Fergeteges produkciók Farnadon – Estendøn

Estendøn

Egy fergeteges koncertestnek lehettünk tanúi szombaton a farnadi kultúrházban! Bár a másfél éve alakult Estendøn zenekar először lépett színpadra, a közönség szinte azonnal ráhangolódott muzsikájukra. A bemutatkozó koncertet a kürti székhelyű Zajzone együttes fellépése előzte meg.

Arról, hogy milyen élményt nyújtott ez a startoló produkció az Estendøn tagjainak, az alábbiakban mesélünk.

 

Estendøn

 

A zenekar tagjai

Bánovski Richárd – szólógitár
Kaszmán-Saróka Liliána – ének
Nagy Csomor András – hegedű
Recska Roman – szólógitár
Saróka Vajk Attila – basszusgitár
Smid Ádám – dob
Szebellai Dániel – klarinét, szaxofon

 

Miért pont Estendøn?

Dani: Nagyon sokáig kerestük a megfelelő nevet. Sok jó és sok rossz ötletünk is volt. A Bergson Börleszket például azért vetettük el, mert Vajk nem tudta kimondani :-)

Lili: A majdnem másfél éves gondolkodás után egy utolsó három órás brainstorming eredménye lett az Estendøn. A szót egy erdélyi tájszótárban találtam. Nekem akkor nagyon megtetszett. A szó jelentése: estefelé. Végül mindenki beleegyezett és megszerettük.

 

Estendøn

 

Hét tagú zenekar vagytok. Hogy találtatok egymásra?

Dani: Valamikor 2015 őszén késő éjjeli órákban találkoztam Vajkkal a komáromi Svejk udvarán. Megkérdezte, hogy volna-e kedvem együtt zenélni. Mikor megtudtam, kik csatlakoztak már az alakuló zenekarhoz, rögtön rábólintottam. Októberben találkoztunk először a zenekarral a farnadi presszóban, ahol minden fontos tervet megbeszéltünk. Turnékról álmodoztunk, és végül az első koncertünkig másfél év telt el.

Lili: Azt hozzá kell tenni, hogy a saját testvérem végig titkolta a toborzást, majd amikor mindenkit rávett, felhívott, hogy „figyelj Lili, már csak dobosra van szükségünk, és még neked kell igent mondanod.”

A felállás tehát máig ugyanaz, mint 2015-ben volt?

Lili: Az első dobosunk egy-két hónap után úgy döntött, hogy nem tudja velünk folytatni a közös munkát, így sokáig keresgéltük a megfelelő embert, míg rátaláltunk Ádámra. Ami teljesen meglepett bennünket, hogy Ádám egy hozzánk közeli faluból, Bényből származik, és mindaddig nem is tudtunk róla. Már az első próbán átérezte a zenénket és tudtuk, hogy rá van szükségünk. Bár nem beszél sokat, de a dobjátékával mindig mindent elmond. (Ádám bólogat)

 

Estendøn

 

Miért vártatok ennyi ideig az első fellépéssel?

Lili: Mivel hét hangszert kell megszólaltatnunk és összhangba hoznunk, így rengeteg munka van az egyes dalok mögött.

András: Illetve nem egy szokványos felállásról van szó, így ennek a kitapasztalásához is időre volt szükségünk.

Ricsi: Meg azt is hozzá kell tenni, hogy heten vagyunk nagyon sokfelé, így a próbák egyeztetése is körülményesebb.

Akkor ez volt a várva várt alkalom! Hogy éreztétek magatokat?

Vajk: Én remegtem!

Lili: Az annyira szép volt, mikor az utolsó dalok előtt Roman azt mondta nekem, hogy „Lili, nem akarom, hogy vége legyen!“ Rengetegen voltak és olyan spirálba kerültünk attól az energiától, ami a közönségtől jött, hogy nekem teljesen végem volt!

Roman: Én úgy éreztem magam, mint 2010-ben a Metallica-koncerten, csak most mi voltunk a színpadon!

Dani: Annyi ember volt, hogy szinte álomszerű volt az egész!

 

Estendøn

 

Hihetetlen, hogy ez volt az első koncert, nem ismerték a dalaitokat, mégis hatalmasat tombolt a tömeg!

Lili: Olyan csodálatosan énekelték velünk a 360° a refrénjét!

Bizonyára a facebookos reklámkampány és a plakátolás is nagymértékben hozzátett ahhoz, hogy ennyien eljöttek...

András: Mindannyiunknak van már tapasztalata e téren, ezért abban meg is egyezhetünk, hogy a marketing rendkívül fontos egy zenekar szempontjából is. Lili nagyon jól kézbe vette a dolgot. Ma már nem feltétlenül elég az, ha csak a zenére összpontosít egy banda.

Lili: A célunk, hogy maximálisan elégedettek legyünk azzal, amit csinálunk, és hogy minél több embert megszólítsunk, minél több emberrel meg tudjuk a zenénket osztani. Az ilyen koncertek lelkesítenek fel a további munkára. Most méginkább motiváltak leszünk, hogy folytassuk az új dalok írását, a felkészülést a további koncertekre.

 

Estendøn

 

Stúdiózáson gondolkodtatok?

Lili: Mindenképp szeretnénk rögzíteni a dalokat, hogy ne csak a koncerteken hallják az emberek, hanem akkor is, amikor éppen kedvük tartja.

Akik lemaradtak, hol hallhatnak benneteket legközelebb?

Lili: Június 17-én Esztergomban, a Kaleidoszkóp házban, július 7-én a farnadi falunapokon fogunk zenélni. Sokan felkerestek már bennünket, egyelőre ez a kettő a biztos. Bízunk benne, hogy külföldre is sikerül eljutnunk, hogy minél több embert megszólítsunk a zenénkkel.

Dani: Mindenképp megéri követni a Facebook-oldalunkat, az Instagram-oldalunkat, és reményeink szerint hamarosan startoljuk a Youtube-csatornánkat is.

 

Vida Nikoletta, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay András