Omega koncert zárja a magyar-szlovák együttműködés hetét Kassán

A magyar kultúra és a magyar-szlovák együttműködés hetét rendezi meg Magyarország kassai főkonzulátusa a városban október 23. és 29. között.

Szesztay Ádám kassai főkonzul a magyar nemzeti ünnephez és II. Rákóczi Ferenc újratemetésének évfordulójához kapcsolódó programsorozatról elmondta: a Rákóczi-expressz hét elnevezésű rendezvénnyel hagyományt akarnak teremteni, hogy a fejedelem újratemetésének nem kerek évfordulóin is bizonyítsák, Rákóczi szellemisége iránt ma is nagy az érdeklődés Magyarországon, és emléke nem elválasztja, hanem összeköti a két országot.

Hozzátette, szeretnék, ha minden évben megtarthatnák ezt a rendezvénysorozatot, amely bemutatja a magyar kultúrát és segíti a magyar-szlovák együttműködést, párbeszédet.

A programot az október 23-i megemlékezéssel kezdik és 29-én Omega-koncerttel zárják a Szent Erzsébet-főszékesegyházban, ahol Oratóriumuk csendül fel. A kezdeményezés középpontjában a kulturális turizmus áll, így például olyan szakmai rendezvényt szerveznek a krakkói főkonzulátussal együttműködésben, amelyen a nemzetközi Rákóczi-túraútvonal kialakítására tett lengyel javaslatot vitatják meg.

Szesztay Ádám elmondta: a rendezvény fő napja október 24-e lesz, amikor a Rákóczi képmásával díszített mozdony által vontatott vasúti szerelvénnyel Budapestről turistacsoport érkezik Kassára, megemlékeznek a fejedelem újratemetéséről az esemény 109. évfordulóján, valamint Rákóczi életéhez kapcsolódó emlékhelyeket tekintenek meg.

Arra is kitért, hogy október 24-e kiemelkedő rendezvénye lesz a főkonzulátus nem hagyományos jellegű fogadása, amelynek keretében a határrégió mindkét oldalának gasztronómiáját bemutatják és felhívják a turisták figyelmét a régió nyújtotta lehetőségekre

Ugyancsak 24-én történészkonferenciát rendeznek az Eperjesi Egyetemmel együttműködésben, Hogyan köti össze Rákóczi a két népet? címmel.

ATEMPO.sk / MTI