Az 50 éves Kassai Magyar Színház és Márai Sándor a tévében

Az 50 éves Kassai Magyar Színház és Márai Sándor a tévében

2019-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a kassai Thália Színház, mely alkalmából ünnepi eseménysorozatot rendezett.

Erről film is készült, mely interjúkkal, Márai darabbal, templomi koncerttel, Piros Ildikó színművésznő előadásában Márai idézetekkel és persze a gyönyörű Kassa bemutatásáva ünnepli a felvidéki teátrumot, s az alapítót, Beke Sándort.

Vasárnap, január 22-én 11.10-től újra látható lesz az „50 éves a Kassai Magyar Színház” című dokumentumfilm az M5 csatornán.

 

Előtte 10.30-tól a Márai Sándor: Nem szabad egyedül utazni című dokumentumfilm is látható lesz Nagy Emese rendezésében, Ollé Erik narrációjával, Bartók Csongor felvételeivel.

Márai Sándor 1900. április 11-én született Kassán. Tizenkilenc év után elhagyta szülővárosát, de haláláig kassai polgár maradt.

A film Márai szerelmetes Kassáját mutatja be, szembe állítva a város száz évvel későbbi, azaz mai arcával és bejárva annak egyes,

Márai által is látogatott, történelmi és kulturális nevezetességeit, illetve a hétköznapi események helyszíneit. A város történetének mesélője a múltidéző villamos. A filmben kizárólag Márai idézetek hangzanak el, melyek az író Kassát megörökítő műveiből származnak. Ez egy utazás önmagunkkal és az emlékeinkben megbújó szövegfoszlányokon keresztül Máraival. Társunk pedig a képzeletünk.

 

ITT NÉZD ONLINE

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Németi Róbert