Europa Cantat és Kórusok Éjszakája Pécsen

Pénteken kezdődik Pécsen a 19. Europa Cantat nemzetközi kórustalálkozó, a városban vasárnap a Kórusok Éjszakáját is megrendezik.

A világ több mint negyven országából mintegy négyezer énekes, karnagy, zeneszerző és zenei szakember érkezik a pécsi Europa Cantat-ra, hogy egy héten át együtt tanuljon negyven műhelyben. A közös munka eredménye 136 előadás lesz Pécsen és 14 közeli helyszínen augusztus 2-áig. Július 26-án, vasárnap a kórusok éjszakájáé lesz a főszerep - tájékoztatott Móczár Gábor ügyvezető igazgató.

Hozzátette: a kórus életkorokat, társadalmi helyzeteket, zenei tudást átívelő, összekötő fogalom. Az Europa Cantat 1959-ben jött létre német és francia karnagyok kezdeményezésére. A fesztivált 1961 óta háromévente rendezik meg, Pécs után 2018-ban az észt főváros, Tallinn ad otthont neki.

A kórusok éjszakáját júniusban harmadszor rendezték meg a józsefvárosi Palotanegyedben Budapesten. Szálka Zsuzsa projektmenedzser elmondta, hogy egyre többen érdeklődnek a civil kezdeményezés iránt, és megtisztelő számukra, hogy az Europa Cantat nagyszabású nemzetközi kórustalálkozóra is meghívták őket.

kórusok éjszakája

Különleges helyszíneken lépnek fel a kórusok, kertekben, udvarokban, a nézők olyan helyekre is bejutnak, ahová a mindennapokban nincs lehetőségük. A kórusok éjszakáján tizenegy helyszínen lesznek különböző műfajú kóruskoncertek, és emellett Pécs-szerte flashmobokra lehet számítani.

A vasárnapi program 19 óra 30 perckor kezdődik valamennyi résztvevő kórussal a székesegyház körül, majd a közönséget három éneklő utca vezeti el a különböző helyszínekre. A program 23 órakor újabb közös énekléssel fejeződik be a Széchenyi téren.

ATEMPO.sk / MTI