Jazz-világsztárok újdonságai a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF) mindig kiemelt szerepet kapnak a dzsessz színtér előadói. A műfaj hazai kiválóságai mellett idén is számos világsztár lép fel, köztük David Sanborn, Kevin Mahogany, Juhani Aaltonen és Norma Winstone, a legtöbben új albumukat mutatják be.

A zeneszerzőként és filmszínészként is tevékenykedő, hatszoros Grammy-díjas szaxofonos, David Sanborn az elmúlt három és fél évtized egyik legaktívabb és legtermékenyebb dzsesszszaxofonosa. Szinte minden stílusban otthonosan mozog, sokoldalúságát kéttucatnyi albuma és koncertjei igazolják.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Az idén 70 éves amerikai zenész az évek során olyan előadókkal dolgozott együtt, mint David Bowie vagy Stevie Wonder. Április 15-én zenekarával, a David Sanborn Banddel (Nicky Moroch - gitár, Ricky Peterson - billentyűs hangszerek, Andre Berry - basszusgitár, Chris Copeland - dob, David Sanborn - altszaxofon) a Művészetek Palotájában (Müpa), a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben legújabb lemezét, a Time and The River című anyagot mutatja be.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A szintén amerikai Kevin Mahogany április 11-én a Budapest Jazz Clubban játszik. A korábban Tony Lakatossal is együtt dolgozott bársonyos hangú énekesnek védjegyévé vált virtuóz scat éneklési stílusa. A BTF-re az osztrák zenészekkel készült The Vienna Affair című albumával érkezik (Erwin Schmidt - zongora, Martin Spitzer - gitár, Joschi Schneeberger - nagybőgő, Mario Gonzi - ütőhangszerek).

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A fúvós hangszereken játszó Dresch Mihály az elmúlt négy évtizedben a magyar dzsessz megkerülhetetlen alakjává vált: megteremtette önálló világát, de a műfaj hagyományos vonalától sem távolodott el. A tavaszi fesztiválra átfogó előadással készül, újrahangszerelt saját számok mellett a régi-új Dresch Quartet is színpadra lép április 10-én a Zeneakadémia nagytermében. Koncertjén közreműködik: Kerényi Róbert (furulya), Vizeli Balázs (hegedű), Brasnyó Antal (brácsa), ifj. Csoóri Sándor (brácsa), Bognár András (nagybőgő), Bősze Tamás (népi dob), Szlama László (koboz), Lukács Miklós (cimbalom), Horváth Balázs (nagybőgő), Baló István (dob).

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Lukács Miklós és Balogh Kálmán a nemzetközi koncertélet magasan jegyzett, virtuóz muzsikus, mindketten folyamatosan tágítják a műfajok és stílusok határait. A két cimbalmos repertoárja a tradicionális népi muzsikától a romantikusokon át a kortárs zenéig és a dzsesszig terjed. Új anyagukat első ízben a BTF közönsége hallhatja, április 12-én a Pesti Vigadó dísztermében. A Budapest Jazz Club ad otthont április 16-tól 18-ig a sok éves múlttal rendelkező Magyar Jazz Ünnepének. Az első napon a fiataloké a színpad, majd a hazai dzsesszélet ismert szereplői adnak koncerteket, köztük Csík Gusztáv, Oláh Szabolcs és a Berki-Sárik duó.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A finn dzsessz meghatározó alakja az idén 80 éves Juhani Aaltonen Trio, amely április 12-én a BMC-ben, az Opus Jazz Clubban játszik. Az egyéni játékmódjáról felismerhető szaxofonos és fuvolista formációjának koncertje (Juhani Aaltonen - fúvós hangszerek, Ulf Krokfors - bőgő, Reino Laine - ütőhangszerek) után három nappal ugyanott a 34 éves svájci zongorista, Colin Vallon improvizatív, de nem a dzsessz tradicionális inspirációs forrásaiból - blues, szving - táplálkozó muzsikája hallható (Colin Vallon - zongora, Patrice Moret - nagybőgő, Julian Sartorius - dob).

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A remek hangú brit énekesnő, Norma Winstone négy évtizede a dzsesszvilág állócsillaga. A fesztiválra legújabb lemeze, a Dance Without Answer anyagával érkezik: a CD-re kultikus dalszerzők (Nick Drake, Tom Waits) szerzeményei és saját kompozíciók mellett egy korai Madonna-slágert (Live to Tell) is átdolgozott. Formációjában Glauco Venier zongorázik, Klaus Gesing szopránszaxofonon és basszusklarinéton játszik. Szintén jön a BTF-re az 58 éves brit szaxofonos, Andy Sheppard, aki igazi világválogatottal lép színpadra: Eivind Aarset (gitár, elektronika), Michel Benita (nagybőgő) és Sebastian Rochford (dob) társaságában.

aTEMPO.sk / MTI