„A honvágyamat tudom kifejezni vele” - Langer Ágnes Bartók zenéjéről

Langer Ágnes

Nagyon örül a Bartók Világverseny és Fesztiválnak köszönhetően kapott különdíjaknak és magyarországi koncertmeghívásoknak Langer Ágnes, a Bartók Világverseny és Fesztivál harmadik helyezettje. A Németországban tanuló, világszerte koncertező hegedűművész a magyar versenyzők közül egyedüliként jutott a megmérettetés kamarazenekari és nagyzenekari döntőjébe.

"Természetesen nagyon örülök, hogy a döntőig jutottam, négy fordulón keresztül hegedülhettem magyar közönségnek, Budapesten. Nekem ez egy új és nagyon jó élmény volt" - mondta Langer Ágnes, aki bár számos helyen lépett már színpadra Nagy-Britanniától Németországon át Oroszországig és Tajvanig, Magyarországon eddig kevesebb lehetősége volt közönség előtt állni.

Hangsúlyozta, hogy a legjobb három közé jutás után maga a helyezés már talán annyira nem volt fontos, csalódottságot nem érez, annál inkább várja a felajánlott koncertlehetőségeket. A MÁV Szimfonikus Zenekar, az Auer Fesztivál, a Magyar Rádió Zenei Együttesei, az MTVA Bartók Rádió és a Zuglói Filharmónia különdíját is elnyerő hegedűművész hozzáfűzte: reméli, hogy a magyarországi meghívásoknak lesz folytatása a jövő év elteltével is.

 

Langer Ágnes

 

A döntőkben többször visszatapsolt hegedűművész kitért arra is, hogy mennyire meghatotta a közönség szeretete. "Az ilyen visszajelzések mindig fontosak, hiszen az egész zenélésünknek az a lényege, hogy a közönségnek adjunk valamit, amit megőrizhetnek. Ha ez sikerül, akkor van értelme annak a rengeteg munkának, ami ezzel jár" - fogalmazott Langer Ágnes, aki elmondása szerint az utolsó másfél hónapban napi 6-8 órát gyakorolt a versenyre.

"A motiváció nálam nem szokott lankadni, maga a zene motivál, jól szeretném csinálni. A fáradtság persze néha elhatalmasodik az emberen" - jegyezte meg az ifjú hegedűművész, aki versenyzők közül egyedüliként három művet is játszott a verseny névadójától.

 

Langer Ágnes

 

"Bartók zenéje egyértelműen közel áll hozzám, de ez már a verseny előtt is így volt. Azon kívül, hogy biztosan a honvágyamat tudom kifejezni vele, engem nagyon visz magával a zene intenzív, rendkívül érzelem- és karakterdús természete" - mondta.

Langer Ágnes 1992-ben született Budapesten, hatévesen kezdett hegedülni. 2003-ban a Zathureczky Ede Versenyen, a Balys Dvarionas Nemzetközi Versenyen és a Bartók Duó Versenyen szerepelt sikerrel, majd harmadik díjat nyert a 2009-es Janklevics Nemzetközi Versenyen Szibériában, 2016-ban pedig második díjas lett a Szpivakov Nemzetközi Versenyen. 2005 óta a Hochschule für Musik Mainz hallgatója, Anne Shih osztályában tanul.

A vasárnap zárult Bartók Világverseny és Fesztivált a világhírű zeneszerző születésének 135. évfordulója alkalmából első alkalommal rendezte meg a Zeneakadémia az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. A 44 ezer euró összdíjazású verseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök és Lady Valerie Solti, a zsűri elnöke Salvatore Accardo hegedűművész volt.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Zeneakadémia