péter, a Másfél fok - éghajlatváltozás közérthetően portál szerkesztője.

A Petőfi Irodalmi Múzeum kortárs írókat mutat be 18:30-tól Vöröskéry Dóra, Izer Janka és Kopriva Nikolett részvételével.

 

 

A koncertek sorozatát pénteken a Re:AMP kezdi, a házigazda Jóvilágvan folytatja, majd a magyar zene legnagyobb betyárjai, a Bëlga koronázza meg. A tábortűznél sor kerül az IRAWEN c. kortárs táncprodukcióra, a késő éjszaka beat-jeit pedig Vinnie Lonely, Dunaszerdahely fenegyereke válogatja nekünk.

 

 

Augusztus 13-án, szombaton hetedszer rajzolnak krétakígyót a Mária Valéria hídra. A másfél órás program egyaránt várja a kisgyermekes családokat és az alkotni vágyó fORMÁKAT. Tavaly már nyolcvanan tömték meg rajzaikkal és kedvenc irodalmi vagy zenei idézeteikkel a kígyó bendőjét.

 

 

A híd esztergomi hídfőjétől Párkányba érve, a fesztivál helyszínén a Diákhálózat gyermekfoglalkozásai várják a kicsiket és szüleiket, sőt házi kencék készítésébe is foghatunk Mácsadi Anni vezetésével. A délutánt előadások színesítik: Nők a művészetben és a médiában címmel Durica Katarinával, Galán Angélával, Kiss Kósa Annamáriával beszélget a főszervező, Bokor Réka, majd Orosz Örs nemrég megjelent Szoborsorsaink c. könyve hoz minden érdeklődőt fORMÁBA.

 

 

A zenei menü a szombati napon, a budapesti újgenerációs underground üdvöskéje, a Damara, onnan New Orleans-i hangulatba csöppenhetünk a Jambalaya együttes fantasztikus előadása által, majd ismét felvidéki slammerjeink lökik nekünk a szöveget! Érdemes meghallgatni, mit üzennek nekünk!

 

 

A fesztivál „cseresnyicskája” a Ricsárdgír, akik táncra bírják majd a vén Dunát is. Az éjszaka tűzvarázslat és DJ Dilemma elképesztő zenei válogatása zárja a Nyár Legboldogabb Napjait!

 

A fesztivál egyben Gombaszög 2022 afterpartyja. Kétnapos jegy péntekre és szombatra 15 euró, gombaszögi karszalaggal 12 euró. Napijegy 10 euró, gombaszögi karszalaggal 8 euró.

 

RÉSZLETES PROGRAM

ATEMPO.sk