Simona néni – Dohnányi Ernő vígoperája újra a tévében

A Pozsonyban született Dohnányi Ernő Simona néni című vígoperáját tűzi műsorra az M5 2024. március 3-án, vasárnap 21.00 órától a Magyar Állai Operaház előadásában.

Dohnányi Ernő azon magyar zeneszerzők egyike, akiknek műveit sokkal ritkábban játsszák, mint megérdemelnék. Ezúttal a Zeneakadémia egykori főigazgatójának első operáját láthatjuk.

Felvidékről indult - Dohnányi Ernő világhírű zeneszerző, zongoraművész emlékére

Simona néni egy apácazárda szigorúságával tartja Beatricétől távol a kérőket, ódon itáliai villájában. A nénit fiatal korában faképnél hagyták az oltárnál, és azóta mindenkit óv a szerelmi csalódásoktól. Nuto, a hűséges háziszolga gondoskodik arról, hogy egy férfi se tehesse be a lábát. Nem sejtik, hogy egy kérő álruhában már bejutott: Ghino gróf süketnéma kertésznek tetteti magát. A megfelelő pillantra vár, hogy szerelmet valljon a szépséges Beatricének, és megszöktesse a birtokról. Egyszer csak megjelenik Ghino vén, hóbortos cimborája, Florio gróf is, aki régi ismerősre talál a villában. Ez a találkozás nem várt hatással van a fiatal szerelmesek életére is.

 

 

A Varga Bence rendezte produkció (dramaturg: Gasztonyi Kálmán, díszlettervező: Fekete Anna, jelmeztervező: Schütz Nikolett) címszerepében Megyesi Schwartz Lúcia látható, partnerei: Miksch Adrienn (Beatrice), Sáfár Orsolya (Giacinta), Ódor Botond (Ghino), Cseh Antal (Florio) és Pataki Bence (Nuto). A Magyar Állami Operaház Zenekarát Dohnányi Olivér vezényli.

A felvétel 2021. január 30-án készült az Eiffel Műhelyházban.

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk / Opera.hu
Fotó: Nagy Attila