„Egy szakmai díj elnyerése mindig újult erőt ad hivatásomhoz” - Virágh András Gábor interjú

Virágh András Gábor

Orgonaművész, zeneszerző, kántor, tanár. A fiatal generáció egyik kiemelkedő muzsikusa a budapesti Virágh András Gábor.

Szakmai tevékenységét magyarországi és nemzetközi orgona- és zeneszerzés versenygyőzelmek fémjelzik. 2011-ben Junior Prima Díjat kapott, pár hete pedig Erkel Díjjal is kitüntették. 2010-től a budapesti Szent István-bazilika orgonaművésze, 2013-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója.

- csak hogy néhány dolgot kiemeljünk eddigi eredményeiből.

Hamarosan Felvidéken, Csábon ad koncertet és ebből az apropóból beszélgettünk vele.

 

A zene a mindennapjaid része születésedtől. Mi volt a legmeghatározóbb zenei élményed? Meg sem fordult a fejedben, hogy más pályát válassz?

A legfontosabb pillanatok azok voltak, amikor édesapámat, ill. nagyapámat hallottam orgonálni. De soha senki nem kényszerített semmilyen eszközzel a zenei pályára. Épp ellenkezőleg: nyolc évesen szó szerint el kellett zárni előlem a zongorát, mert igen gyakran napi 5-6 órákat is gyakoroltam, amit a szomszédok egyre nehezebben viseltek. :)

Tanulmányaid során minden fontos magyarországi zenei intézményt megjártál. Fontos, hogy olyan zenészekkel kerültél kapcsolatba, akár mint Elekes Zsuzsa, vagy Fekete Gyula? Hogy tőlük is tanulhattál?

A lista igen hosszú, és a fent említett tanáregyéniségek kivétel nélkül mind meghatározó szerepet játszottak a szakmai és emberi fejlődésemben egyaránt. Első orgonatanáraim nagyapám, Virágh Endre és édesapám, Virágh András voltak, zeneszerzésből pedig életem első "leckéjét" elődömtől, Koloss Istvántól vettem (szerk.: a Szent István-bazilika előző orgonaművésze).

 

Virágh András Gábor

 

A zene körül forog az életed. A tevékenységeid közül van ami előnyt élvez?

Nem igazán. Mindegyik nagyon közel áll hozzám, és egyúttal rendkívül jól inspirálják, ill. ki is egészítik egymást.

És a zenén kívül van más, ami még leköt?

A LEGO! Ez az egyetlen dolog, ami legalább a másodperc tört részéig ki tudja kapcsolni az agyamat.

Sok elismeréssel büszkélkedhetsz. Nem is olyan rég bővült a lista az Erkel-díjjal. Jó érzés és egyben inspiráció is ez neked?

Természetesen mindkettő! De akár úgy is fogalmazhatnék, hogy egy szakmai díj elnyerése a rendkívüli megtiszteltetésen túl mindig újult erőt ad ahhoz, hogy a hivatásomat továbbra is a lehető legnagyobb lendülettel tudjam végezni.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Hogy sikeres zeneszerző vagy az is mutatja, hogy egyre több helyen tűnik fel a neved :-)

Abban a nagyon szerencsés helyzetben vagyok, hogy folyamatosan kapom a legkülönfélébb műfajra és apparátusra vonatkozó felkéréseket, oly annyira, hogy gyakorlatilag a jövő évre már teljesen be vagyok táblázva a zeneszerzői felkéréseket illetően.

A legkülönbözőbb hangszerekre írsz zenét. Meg is tudod őket szólaltatni? :-)

Ha az ember felkérésre ír, annak megvan az az előnye, hogy a darab megszólalása egy előadónak, vagy akár egy együttesnek is a szívügye. Egyébként a komponálási folyamat során szinte mindig a közelemben van a zongora. További ötletekre inspirál, és egy élő kontrollt is nyújt számomra.

A saját darabjaid között nincs sok orgonamű. Mi ennek az oka?

Valóban nagyon kevés orgonára írott művem van. Ennek számos oka van, de talán az a legalapvetőbb, hogy sokat orgonálok, és ezáltal hamar megtelik a fejem orgonahangokkal.

 

Virágh András Gábor

 

Így akkor gyakran az orgonairodalomból szemezgetsz egy koncert előtt. Mely zeneszerzők a kedvenceid?

J. S. Bach mellett Olivier Messiaent, Cesar Franckot, Liszt Ferencet és Felix Mendelssohnt tudnám megemlíteni a "klasszikusok" közül. A magyar orgonista szerzők közül pedig Koloss István és Gárdonyi Zsolt életművét tudnám kiemelni.

A világ több pontján koncerteztél már. Van valamilyen különleges élményed a hangszerek királynőjével?

Jó kérdés. Sok különböző orgonán volt már szerencsém játszani. Az eddigi talán legszokatlanabb orgonás élményem Vilniushoz köthető, ahol egy olyan hangszeren is játszottam, amely eredetileg három manuálosra volt tervezve, de összesen 7 regiszter szólt belőle. Nem tartozik a legkellemesebb koncertélményeim közé, az a helyszín sok szempontból maradandó emlékeket hagyott bennem.

Április 30-án viszont újra Szlovákiában koncertezel. Bátfa és Zsolna után a Csábi ORGONAestre kaptál meghívást. Mivel készülsz?

A műsor mottója a "Mesterek és tanítványok". És, hogy mit is rejt ez, arra majd a hangverseny során fény fog derülni. Mindenkit szeretettel várok :-)

 

Köszönjük a beszélgetést és akkor találkozunk a csábi római katolikus templomban, áprilsi 30-án, vasárnap 16.30-kor.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk