INTERJÚ: Valami készül Dreekoéknál

Dreeko

Dunaszerdahelyen azt beszélik, hogy Dreeko (28) és testvére, Csiri (27) megint kifőztek valamit. Hogy pontosan mi is rotyog a fazékban, arról meséljen a két rapper:

 

Dreeko

 

Még mielőtt rátérnénk az új számra és a készülő videóra, pár gyors kérdés: mióta foglalkoztok zenéléssel?

Dreeko: Mióta az eszemet tudom. Eleinte persze csak hobbiszinten toltuk, aztán mikor láttuk, hogy elég sok embernek tetszik amit csinálunk, elgondolkoztunk rajta, hogy talán érdemes lenne komolyabban is foglalkozni ezzel a dologgal.

Csiri: Én most is hobbiszinten csinálom a rappelést. Eddig meg inkább az edzéssel foglalkoztam.

Aki beírja a Dreeko nevet a facebook-on, elsőként ez jelenik meg neki: producer. Ezt szereted legjobban egy új nóta elkészítésében?

Dreeko: Így van, a produceri munka vonz a legjobban. Szeretek összehozni embereket egy projekt köré, és úgy látom, általában sikerül is őket motiválnom. Először viszont rapperként tervezek „befutni”, utána szeretnék tehetségeket felfedezni és producerkedni. A zenéimhez az alapokat magam rakom össze. Mostanra elmondhatom, hogy megvan az a felszerelésem – MIDI billentyűzet, külső hangkártya, monitorok, mikrofon – amely segítségével meg tudom valósítani a zenei ötleteimet úgy, ahogy szeretném.

 

Dreeko

 

A videóitok alatt túlnyomórészt buzdító hozzászólásokat lehet olvasni. Szoktatok találkozni negatív kritikával is?

Csiri: Természetesen igen, de nagyon kevéssel. Apukánk a legnagyobb kritikusunk. Ha elkészül egy új dal, neki mutatjuk meg először, és ő mindig őszintén elmondja a véleményét.

Dreeko: Hegedül, meg a rappet is szereti, úgyhogy tényleg nagyon jó kritikusunk, sokat számít nekünk a véleménye. Az első próbálkozásaim nem voltak túl jók. A haverok persze dicsérték, de apukám pont az ellenkezőjét mondta. Tőle nem csak azt hallottam, hogy ez nem jó, hanem azt is meg tudta nekem mondani, hogy miért nem jó, és hogy mit kell tennem azért, hogy jobb legyen.

A hip hop rajongók körében visszatérő téma, hogy mi a „fake”, mi a „real” - azaz mi hiteles és mi nem. A Dreeko dalok tudatosan ötvözik a két dolgot. Tévedek?

Csiri: Így van, van benne igaz is meg nem is.

Dreeko: Nem szeretjük a túl komoly imidzset, nem vagyunk azok a túl komoly, feszes emberek. Én személy szerint nagyon szeretem a szatírát, ezt igyekszem belecsempészni a számainkba is. Ami a szövegek nyelvezetét illeti, amikor írok, soha nem figyelek a szóhasználatra, úgy írom le, ahogyan a legjobb haveromnak mesélnék el egy sztorit. Nem alkalmazkodom senkihez!

 

Dreeko

 

Míg kis hazánkban a szlovák hip hop második aranykorát éli, addig a „Dreeko Crew”-t kivéve az itteni magyar rapperekről mára már szinte alig hallani. Miben látjátok ennek az okát?

Dreeko: Hát ezt nem tudom, de remélem meghozzuk a kedvüket és visszatérnek majd.

A régebbi Dreeko számokon erős karibi dancehall hatást érezhet a hallgató. Terveztek visszatérni a jamaicai „stílekhez” a közeljövőben?

Dreeko: Mindenképpen! Sőt, ha minden jól megy, akkor talán még idén nyáron kijövünk egy jó kis elektronikus dancehall számmal, aztán mehetnek a kevergetések!

Hányszor vesztek fel egy új számot a stúdióban, mire elégedettek lesztek vele?

Dreeko: Legtöbbször elsőre szokott sikerülni. Ami tényleg belülről jön, azt általában elsőre felnyomjuk, de néha előfordul, hogy többször fel kell venni egy-egy részt, többször át kell gondolni a dolgokat. Nemrég megcsináltunk egy teljes számot: megírtuk a szöveget, fölvettük, megcsináltuk a keverést, aztán úgy döntöttünk, hogy kidobjuk a kukába... rájöttünk, hogy mégse jó.

Csiri: Nekem tetszett!

 

Dreeko

 

Térjünk rá az új dalra és az ehhez készült videoklipre! Mondanátok róla pár szót?

Dreeko: Szeretném ha meglepetés lenne, úgyhogy tényleg csak pár szót fogok róla mondani. Ez most gengszteresebb klipp lesz. A 90-es évekbeli Dunaszerdahely ihlette, abból a korszakból merítettünk.

Csiri: Az akkori fílinget próbáljuk visszahozni, hogy érezzék át az emberek.

Dreeko: Az alapötlet tőlem származik, a rendező is én vagyok, de mindig ügyelek arra, hogy a többiek ötletei is bekerüljenek egy-egy új anyagba, mindenki érvényesüljön. Az ötletelés mindig közösen folyik, de a végszót én mondom ki. Ez a mostani lesz az első profi videoklipünk, és hála Istennek összejött egy elég jó csapat, amely mindenben támogatott. Csiri fogja vágni, szóval már csak rajta múlik, mikor készül el. De persze ott vagyok a vágásnál is, mindenbe belebeszélek! (nevetés)

Mik a további tervek az idei évre? CD, koncertek?

Dreeko: Jelenleg azon vagyunk, hogy bővítsük a közönségünk táborát, illetve összehozzunk egy egyórás repertoárt, hogy elkezdhessünk koncertezni. CD-t a közeljövőben nem tervezünk kiadni.

 

Dreeko

 

Üzentek valamit a rajongóknak?

Dreeko: Vigyétek a stílt, nyáron igyatok sok sárga málnát, és béke, eccsó!


Hallgassátok meg Dreeko kedvenc dalait a 2016-os évből.

 

001
002
003
004
005
006

 

Cséfalvay András, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay András

A helyszínért köszönet a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskolának és Kollár Katalin igazgatónőnek!