Helyi értékek és hagyományok - Tizenhatodszor is Palóc Húsvét a Füleki Várban (részletes program)

Húsvéthétfőn, április 10-én délelőtt 10:30 órakor nyitja meg kapuit – immár 16. alkalommal – a Palóc Húsvét a Füleki Várban elnevezésű rendezvény. A szervező Füleki Városi Művelődési Központ az idén is gazdag programot kínál az érdeklődőknek. A hangsúly a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyeződik, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúra is bemutatásra kerül.

Az idelátogatók a várudvart birtokba vevő kézműveseknél a tojásdíszítés különböző technikáit próbálhatják ki, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, illetve gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek.

A gyermekekre mesekuckó, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás és íjászat vár. A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, népzenei sátor, valamint húsvéti locsolkodás és locsolóvers-mondás gazdagítja a programot.

A vár tövében felállított szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat, számos folklóregyüttes szereplésével. Színpadra lép a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes, a gyetvai Ďatelinka zenekar és a füleki Jánošík Néptáncegyüttes. A további helyi csoportokat a Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes, a Foncsik Énekegyüttes és a File Banda képviseli. Koncertet ad a Budapestről érkező Tárkány Művek zenekar.

A rendezvényen közreműködik a Motolla Kézműves Baráti Kör, a MeseFigurák Bábszínház, a Füleki Farkasok, a Szabad vágta PT és a BANYA-társulat. A program keretén belül a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai és időszaki tárlata is megtekinthető lesz.

A várbelépő értékű jegy a várba és a rendezvényre is érvényes. Az esemény partnerei a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások, a Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Füleki Polgárőrség és a helyi alapiskolák. A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja. Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertek a Füleki Városi Művelődési Központban valósulnak meg.

 

Program

10.30 Tojásdíszítés különböző technikákkal, mézeskalács-díszítés, húsvéti figurák készítése gyékényből, kézzel hajtott körhinta, mesekuckó, ételkóstoló, népzenei sátor
11.00 Lovagoltatás, íjászat
11.00 A Vidróczki Néptáncegyüttes népművészeti műsora, valamint a Ďatelinka zenekar és a Jánošík Néptáncegyüttes szólistáinak fellépése
12.15 Ételszentelés
12.30 A Foncsik Énekegyüttes előadása - locsolóversek
12.45 A Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes előadása - locsolóversek
13.30 Tárkány Művek
14.30 A Vidróczki Néptáncegyüttes népművészeti műsora, valamint a Ďatelinka zenekar és a Jánošík Néptáncegyüttes szólistáinak fellépése

Kapcsolódó rendezvények

A Füleki Vármúzeum állandó kiállításai és időszaki tárlata, kirakodóvásár

Közreműködők

Motolla Kézműves Baráti Kör
MeseFigurák Bábszínház
Füleki Farkasok
Szabad Vágta Polgári Társulás
Banya-társulat
Füleki Római Katolikus Plébánia
File Banda

ATEMPO.sk
Fotó: Füleki Vármúzeum