Kristóf Réka, Vigh Andrea és Lugosi Ali is fellép a második Klassz a Belvárosban fesztiválon

Második alkalommal rendeznek Komolyzenei Napokat a budapesti Aranytíz Kultúrházban május 19-e és 21-e között, a Budapest150 ünnepségsorozat keretlben. A Klassz a Belvárosban! egy háromnapos rendezvény a komolyzene szerelmeseinek, ahol a zenei életben sikeres, elismert művészek lépnek színpadra.

Ott lesz a Virtuózok győztese, a felvidéki Kristóf Réka operaénekesnő is.

Rajta kívül Vigh Andrea hárfaművész, a Gipsy Chamber Orchestra, Farkas Gábor zongoraművész, Lugosi Ali klarinétművész a Virtuózok első évadának győztese és a Kelemen Barnabás Trió is koncertet ad.

A koncertekre a belépő 3500 forint, bérlet 10000 forint.

 

Klassz a Belvárosban fesztivál

 

Az első nap, május 19-én 19.00 órától Vigh Andrea és Duka Elemér & Gipsy Chamber Orchestra lép színpadra

Vigh Andrea Liszt- és Prima Díjas hárfaművésznő, Érdemes Művész. 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013 óta a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a Solti György által vezetett turnén is New Yorkban (Carnegie Hall). 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt. 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, szintén Kocsis Zoltán dirigálása mellett. Részt vett japán turnén, tartott mesterkurzust a Brüsszeli Zeneakadémián. Az elmúlt években koncertezett például a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, Balázs Jánossal, Rost Andreával és Kelemen Barnabással.

Duka Elemér 2015 óta tölt be szólamvezető csellista szerepet a világhírű hegedűművész, Mága Zoltán alapította Primarius Szimfonikus Zenekarban. 2016-ban alapította meg saját zenekarát, mellyel hazánkban egyedülálló formációban mint „prímás” csellóval játszik. 2018-ban kapott szólamvezetői felkérést a 100 Tagú Cigányzenekartól.

A Gipsy Chamber Orchestra repertoárja a klasszikus művektől kezdve az izgalmas filmzene-feldolgozásokon és népdalátiratokon át a tradicionális cigány muzsika megkomponált változatáig terjed.

 

Kristóf Réka

 

Másnap, május 20-án 16.00 órától Barokk délutánra kerül sor Kristóf Réka (ének), Hornyák Balázs (fuvola) és Kállai Ernő (hegedű) közreműködésével.

A komáromi Kristóf Réka, a Virtuózok győztese a mesterképzést Münchenben végezte operaéneklés szakirányon. A Virtuózok megnyerése után fellépett a Carnegie Hallban az Armel Operafesztivál keretén belül. Bach, Händel, Vivaldi, Albicastro, Hasse, Pergolesi, Telemann szólókantátáinak és oratórikus műveinek rendszeres előadója. A német operaszínpadok rendszeres fellépője. Dal- és koncerténekesként Magyarország vezető karmestereivel és zenekaraival dolgozik együtt.

Kállai Ernő jelenleg az Operaház szóló első koncertmestere. Szólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként is elismert zenész. 2006-ban ösztöndíjjal az Egyesült Államokba ment (Juilliard School), itt szerezte meg bachelor és master diplomáját is. 2008-ban debütált a Carnegie Hallban a Juilliard zenekarával, 2011-ben a New York-i Filharmonikusokkal, olyan helyeken játszott mint a párizsi Louvre Auditorium, a madridi Teatro Real, a New York-i Metropolitan múzeuma, a Lincoln Center, a Chicago Symphony Center. 2008-ban 1. helyezett lett a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyen, 2011-ben pedig a New York-i Alexander & Buono Nemzetközi Vonós Versenyen. A versenydíjak mellett 2012-ben Junior Prima díjat, 2016-ban Fischer Annie-ösztöndíjat, 2017-ben a Cziffra Fesztivál díját kapta meg. A Summa Artium alapítvány jóvoltából egy Carlo Antonio Testore-hegedűn játszik.

Hornyák Balázs fuvolaművész szólistaként és kamarazenészként Olaszországban, Szlovákiában, Belgiumban, az Egyesült Királyságban és Svájcban koncertezett. 2016-ban kamarazene kategóriában díjazottja a Vincenzo Vitti Nemzetközi Zenei versenynek és első magyarként elnyerte az Európai Zenei Tanács Ösztöndíját. 2020 óta a Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál fesztiváligazgatója. Fontos küldetésének tekinti a tehetséggondozást és a komolyzene új közönségének kinevelését.

 

Farkas Gábor

 

Szintén május 20-án, 19.00 órakor Farkas Gábor zongoraművész koncertjére kerül sor.

Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas, Junior Prima díjas zongoraművész. 2015-ben megnyerte a New York Concert Artist & Associates által kiírt verseny fődíját, amelynek eredményeképpen 2016-ban fellépett New Yorkban, a Carnegie Hallban. Generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája, több nemzetközi zongoraverseny győztese. Az elmúlt években a legnagyobb magyar koncerttermek mellett játszott például Bécsben, Madridban, Berlinben, Rómában, Párizsban, Londonban, Helsinkiben, Calgaryban, Tokióban, Szöulban, Pekingben. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneakadémia Billentyűs tanszékének és a Doktori Iskolának vezetője, valamint vendégprofesszora a Tokyo College of Music-nak.

 

Lugosi Ali és Szüts Apor

 

Vasárnap, május 21. 16.00 órától fiatal tehetségek lépnek színpadra: Lugosi Ali (klarinét), Szüts Apor (zongora), Baranyi Zoltán (hegedű), Duka Vilmos (nagybőgő)

Lugosi Dániel Ali klarinétművész a Virtuózok első évadának abszolút győztese. A 2012-ben megrendezésre kerülő Novi Sad-i V. Anton Eberst Nemzetközi Klarinétversenyen első helyezést ért el. 2013-ban felvételt nyert a Bécsi Zeneakadémia kivételes tehetségek osztályába. 2014-ben Bécsben megrendezett Nemzetközi Zenei Fesztivál győzteseként részt vehetett a Japánban megtartott 15. Osakai Zenei Világversenyen, ahol 3. helyezést ért el.

Szüts Apor zongoraművész, zeneszerző. Zongoristaként több hazai és nemzetközi versenyen is megfordult, az Aci Bertoncejl Nemzetközi Zongoraversenyen 2. díjat nyert. Jelenleg a Virtuózok zenei vezetője, illetve a Virtuózok Kamaraegyüttes művészeti vezetője.

Baranyi Zoltán 7 évesen kezdett el hegedülni, 16 évesen felvették prof. Szenthelyi Miklós különleges tehetségek osztályába. Tanulmányi évei alatt több hegedűversenyen is részt vett, ahol dobogós helyeket ért el. Jelenleg több színházban, itthoni és külföldi zenekarokban aktív, ezen kívül pedig mint hegedű tanár szívesen tanítja növendékeit.

Duka Vilmos egy zenészcsalád legifjabb tagja. 5 évesen kezdte zenei tanulmányait, és amikor elég idős lett, felvételt nyert a Bartók Béla Konzervatóriumba. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, tanára Fejérvári Zsolt. Számos Budapesti és vidéki verseny résztvevője, melyeken dobogós eredményeket ért el. Fiatal kora ellenére több műfajban, illetve formációban játszik, különböző stílusú zenekaroktól kap felkéréseket.

 

Kelemen Barnabás Trió

 

Az eseményt május 21-én 19.00 órától a Kelemen Barnabás Trió koncertje zárja.

Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanára, a Bloomington Egyetem állandó vendégprofesszora, a salzburgi Mozart-verseny és az Indianapolisi Nemzetközi Hegedűversenyen 1. helyezettje. Nevéhez fűződik többek között Ligeti György, Alfred Schnittke, Kurtág György és egyéb modern szerzők műveinek magyarországi illetve ősbemutatója. Lemezre vette Bartók összes hegedűre írt művét a Kocsis Zoltán gondozta sorozatban, melyek közül több album rangos nemzetközi elismerésben részesült. A Magyar Köztársaság Lovagkeresztjének birtokosa. Jelenleg a Magyar Államtól kölcsönkapott, 1742-ben készült Ex-Kovács Dénes Guarneri del Gesù hegedűn játszik.

Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész, Érdemes Művész. A Zeneakadémián kitüntetéssel diplomázott. A Művészetek Palotájában Kocsis Zoltánnal ő játszotta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben először felcsendülő hegedűversenyt. A semmeringi Bartók verseny győztese, a Nemzetközi Szigeti József Hegedűverseny és a Nemzetközi Flesch Károly Hegedűverseny 1. helyezettje. Több mint tíz éve a Liszt Ferenc Zeneakadémia hegedűtanára. 2011-ben öt éves használatra kölcsönkapott egy 17. századból származó Stradivarius-hegedűt.

Kokas Dóra a Hamburg Debut Nemzetközi Csellóverseny 1. díjasa, a Zeneakadémia rendszeres fellépője. Rendkívül tapasztalt kamarazenész, tizenhét évesen kezdett vonósnégyesezni, és olyan versenyeken nyertek első helyezést, mint a világ egyik legnagyobb kvartett megmérettetéseként számon tartott Premio Paolo Borciani Verseny vagy a Pekingi Nemzetközi Vonósnégyes Verseny. Kocsis Zoltán felkérésére egy alkalommal vendégként a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólamát vezette.

ATEMPO.sk