A Hunyadi László ősváltozata Miklósa Erika és Kolonits Klára operaénekesekkel újra a tévében

Erkel Ferenc Hunyadi László című operája lesz látható az M5 csatorna műsorán 2023. január 22-én, vasárnap 21.00 órától.

Az Operaház 2022. márciusi újranyitása alkalmából készült Hunyadi-produkció több mint 90 év után ismét az ősváltozatban csendült fel az MTA Zenetudományi Intézet és Szacsvai Kim Katalin által közreadott 2006-os kritikai kiadás nyomán.

A helyreállított darab hűen tükrözi azokat a bel canto és francia nagyoperákra jellemző stílusjegyeket, amelyek az eredeti művet is jellemezték, míg a rendező, dr. Ókovács Szilveszter, DLA az énekesek bevonásával készített szövege is az Egressy Béni-féle eredeti alapján készült, az elavult, értelmét vesztett vagy nehezen énekelhető részeket saját megoldásokkal és a Nádasdy-féle változat felhasználásával javítva. A darabot az ősváltozathoz méltó, korhű látványvilág kíséri, aminek jelmez- és díszletterveit Lisztopád Krisztina, koreográfiáját Solymosi Tamás jegyzi. A produkció ugyanakkor a modern kor eszköztárát alkalmazva vetítéseket is használ (animációs tervező: Czeglédi Zsombor), és a vadonatúj színpadtechnika nyújtotta lehetőségeket is kihasználja.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Szereplők:

Brickner Szabolcs (Hunyadi László),
Kolonits Klára (Szilágyi Erzsébet),
Pataky Dániel (V. László),
Miklósa Erika (Gara Mária),
Bretz Gábor (Gara nádor),
Palerdi András (Cillei Ulrik),
Balga Gabriella (Hunyadi Mátyás),
Erdős Attila (Rozgonyi)

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), Gyermekkara (karigazgató: Hajzer Nikolett) és a Magyar Nemzeti Ballet (balettigazgató: Solymosi Tamás), valamint a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei (művészeti vezető: Radina Dace)

Vezényel Kocsár Balázs.

A felvétel 2022. március 23-án készült az Operaházban.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Roni, ATEMPO.sk / opera.hu