Ha elmentem a dóm kapuja előtt – a tévében debütál Laczkó Sándor Kassa Csehszlovákiához való csatolásáról készült filmje (VIDEÓ)

Miképp élték meg a korabeli emberek a trianoni fordulatot? Hogy zajlott az impériumváltás? Milyen volt az átmenet, amely során Magyarország lakóiból csehszlovákiai polgárok váltak? Többek közt ezekre a kérdésekre is keresi a választ Laczkó Sándor új ismeretterjesztő dokumentumfilmje, a „Ha elmentem a dóm kapuja előtt”, amely január 26-án, csütörtökön 19.00-kor kerül bemutatásra az M5 tévé műsorán (ismétlés pénteken, január 27-én 12.40-kor).

 

Ha elmentem a dóm kapuja előtt - film

 

Az ötven perces film középpontjában Kassa városa áll és a korabeli emberek bizonytalansága. A trianoni fordulat kapcsán viszonylag sokat tudunk arról, hogy mi történt Versailles-ban, Budapesten vagy Párizsban viszont arról kevés szó esik, hogy miképp élték meg ezeket a napokat a korabeli emberek, valamint a hatalomátadás részleteiről is keveset beszélünk.

 

 

A dokumentumfilm sorra veszi azokat az eseményeket (az őszirózsás forradalom, a spanyolnátha kirobbanása, a város csehszlovák légiók és a Vörös hadsereg általi megszállása), amelyek megelőzték Kassa Csehszlovákiához való csatolását.

 

Ha elmentem a dóm kapuja előtt - film

 

A megszólalók közt van Simon Attila (Fórum Kisebbségkutató Intézet) és Szeghy-Gayer Veronika (SZTA, MTA) történészek, valamint Kedves Gyula hadtörténész. Történelmi áttekintéseiket, kutatásaikat gazdag forrásanyag egészíti ki: életre keltett, térben mozgó fényképek, tucatnyi korabeli újságcikk és archív mozgóképek, melyeket Mihályi Győző és Gál Réka Ágota narrálnak.

ITT NÉZD ONLINE

 

Ha elmentem a dóm kapuja előtt - film

 

A film gyártója a Presstige s.r.o., szakmai partnere a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet, a megvalósulást pedig a Nemzeti Filmintézet támogatta.

 

Ha elmentem a dóm kapuja előtt - film

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Presstige