Az orosz Viktor és a lengyel Helga – A Varsói melódia Komáromból indul útjára

Leonid Zorinnak addigra bőven meggyűlt a baja a hatalommal éles társadalomkritikájú színdarabjai miatt, amikor 56 éve, 1967-ben megírta a Varsói melódiát. A világot bejárt darabban a belső lelki pillanatokra figyel a szerző. Ettől nehéz eljátszani ezt a kétszereplős darabot, amely egyszerre idejétmúlt és időtlen.

Az embernek azonnal Törőcsik Mari és Sztankay István feledhetetlen játéka jut az eszébe a Katona József Színház legendás előadásából, pedig eszébe juthat egy frissebb is, az Orlai Produkció másfél órás, egy részben játszott előadása, Tompos Kátya Helgájával és Adorjáni Bálint Viktorával.

Komáromban a Paraván PT jegyzi a Varsói melódiát Lakatos Rák Viktóriával és az Angliából hazaérkezett Lucskay Róberttel, Czajlik József rendezésében.

 

Lakatos Rák Viktória és Lucskay Róbert

 

Úgy tűnik fel, hogy a kassai színházigazgató idei szezonja a szerelemről szól. A Varsói melódia előtt Barta Lajos Szerelem című két részes szenvedélyes vígjátékát vitte színre a a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, most pedig az Ájlávju című jókedvű musical-revü megrendezésére készül a kassai Thália Színházban. A komáromi Varsói melódia előadásában egy hosszú első felvonásban mutatja meg a borásznak tanuló orosz fiú és a zeneakadémista lengyel lány szerelme szárba szökkenését, majd egy rövid második felvonásban újabb találkozásaikat tíz és húsz év múlva.

A szerelemnek elvileg semmi köze a politikához, de Zorin hősei 1946-ban találkoznak, amikor Sztálin törvénye alapján nem házasodhatnak össze, mivel Helga nem orosz állampolgár, csupán énekelni tanul Moszkvában. Az egyik szobatársnője inkább aktuális udvarlóját választja a Chopin-koncert helyett, és eladja jegyét a kultúra iránt érdeklődő Viktornak, aki így kerül Helga mellé a zeneakadémia nézőterén, az előadás elején. Két és fél óra múlva, az előadás végén azután megint a moszkvai zeneakadémián ülnek. Helga Európa-szerte ismert énekesnő, éppen a Szovjetunió nagyvárosaiban turnézik, és állandóan veszekszik a menedzserével, Viktor híres borszakértő már. Volt férjek és feleségek mögöttük, régóta tartó egymás iránti vágyakozásuk előttük. Miért nem teljesedik be mégsem ez a furcsa szerelem?

 

Lakatos Rák Viktória és Lucskay Róbert

 

Húsz éven át tartó vágy drámája a Varsói melódia. Egyszer egy törvény áll közéjük, azután saját maguk építenek falat egymás közé. Amikor a végén a férfi bocsánatot két mindenért, úgy tűnik, már túl késő van mindenhez.

Lakatos Rák Viktória ideális Helga. Felmutatja a szerep ívét és szépen énekel. Nem utolsósorban, gyönyörűek a ruhái, és a végén jól áll neki a paróka.

A néző mosolyog, amikor a lengyel lány keresi a kifejezéseket, egészen új szavakat kreál, amint egyre beljebb vezeti az orosz Viktor a szerelem ösvényein. Huszonnégy éves a fiú, tizenhét a lány, amikor találkoznak. Húsz év után mindkettőjük lelke romokban. És csak a Chopin melódia marad.

Lucskay Róbert Viktorként falja Helga minden egyes szavát a zeneakadémián, a híd alatt az első randevún, a kollégiumi szobán. Amikor a nézőkre néz, az arcán látjuk, amint szüntelenül Helgára reagál. Ezer arca van az Angliában élő színművésznek.

Dühös a pár éve véget ért II. világháborúra, a hülye törvényekre, és fülig beleszeret a lányba. Élvezetesek a váltásai, ahogy a második, lengyelországi találkozáskor, amikor borászati konferencián vendégeskedik Varsóban és a harmadik, moszkvai találkozásukkor viselkedik.

 

Lakatos Rák Viktória és Lucskay Róbert

 

A remélhetőleg minden lélekben visszhangzó előadás magát, a zenét idéző díszletét és jelmezeit Őry Katalin tervezte. Zenéjé Lakatos Róbert szerezte.

A két színművész stúdió térben, karnyújtásnyira a nézőktől játszik. Ez a legnagyobb kihívás minden színész számára.

A Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpada után, ahol az idei, ünnepi évad stúdió bérletében adták elő a színművet, e hét végén, március 18-án, szombaton és 19-én, vasárnap 18 órakor tekinthető meg a Varsói melódia a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ színpadára épített nézőtér előtt. Ezt követően pedig az ország több pontján is bemutatják majd az előadást.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Pálinkás Eszter