Lírai női szóló - Folytatódik a Thália Táncestek sorozat

A 2014-ben indított Thália Táncestek sorozat keretében a kassai Thália Színházban ezúttal egy lírai női szóló következik a Pataky Klári Társulat előadásában. 

A Pillangó ballada egy szóló, mely az átalakulás, a kilépés, a változás nehézségének költői képeit sorolja. A játék a ballada műfaját idézi szerkezetében: refrének, ismétlődések, vissza-visszatérő motívumok, elvarratlan szálak díszítik, szövik át. Ki nem mondott gondolatok, el nem mozgott gesztusok fojtogató hiányát érzékelteti alkotója. A koreográfia a folyamatos változásokat s egy személyes történet végét, az elmúlást ragadja meg képeiben.

A darabot Nagy Csilla táncolja, koreográfus Pataky Klári, a jelmezeket Nagy Viktóriának köszönhetjük.

 

A Pataky Klári Társulat névadója és vezetője 2003-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfus szakán. Az elmúlt években olyan kiemelkedő előadások születtek, mint pl. a Nagyon jól vagyok, l’szi ne keress! című, amelyet 2008-ban a kritikusok és szakírók alkotta zsűri Lábán Rudolf-díjban részesített, valamint a 2010-ben, a Közép-Európa Táncszínház számára készített előadás, Valami történ(e)t címmel. A szakmai zsűri ezt az előadást szintén nominálta Lábán-díjra, majd ugyanabban az évben a veszprémi Tánc Fesztiválján koreográfusi különdíjban részesült. 2014-ben Imre Zoltán díjat kapott.

További díjak

2005. – Veszprém, különdíj – Hull az elsárgult… ,
2004. – Veszprém, különdíj – Hull az elsárgult… (rövid verzió),
2004. – 3. Duó Tánc Fesztivál, közönségdíj –Hull az elsárgult…,
2003. – 2. Duó Tánc Fesztivál, fődíj és közönségdíj – Lépni sem, nézni sem…

Pataky Klári, az izgalmasan sokoldalú, érzékeny koreográfus munkáiban folyamatosan művészi arculata megújítására, illetve egy csak rá jellemző formanyelv kialakítására törekszik. Előadásaiban minden egyes alkalommal új témákat, s ezekhez új formákat keres.

„Pataky Kláriban (Lábán Rudolf-díj 2008) lehet bízni, nem tartozik az előadásgyárosok közé, mindig kiérlelt és rafinált produkciók születnek a keze alatt. Igen széles skálán mozgó, könnyed, játékos alkotó, bátran váltogatja a stílusokat az ironikus, szellemes Katona történetétől a retrómániás, érzelmi karambolokat felvonultató Hull az elsárgult… című darabon át egészen a minimalista szépségű Boleróig. Vannak egyműves, megszállott koreográfusok, akik minden darabjuknál ugyanannak a lenyűgöző monstrumnak a részeit csiszolgatják, míg mások minden próbafolyamatnál tiszta lappal, kíváncsian és nyitottan ugranak fejest az ismeretlenbe. Pataky Klári egyértelműen az utóbbiak közé tartozik.” (Tóth Ágnes Veronika)

 

Mindenkit szeretettel invitálnak a szervezők 2016. január 25-én 19 órától Kassára a Thália Színház Márai Stúdiójába.

ESEMÉNY

aTEMPO.sk