Lessünk be a kulisszák mögé – rendhagyó sorozat készült a Magyar Rádió Gyermekkórusáról

A Magyar Rádió Gyermekkórusa a csábi Hajnalok Völgye Fesztiválon

A Magyar Rádió Gyermekkórusát tagjainak mindennapjain keresztül mutatja be az M2 Gyerekcsatorna legújabb sorozata. A nyolcrészes széria a kórustagok szemszögéből láttatja azt a szorgalmas és alázatos munkát, amellyel az ifjú művészek csodálatos zenei élményeket adnak a közönségnek. Nyomon követhetik a nézők, hogyan készülnek fel a gyermekek az évadzáró koncertre, ameddig számos izgalmas próbatételen és örömteli pillanaton át vezet az út. A sorozat május 3-án, szerdán 18.10-kor debütál a közmédia gyerekcsatornáján.

A zene szeretete és a közös szakmai kihívások kötik össze azokat a kiskamaszokat, akik a Magyar Rádió Gyermekkórusának tagjaiként hamarosan egy rendhagyó sorozaton keresztül engednek bepillantást az életükbe. A fiatalok videonaplót készítenek, amelyben nyolc epizódon át mutatják meg a nézőknek a kórus- és zenekari próbákat, egy-egy új mű elsajátításának folyamatát, vagy éppen a vidéki turnék varázsát. Fokozatosan barátság alakul ki közöttük, a széria végére pedig egy új tag is csatlakozik hozzájuk, akinek csak nemrég fedezték fel az énektehetségét.

A rendhagyó sorozat jelentőségéről az M2 Gyerekcsatorna csatornaigazgatója, Vass Éva így fogalmazott:

„Egy olyan erős közösséghez tartozni, mint amilyen a Magyar Rádió Gyermekkórusa, megtartó erőt és örömforrást jelent. A kórustagok egy erős és érzékeny közösség tagjaivá válnak, ami a lehetőségek tárháza. A próbákon közösen megélt kalandok, kihívások és sikerek fejlesztik a szociális készségeket. A közös éneklésből és alkotói energiákból barátságok szövődnek, a gyerekek egymásból és az őket támogató pedagógusokból inspirálódnak. A Gyermekkórus a kreatív munka és sok nevetés színhelye, ahol a gyerekek törődnek egymással.”

 

Dinyés Soma

 

A Gyermekkórus vezető karnagya, Dinyés Soma is központi szerepet kap a sorozatban, amelynek jelentőségét abban látja, hogy hatására a gyermekek kedvet kaphatnak a kórusénekléshez, ezzel pedig egy összetartó, értékteremtő közösség tagjaivá válhatnak.

„Ez a sorozat olyan módon mutatja be a Magyar Rádió Gyermekkórusának életét, ahogyan azt külső szemlélő még nem láthatta. Meggyőződésem, ha minden énekelni szerető gyermek tisztában lenne azzal, mit jelent a Magyar Rádió Gyermekkórusa tagjának lenni, egy percig sem habozna, hogy felvételizzen. Az éneklés szeretetének, az ebbe fektetett munka gyümölcsének örömét itt lehet a leginkább megtapasztalni. A közös – akár zenei, akár személyes – pozitív élmények személyiségformáló ereje egy egész életen át fejti ki »felhajtóerejét«. Ennek bemutatására született ez a hiánypótló műsor, amely minden ifjúságot foglalkoztató zenei aktivitást előremozdít.”

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusát 1955-ben alapította Botka Valéria és Csányi László. A Bartók–Pásztory- és Príma díjas együttes hosszú évek óta a magyar és külföldi zenei élet elismert gyermekkara. Rendszeres résztvevője a hazai és európai zenei fesztiváloknak, számos rádió- és televíziófelvétel készült velük itthon és külföldön egyaránt. Európa szinte összes országába kaptak már koncertmeghívást, de turnéztak az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban, valamint jártak Dél-Koreában és Kínában is.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Fagyas Róbert, Csöndör Kinga / MTVA