Izgalmas fesztivál egy nógrádi faluban – jön az ArtPiknik

Művészeti fesztivál kortárs képzőművészettel, zenével, színházzal – jön az ArtPiknik

Egynapos művészeti fesztivállal zárul a 28. alkalommal megrendezett ArtColony Cered művésztelep augusztus 12-én, szombaton.

Az ArtPiknik Cered eseményen 4 helyszínen, 8 országból érkező 30 művész munkáit mutatják be gazdag kulturális programmal kísérve. Kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadással, valamint gasztronómiai és gyerek programokkal várják az érdeklődőket.

 

ArtPiknik Cered

 

A nemzetközi művésztelep idei témája a TABU fogalmának egyéni és közösségi feldolgozása, amelyben hazai és külföldi kortárs művészeti ágak jeles képviselői vesznek részt. A művészek bepillantást engednek művészeti alkotásaikon keresztül a “TABU” sokrétű jelentésébe. A meghívottak között szobrász, grafikus, médiaművész, irodalmár, performansz művész és festő is található.

 

ArtPiknik Cered

 

A kortárs művekben a művésztelep helyszíne, Cered falu is kiemelt szerepet kap, hiszen az itt fellelhető tárgyak, személyek és az atmoszféra is alakítja az alkotásokat.

“Már 28 éve azon dolgozunk, hogy Cered művészfaluvá váljon. Ennek a folyamatnak az egyik fontos állomása, hogy idén új helyszínt avatunk. Az ArtComplex létrehozásával arra vállalkoztunk, hogy egy egykori TSZ irodát művészeti központtá alakítsunk át, ahol nem csak alkotói tereket hozunk létre, de a szocializmus hatását, a falun hagyott jegyeit is dokumentáljuk, ezzel pedig egy országosan egyedülálló létesítményt hívunk életre” - mondta Fürjesi Csaba művészeti vezető.

 

ArtPiknik Cered

 

A kéthetes művésztelep első hetében szobrászok, a másodikon grafikusművészek vendégeskednek Cereden és birtokba veszik a nemzetközi szinten is jelentős felszereltségűnek számító grafikai műhelyt.

A korábbi években már megszokott módon a művésztelep alkotó-heteinek ünnepi lezárásaként augusztus 12-én ArtPiknik Cered néven egynapos kortárs művészeti fesztivált szerveznek a faluban. A látogatóknak lehetőségük lesz a műtárgyak megtekintése mellett egyéni tárlatvezetésen is részt venni, ahol a művészek személyesen vezetik körbe az érdeklődőket és mesélnek az alkotásokról.

 

ArtPiknik Cered

 

A kiállítások mellett Petruska András, A Dal 2016 döntőse is szóló koncertet ad, a jazz rajongókat pedig a Nagy János Trió szórakoztatja Tóth Sándor szaxofonos vendégszereplésével. A kulturális programok sora este színházi élménnyel zárul, Pokorny Lia és Ötvös András főszereplésével, a Gönczi Dorka mediátor és Varga Zsolt kommunikációs szakember által megálmodott Válótársas c. előadás lesz látható a szabadtéri Rönkszínházban. Az improvizációra épülő egyedi előadásba a színészek a művésztelep idei témáját, a TABU-t is feldolgozzák párkapcsolati szempontból. Ezzel mintegy keretbe foglalják a téma köré épülő, műfajokon átívelő kortárs művészeti elgondolást.

 

ArtPiknik Cered

 

A kertben egész nap a helyi hagyományos palóc konyhával ismerkedhetnek meg a látogatók: falusi ínyencségek, látvány sütés, slow-food és mátraaljai borok is lesznek. A gyerekeket izgalmas kézműves programokkal várják.

RÉSZLETES PROGRAM

ATEMPO.sk
Fotó: ArtPiknik