Nézd a tévében a Magyar Passió filmet Telekes Péterrel, Gál Tamással és Eperjes Károllyal

A tévében lesz látható a Magyar Passió, Eperjes Károly első egész estés mozifilm rendezése a magyar kereszténység egyik legsötétebb időszakáról.

A filmben szerepel a gútai származású Telekes Péter, a Komáromi Jókai Színház Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész-igazgatója, Gál Tamás, Komáromból a Kossuth-díjas Dráfi Mátyás és Habodász István is.

Az 1950-ben játszódó film történetében Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatják. Ez a "békés" állapot nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják, és hogy megtörjék, kegyetlen kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő fiatal tisztet bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A filmben Leopold atyát Eperjes Károly, az Államvédelmi Hatóság vallatóját, Keller főhadnagyot Telekes Péter, a szovjet megszálló seregek tisztjét, Fjodorov őrnagyot Gál Tamás alakítja. A két kegyetlen ÁVH-s, Steiner és Fekete bőrébe bújva Nemcsák Károly, illetve Jakab Tamás, míg Artúr és Godofréd testvérként Maszlay István és Tóth János Gergely lesz látható, valamint Pásztor Erzsi a szerzetesek mellett szolgálatot teljesítő Rozi néni alakjában bukkan fel a történetben.

A további szerepekben Prokópius Maya, Újlaki Dénes, Koltai János, Szűcs Nelli, Tóth Auguszta, Tahi József, Lippai László, Schnell Ádám, Hábermann Lívia, Tordai Teri és Császár Angéla látható.

 

Magyar Passió

 

A forgatókönyvet Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly írták. A technikai rendezői feladatokat Pájer Róbert végezte el, az operatőri munkáért a Balázs Béla-díjas Csukás Sándor felelt. A film zenéjét Bucz Magor szerezte, a látványtervezés Fekete Mónika munkáját dicséri, míg a produceri teendőket A Hídember, a Mansfeld, Az ajtó és a Régimódi történet című filmeket is jegyző, Balázs Béla-díjas Hábermann Jenő látta el.

A Magyar Passió a húsvétvasárnap, április 9-én 22.50-től a Dunán, kedden, április 11-én pedig 21.00 órától az M5-ön.

EZ, ATEMPO.sk