Fergeteges produkciók Farnadon – Zajzone

Zajzone

Több mint 170 nézőnek örvendhetett a friss és ropogós Estendøn és Zajzone együttes a szombati koncertesten Farnadon.

A sokak számára ismeretlenül csengő zenekarnevek alatt azonban több olyan személyiség képviselteti magát, akikre egyéb formációik emlékeztetnek: Kovács Balázs (Foxies), Bogyó Tamás (Egy pohár citrom), Melecski Marian (The Brigade, Aquir, The Proj3ct), Kaszmán-Saróka Liliána (MoSaiC), Recska Roman (Foxies), Szebellai Dániel (Egy pohár citrom).

 

Elsőként a Zajzone tagjait faggattam.

Az együttes:

Bogyó Tamás – dob
Gubó László – gitár, ének, dalszövegek
Kovács Balázs - gitár, dalszövegek
Melecski Marián – basszusgitár
Molnár Annamária – ének

 

Zajzone

 

Hogy született a zenekar?

Balázs: A zenekaralapítást Mariánnal kezdtük. Előbb egy dobost kerestünk, akit Izsák Gergely (Under my inside) személyében találtunk meg, majd énekesnőt. Így került hozzánk Janszó Orsi az Egy pohár citromból. Orsi nem zenélt velünk hosszú ideig, a távozásakor gitáros- énekesre vadásztunk. Ekkor „jött a képbe” Laci, akivel egy házibulin találkoztunk. Rögtön az első próbán írtunk egy dalt.

Laci: Balázzsal, Mariannal, és Izsák Gergellyel (dobok) ahogy mondani szokás, megtaláltuk a közös hangot. Sokat gyakoroltunk és „kísérleteztünk“. Fokozatosan kovácsolódott a zenekar. Ekkor döntötünk úgy, hogy dobost váltunk és érkezett a zenekarba Bogyó Tomi és a további dalok írásában nagy szerepet kapott. Játékával nagyszerű lendületet adott a daloknak.

A dalírásban, témaalkotásban tehát mindannyian kiveszitek a részeteket?

Laci: Maga a dalírás esetünkben egy kötetlen alkotói folyamat, általában akár órákon át tartó dzsemmelésből fejlődnek ki, amiből megőrzünk egy- egy dallamot és időközben azt faricskáljuk dallá. A szöveg javarészt Balázs tollából való. Van úgy is, hogy pont a vershez keressük a melódiát. A Halak c. szám mondjuk a saját szövegem és gitártémám, de mindenki hozzátesz valamit így válik egésszé.

 

Zajzone

 

Mennyire mondható gördülékenynek a közös munka?

Mindannyian mások vagyunk, így gyakran alakulnak ki helyzetek, amikor valakinek valami nem tetszik, de próbálunk olyan keretek közt mozogni, amihez mindannyian képesek vagyunk alkalmazkodni. A legmotiváltabb köztünk a Balázs, akit alkalmanként vissza kell fogni.

Ha körvonalaiban meg kéne fogalmazni, milyen stílus az amit játszotok?

Tomi: Alternatív, underground rock zene

Balázs: Grunge, brit pop keveréknek is mondható.

Úgy tudom ebbe a sokszínűségbe folyamatosan kerestétek a megfelelő női hangot…

Tomi: Amikor beléptem a zenekarba, akkor került hozzánk Baláž Noémi. Írtunk vele néhány dalt, viszont a kilépése után huzamosabb ideig kerestük a megfelelő hölgyet. Aktuálisan Molnár Annamáriával dolgozunk, aki nemrég csatlakozott a zenekarhoz.

 

Zajzone

 

Jelenleg demó felvételek is készülnek. Hogy haladtok e téren?

Balázs: Kicsit több időt fog igénybe venni, mint terveztük, de ezúton is szeretnénk terjeszteni a zenénket. Természetesen klippek készítése is rajta van a bakancslistán. Tehát szeretnénk eljátszani az alkotás vizuális részével is, nem csak magával a zenével.

Milyen élmény volt számotokra a mai koncert?

Laci: Nagyon hálásak vagyunk az Estendøn együttesnek mint a szervezésért úgy az előkészületekért a hirdetést és reklámot illetően. Meglepően nagy közönség előtt játszhattunk, nagyon jól éreztük magunkat.

Hol léptek színpadra legközelebb?

Balázs: Aprilis 4-én Győrben, a Kozi Drink Bar-ban játszunk, a JÁDIK (Jedlik Ányos Diákkör) szervezésében

 

Zajzone

 

Az Estendøn együttessel készült interjúm a folytatásban lesz olvasható.

 

a001
a002
a003
a004
a005
a006
a007
a008
a009
a010
a011
a012
a013
a014
a016
a017
a018

 

Vida Nikoletta, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay András