A mi Kodályunk - a Kodály Zoltánról szóló zenés film felvidéki közreműködőkkel újra a tévében

Kodály Zoltán

Újra a TV-ben nézhetjük meg Petrovics Eszter A mi Kodályunk című zenés ismeretterjesztő filmjét, melyben több felvidéki is közreműködik.

A film a zenetudós, népzenekutató és zeneszerző kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két ifjú zeneművész szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

Petrovics Eszter filmjének főszereplője Ránki Fülöp zongoraművész és Devich Gergely csellóművész, akik a 2019-ben újból megrendezett hangversenyen a Kruppa Kvartett közreműködésével megszólaltatják Kodály darabjait, köztük az I. vonósnégyest, a Kilenc zongoradarabot és a Szonáta gordonkára és zongorára című művet. A koncertre való felkészülés közben pedig Kodály fiatal éveihez köthető helyszíneken barangolva izgalmas gondolatokat osztanak meg egymással és a nézőkkel a zeneszerző életéről és műveiről.

 

Ránki Fülöp zongoraművész és Devich Gergely csellóművész

 

Ellátogatnak többek között a felvidéki Galántára és Nagyszombatba, ahol Kodály a gyermek-, majd gimnáziumi éveit töltötte, valamint a Zoborvidékre, ahová első gyűjtőútjaira ment vissza 1905-ben. Itt láthajuk a filmben többek közt Józsa Mónika karnagyot és Mézes Rudolfot is.

A Budapestet érintő rész középpontjába Kodály egyetemi évei és a korszak legfontosabb kompozíciói kerültek, valamint az említett 1910-es szerzői est, amelynek az Erzsébet körúti Royal Szálló hangversenyterme adott otthont.

 

 

A szokatlan formanyelvű, zenei betétekkel gazdagon átszőtt alkotásban a hagyományos ismeretterjesztő filmektől eltérően minden információ a főszereplők, Ránki Fülöp és Devich Gergely párbeszédeiből derül ki.

Kodály írásai Kaszás Gergő színművész előadásában hangzanak el belső monológként, emellett archív rádiós anyagok felhasználásával megszólalnak pályatársak és tanítványok is, mások mellett Ferencsik János, Vikár László, Doráti Antal, Molnár Antal és Szokolay Sándor.

A filmet 2023. szeptember 30-án, 13.40-től láthatjuk az M5 műsorán.

ITT NÉZD ONLINE

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: szekesfehervar.hu, Pannonia Entertainment