Jubilál a Csábi ORGONAest koncertsorozat

Csábi ORGONAest 5

Első jubileumához érkezett a Csábi ORGONAest sorozat, melyet a Csemadok Csábi Alapszervezete és a Csábi Szeder Fábián Dalegylet rendez. Immár ötödször, egy órás koncert keretében elismert orgonaművész mutatja be repertoárját, mely korokon és műfajokon átívelve ismerteti meg a hallgatókat a hangszerek királynőjeként is emlegetett zeneszerszámmal.

Bár a koncerten az orgona játssza a főszerepet, ugyanakkor a meghívott előadóművész kórussal, énekes szólistával együtt is előad műveket. A felcsendülő darabokhoz rövid kommentárok is elhangzanak majd, melyek segítik a művek megértését, illetve érdekesebbé teszik a darabok követését felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Az orgonaművész játékát, aki a karzaton játszik a közönség is láthatja kamerák és kivetítő segítségével.

 

Idén a Budapestről érkező Horváth Márton Levente szólaltatja meg a templom orgonáját, aki 1983-ban született Tapolcán. Orgonaművészi és zeneszerző diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte, Lehotka Gábor és Vajda János professzorok irányításával. Három alkalommal vett részt Olivier Latry, a párizsi Notre Dame orgonistájának mesterkurzusain aktív résztvevőként. 2002-ben és 2004-ben I. díjat nyert a Zeneakadémia zeneszerzőversenyén, 2005-ben pedig megkapta a franciaországi Academie Musicale de Villecroze ösztöndíját, melynek segítségével a Hungaroton 2005-ben megjelentette szerzői lemezét Till Now címmel. 2007-ben orgonás szólólemeze jelent meg, a Suburban Nights.

 

Horváth Márton Levente

 

2007-ben a Zeneakadémia doktoriskolájának hallgatója lett, valamint orgonistaként Fischer Annie ösztöndíjban részesült. Ezt követően három alkalommal ítélték neki a Kodály Zoltán alkotói ösztöndíjat. Zeneszerzőként számos verseny díjnyertese. Művei Magyarországon kívül több országban (USA, Franciaország, Németország, Ausztria, Szlovénia és Libanon) elhangzottak.
Szimfóniáját a 2012. évi Korunk Zenéje fesztiválon mutatták be. Ugyanebben az évben a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny felkérésére Jubilate Deo címmel nőikari művet komponált, ami a verseny megnyitóján hangzott el. 2009-ben és 2015-ben a Mini fesztiválon hangoztak el kompozíciói.

Szólistaként két alkalommal is a Szocsi Nemzetközi Orgonafesztivál vendége volt Oroszországban, de koncertezett Ausztriában, Olaszországban és Norvégiában is.

Doktori záróhangversenyére 2014. szeptember 24-én került sor a budapesti Művészetek Palotájában, ahol Missa „in omnem terram” című vegyeskarra, ütőkre és orgonára írt művének ősbemutatója is volt. Doktori fokozatát Summa cum laude minősítéssel szerezte meg 2014 októberében.

 

A koncerten szólót énekel Híves Mária Csábról, közreműködik a Csábi Szeder Fábián Dalegylet és a helyi gyerekkar a műsort pedig Dr. Tóth Árpád Budapestről vezeti.

Mindenkit nagy szeretettel várnak 2015. május 10-én vasárnap 17 órakor Csábon a római katolikus templomban. A belépés ingyenes.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk