Összegző kötet a 80-as évek rockzenéjéről

Összegző kötet a 80-as évek rockzenéjéről

Madonnától és Prince-től a Depeche Mode-on és a Dire Sraits-en át a Red Hot Chili Peppersig a nyolcvanas évek nemzetközi rockzenei főszereplőit, történéseit mutatja be A rock története sorozat harmadik kötetében Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János.

"A cél az volt, hogy olyan művet állítsak össze, amely kézikönyvként is működik, de legyenek benne az összefüggésrendszerek, a zenei, társadalmi, kulturális vetület" - mondta Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, szerkesztő.

A 480 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált kötet a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv egyszerre kultúrtörténeti munka, szakkönyv és olvasmányos sztori, amelyből nemcsak a korszak legjobb, leghatásosabb művészeiről esik szó, hanem például arról is, hogy a nyolcvanas években indult hódító útjára a Music Television, a walkman és a CD, és ekkor rendezték a rockvilág legnagyobb jótékonysági rendezvényét, a Live Aidet.

Jávorszky Béla Szilárd felidézte, hogy 2004 tavaszán - a rock and roll születésének ötvenedik évfordulóján - Sebők Jánossal közösen tanulmánysorozatot publikáltak a Népszabadság Hétvége mellékletében, később ez jelentette a kiindulópontot az együtt jegyzett, 2005 és 2007 között megjelent négy kötetnek (A rock története 1-2, A magyarock története 1-2).

A rock története 3. megjelenése hét és fél évet késett az eredetileg tervezett időponthoz képest, mivel előbb az akkori kiadóval romlott meg a kapcsolat, majd a szerzők is eltávolodtak egymástól, Sebők János 2013-ban elhunyt. "A könyv 40 százalékban volt kész, Sebők után kéziratok maradtak. Ezeket felhasználva fejeztem be a kötetet".

Dömötör Endre, a könyv szakmai lektora, a recorder.hu főszerkesztője megjegyezte, hogy a nyolcvanas évek zenei szereplői remekül használták a korábbi évtizedek elemeit, valamint a hetvenes évek végén bekövetkezett punkrobbanás frissítő hatását. Hozzátette: ekkor alakult ki a posztpunk, az újhullám, a szintipop, virágkorát élte a metál, a noise-rock, a hardcore, megújult az angol gitárzene.

A Rock története a tervek szerint egy negyedik kötettel fog zárulni, az a 90-es évek rockzenéjével fog foglalkozni.

ATEMPO.sk / MTI