Tompa Virágai

Tompa Virágai

A Tompa Mihály Református Gimnázium falai között jött létre a Tompa Virágai együttes. 2010-ben vettek részt első alkalommal a Tompa Mihály Vers- és Prózamondók, Verséneklők, Lírai Színpadok Országos Versenyén. Idén a harmadik helyen végeztek.

A zenekar tagjai: Horváth József ének, Evina Reichelová fuvola, Munka Dávid gitár, Varga Gábor basszus gitár és Páko Mária gitár.

A zenekar művészeti vezetőjével és a versek megzenésítőjével, Páko Máriával beszélgettünk.

Évek óta az énekelt versek kategóriájának résztvevői vagytok. Hogyan értékelitek idei szerepléseteket?
PM: Az idei szereplésünkkel meg vagyok elégedve, igaz a múlt évben is aranysávval jutalmaztak és a harmadik helyen végeztünk. Szerettünk volna előrébb kerülni, de ez volt a zsűri döntése. De nekünk sokat jelentett az, hogy a közönség a legnagyobb tapssal a mi produkciónkat jutalmazta.

Repertoárotokban fontos szerepet játszanak a gömöri magyar költők. Miért tartjátok ezt fontosnak?
PM: Már hosszú évek óta zenésítek meg gömöri verseket és már gyűjteménybe is foglaltam őket Gömöri Gyöngyszemek címen. Fontos számunkra, mert csodálatos, színes a gömöri ember lelkivilága, ami ezekből a versekből is kitűnik, és mivel ízig-vérig gömöriek vagyunk szeretnénk a ily módon is maradandóvá tenni ezt a csodás világot. De természetesen más költők verseivel is szívesen dolgozunk és énekeljük őket.

Évről évre újabb fiatal tehetségeket karolsz fel. Hogyan találsz rájuk?
PM: Jó orrom van a tehetségekre :-) Zeneműhelyt vezetek a Református Gimnáziumban, ahol a Tompa Virágai is alakult. Alapoktól kezdve tanítottam őket. De ugyanúgy a Gitár Sokk zenekar is az én tanítványaimból áll és az is az én ötletem volt. Velük is nagy terveim vannak, van bennük fantázia.

A közeljövőben hol lesznek szerepléseitek?
PM: Mi mindenhova szívesen elmegyünk, ahová hívnak. Június 9-én Magyarországra, Ózdra vagyunk hivatalosak, de Tornalján az iskolában is lesz fellépésünk.

És még talán annyit tennék hozzá, hogy a verseny megnyitóján előadott Pósa Lajos verset már sok iskolában is éneklik, ami azért fontos, hisz így a zenén keresztül tudjuk megszerettetni a gyerekekkel a verseket és terjeszteni kultúránkat mindenhol, ahol csak lehetőség van rá.

 

 

ZE, ATEMPO.sk