Ez lett Boros Misi eddigi legszemélyesebb hangvételű szólóalbuma

A „csodagyerekként” megismert Boros Misi hosszú utat járt be az elmúlt években. A Hungarotonnál 2022 októberében megjelent, Inspirations című szólóalbuma is ezt bizonyítja. A személyes hangvételű albumon Misi saját inspirációs folyamatát mutatja meg a számára legkedvesebb Brahms- és Chopin-műveken keresztül.

A fiatal zongoraművész így nyilatkozik a kiadvány kísérőfüzetében:

„Brahms és Chopin a romantika két különböző arculatát mutatja, és éppen ezáltal inspirálók a számomra. Brahms a klasszikus formákban alkotott zseniálisat. Chopin formateremtő volt. 

(...) Remélem, hogy ezek a művek további inspirációk forrásaivá válhatnak.”

 

Boros Misi

 

„A csodagyerekség életkori meghaladása veszélyes pillanat: a felnőtt mezőnyben kell hangversenyről hangversenyre csodákban részesíteni a közönséget. Boros Misi – aki talán a jövő plakátjain is megőrzi elhíresült becenevét – első Hungaroton-felvételén a romantika két végletében is sikeres kísérletet tesz erre. Brahms monumentális variációsorozatát és Chopin bensőséges líráját egyszerre csillogtatja meg.

Ezekben már tagadhatatlanul »Mihály«, bár tudjuk, a nagy művészet egyik titka a »Misi«-ség megőrzése” – nyilatkozta a lemezről Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója.

A Boros Misi: Inspirations, works by Brahms & Chopin című lemez bemutatója előtt a fiatal zongoraművész elmondta, annak idején Boros Mihályként jelentkezett a Virtuózokba, csak a műsor készítői írták ki a nevét becézett alakban. Ennek megfelelően a visszaváltoztatásról sem ő szeretne dönteni, hanem meghagyja az embereknek, mikortól látnák már őt inkább Mihálynak. Bár a külföldiek számára a neve Misi alakban sokkal egyszerűbb, jegyezte meg.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Boros Misi számára a lemezen hallható, romantikus stílus mellett ugyanakkor minden korszak tartogathat érdekességeket, a régebbi idők szerzői is elsősorban zenét írtak, ezért – miközben természetesen foglalkoztatja a historikus előadásmód – mindig a zenei közölnivalóra koncentrál.

Ugyanakkor a kortárs zenével is szeret foglalkozni, Eötvös Péter, Ligeti György, Kurtág György darabjait is játszotta már.

Szerencsére könnyen tanul, abszolút hallása van, és fontosnak tartja, hogy megmutassa a zene kettősségét: a jó művek mind a saját korukról szólnak, miközben mindig aktuálisak.

A zene olyan, mint a vitamin – tette hozzá Boros Misi, hiszen minden nap szükségünk van rá ahhoz, hogy egészségesek maradjunk.

ATEMPO.sk
Fotó: Boros Misi FB