A Benkó Dixieland Band művészei új néven adnak koncertet Kassán

Dixie Kings of Hungary

Dixie Kings of Hungary néven új zenekart alapítottak a januárban - a névadó Benkó Sándor halála után - megszűnt Benkó Dixieland Band művészei.

Benkó Sándor emlékére az új zenekar február 16-án Kassán a Művészetek Házában ad koncertet.

A 2015 végén elhunyt Benkó Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész családja a napokban adott tájékoztatást arról, hogy a Benkó Dixieland Band végleg megszűnt, a továbbiakban egyetlen formáció sem viseli a zenekar alapítójának nevét. A család annak érdekében, hogy megőrizze és ápolja Benkó Sándor emlékét, létrehozza a Benkó Sándor Művészeti Alapítványt.

Az alapítvány egyik célkitűzése a különböző zenei irányzatokban kiemelkedően tehetséges fiatal zenészek támogatása a művész munkásságának szellemiségében. Benkó Sándor pályafutása alatt számos fiatal zenészt karolt fel és indított el a pályán, mások mellett a zenekar utolsó időszakának tagjait is. Több fiatal muzsikusnak a Benkó Ösztöndíj révén ő fedezte oktatási és megélhetési költségeit.

Az alapítvány további célja, hogy katalogizálja, gondozza és kutathatóvá tegye Benkó Sándor zenei-tárgyi örökségét, a nagyszámú kitüntetést, fényképet, írásos dokumentumot, film- és hanganyagot, hangszert, amelyek nem csupán a zenekar, de a teljes magyar zenei élet elmúlt 60 évének fontos kordokumentumai.

A Benkó Sándor Művészeti Alapítvány 2016-ban Benkó-emlékévet tervez, s koncertekkel emlékeznek meg a zenekar 60 évéről.

ATEMPO.sk / MTI