A Suliturné keretében felvidéken is Dirty Slippers koncert

A méhnyakrák, a drog és az alkohol veszélyeire hívja fel a fiatalok figyelmét a január 31-én Battonyán induló Suliturné. A Dirty Slippers együttes tagjai idén mintegy 250 oktatási intézményben tartanak koncerttel egybekötött prevenciós előadásokat többek között felvidéken is.

Az iskolák számára ingyenes program a 12-24 éves fiatalokat szólítja meg: a foglalkozás első részében koncerten vehetnek részt a diákok, a második részben pedig a méhnyakrák, a drog és az alkohol veszélyeiről, valamint az egészségtelen életmód kockázatairól beszélnek a zenekar tagjai, akiket egészségügyi dolgozók készítettek fel a lényeges információkkal - mondta el Lobó-Szalóky Lázár, a program ötletgazdája, a zenekar énekese, gitárosa kedden az MTI-nek.

A Suliturné 2014-ben Magyarországon kívül Erdélybe és a Vajdaságba is ellátogat. Felvidéken a komáromi Selye János Gimnázium június 6-án tartanak előadást. A programra idén mintegy 500 iskola jelezte igényét - hangsúlyozta a zenekar énekese.

A 2011 őszén indult program az elmúlt két évben több mint 300 iskolába jutott el mintegy 150 ezer fiatalt megszólítva. Az elmúlt évig a zenekar saját költségén valósította meg a preventív célzatú speciális órákat, 2013-ban első ízben kaptak támogatást pályázat révén a Nemzeti Kulturális Alaptól, legutóbb a honvédelmi tárca állt az ügy mellé.

Lobó-Szalóky Lázár emlékeztetett arra: a gyulai Dirty Slippers 2009-ben lett a méhnyakrák elleni küzdelem hazai reklámarca és elkészítette az "Élned kell!" című kampánydalt. Mivel nyilvánvalóvá vált, hogy egy dal nem elég az üzenet célba éréséhez, létrehozták a komplex programot, amelynek segítségével közvetlenebbül tudják átadni a tudnivalókat az érintett korosztálynak.
Mint mondta, a diákok nagyon keveset tudnak a méhnyakrákról, kialakulásának okairól és a betegség megelőzhetőségéről. A rendhagyó foglalkozások nagy érdeklődés mellett zajlanak, az előadások után a diákok kötetlen beszélgetésen tehetik fel a témával kapcsolatos kérdéseiket - tette hozzá.

ATEMPO.sk
forrás: MTI