Balázs Elemér Group: könyv és CD a 15. születésnapra

A zenekar történetét feldolgozó könyv és a legismertebb dalokat új hangszerelésben tartalmazó CD is megjelent a Balázs Elemér Group (BEG) 15. születésnapja alkalmából.

"Tizenöt év komoly idő egy zenekar életében. Sok nagyszerű élményünk volt, ezeket egyrészt egy interjúkötet eleveníti fel, másrészt a Budafoki Dohnányi Zenekar vonós kamaraegyüttese közreműködésével egy lemezre újrahangszereltük a rajongók által kiválasztott legkedvesebb számokat" - mondta Balázs Elemér, a BEG alapítója, vezetője, dobosa.

A könyv és a CD alcíme egyaránt Örök szerelem. A Gondolat Kiadó által gondozott interjúkötet szerzője Somogyvári Péter dzsessz-szakíró, aki a zenekar tagjai mellett a műfaj számos hazai kiválóságát megszólaltatta, köztük Szakcsi Lakatos Bélát, Dés Lászlót, Oláh Kálmánt, Kőszegi Imrét, Babos Gyulát és Berkes Balázst. A CD - amelyet a Hunnia Records adott ki - olyan emlékezetes szerzemények hallhatók, mint a Desire vagy a Together Alone. A megszokottól eltérő hangszereléseket Balázs József zongorista készítette; a korongon szerzőként Balázs Elemér fia, a mindössze 14 éves ifj. Balázs Elemér is szerepel. Utóbbiról Pat Metheny, a világ egyik legjobb gitárosa írt elismerő szavakat a CD ajánlójában.

 

Balázs Elemér Group

Track lista

1. Desire
2. Intro for Dance/ Dance with the Wind
3. I don’t Got You Mean
4. Tales of the Woods
5. Intro for Together/ Together Alone
6. The New Beginning
7. Intro for Bach/ Hommage to Bach
8. Survive
9. Music Makes Me Alive
10. Intro for Sweet/ Sweet and Bitter

 

A Balázs Elemér Groupban a Balázs-testvérek mellett Szőke Nikoletta (ének), Szakonyi Milán (ének), Komjáti Áron (gitár), Lakatos Pecek Krisztián (nagybőgő) és Czibere József (ütőhangszerek) szerepel. A formáció a most elkészült jubileumi lemez előtt hét albumot és egy DVD-t készített.

Somogyvári Péter arról beszélt, hogy a könyvvel kicsit a magyar dzsessz helyzetéről is egyfajta képet kívántak adni. Hozzátette: sok dzsesszkönyv jelent meg itthon az elmúlt években, de ilyen jellegű átfogó interjúkötet nagyon kevés.

 

Balázs Elemér Group

 

A 46 éves Balázs Elemér dobosként és zeneszerzőként egyaránt meghatározó alakja a magyar dzsesszéletnek. Játszott a No-Spa zenekarban, a Trio Midnightban, a Creative Art Ensemble-ban és az East Gipsy Bandben is, számos nemzetközi fesztiválon vett részt, dolgozott Zbigniew Namislowskival, Paolo Fresuval, Lee Konitzcal, Art Farmerrel, Pat Methenyvel és Al Jarreau-val. Triójával, illetve kvintettjével három lemezt készített, a Balázs Elemér Grouppal 2004-ben kiadott Refracting Sounds Fonogram-díjat kapott.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

aTEMPO.sk  / MTI