Különleges zene, különleges hangszobor - Titi és a Handpan

Különleges zene, különleges hangszobor - Titi és a Handpan

A technika ördöge. Az új évezred. A rohanás. A feldolgozhatatlan információk feldolgozhatatlan milliói és milliárdjai. Ezek az új szlogenek a modern korban. A nagyszerű találmányokkal ilyen világot teremtettünk magunknak. De feltaláltak - nem is olyan régen - valami egészen elképesztőt. Ami ezeket a gépesített embereket is újra érző, könnyes lényekké formálja. Amiből kihallatszik a harmónia, a béke és a feszültségmentes dallam. Ezt a találmányt handpan-nek hívják. Úgy tudnám külsőleg leírni, mint egy teknőspáncélt, amiből hiányzik a teknősbéka, avagy még egyszerűbben, mint egy UFO.

Az először Svájcban készített ütőhangszer hangzásvilágának kialakítását többéves kutatás és kísérletezés előzte meg. Több generációja és több változata is készült. Ezek függnek a hangszer anyagától, formájától. Az eredeti verzió testének átmérője 52, magassága 24 cm. Tetején körben hét vagy nyolc hanggödör, és középen egy dudor, a ding található. Az alsó félen nincsenek hanggödrök, csak a dinggel szemközti ökölnyi nagyságú kerek nyílás, a gu. A felső felet ding, az alsót gu oldalnak is hívják. Leggyakrabban ölben tartva szólaltatják meg. Bár lehet állítva, vagy éppen állványra szerelve. Ezutóbbit egyébként a készítők nem ajánlják. Ütők helyett elsősorban a kezekkel és az ujjakkal szokták ütni, ezért általában puhább és melegebb a hangzása a stíldobnál. Maguk a készítők (Felix Rohner és Sabina Schärer) 2000-ben alkották meg ezt az új és professzionális hangszert. Azonban 2008-ban előálltak egy olyan típussal, amit már abszolút amatőröknek készítettek. Nyilvánvaló céljuk ezzel az volt, hogy zeneileg mindenki számára elérhetővé tegyék ezeket a különleges hanghatásokat.

A budapesti Pataky Ádám, aki a dunaszerdahelyi Rivalda Színház tagja, kiváló megszólaltatója a handpannek, sőt nem olyan régen a dunaszerdahelyi Csemadokban lépett fel vele. Ebből az apropóból beszélgettünk vele.

 

Pataky Ádám

 

Milyen volt az első találkozás a hangszerrel?

Egyszerűen hihetetlen volt. Épp otthon voltam Budapesten, egy nyári napon és a Szent István-bazilika előtt sétáltam el, mikor egy különleges hang bizseregtette meg a fülemet.
Nem tudtam mi ez, de egyből megkellett találnom a zene forrásának helyét. Majd rátaláltam egy utcazenészre, akinek a kezében egy nagyon különleges tárgyat pillantottam meg. Nem tudtam, hogy mi az. Mint ahogy először mindenki, úgy én is azt hittem, hogy egy furán összeeszkábált lábos tetején játszik. De persze nem így volt. A hangja egyszerűen magával ragadott és nem tudtam mihez hasonlítani. Egyedi, nyugtató hangja és elegáns kinézete egyből elragadta a szívemet. Így találkoztam először a nagy szerelemmel, aminek a neve HANDPAN.
Még muszáj megjegyeznem, hogy a handpan feltalálói kifejezetten kijelentették, hogy ez nem egy hangszer, hanem egy hangszobor. Ugyanis egyedi hangja és kinézete miatt egy új egyedülálló kategóriába sorolták, aminek az elnevezése lett a hangszobor.

 

Milyen típust használsz és miért?

Pataky Ádám: Volt szerencsém eljutni egy olasz nagymesterhez Marco-hoz, aki már évek óta elsajátította az eredeti svájci handpan hangszobrot. Tökéletessé fejlesztette a saját példányát, ami a Disco Armonico nevet viseli. Több márkájú handpan létezik ma már, de nekem az ő alkotása tetszett meg a leginkább.

 

 

Mióta játszol rajta? Mik a tapasztalataid?

8 évvel ezelőtt láttam meg először, de rájöttem, hogy hozzájutni nem olyan egyszerű. Egyedisége miatt ritkaságnak számít, és nem akárkinek készítenek a nagymesterek. El kell látogatni hozzájuk és tiszteletünket kell adnunk a társaságunkkal, és ha megtörtént a pozitív találkozás, akkor hozzájuthatunk a kézzel készített csodához. Nekem 3 évbe telt, míg hozzájutottam, addig viszont kutattam és olvastam utána. Volt szerencsém személyesen kipróbálni különböző bemutatókon.

 

Milyen érzés rajta játszani?

Fenomenális! :-) Az embert már az elvarázsolja, ha meghallja, de ha még emellett meg is tudjuk szólaltatni ujjainkkal, az már maga a mennyország. Megszólaltatása nem olyan könnyű, mint amilyennek tűnik. Sokan úgy vélik, erre is születni kell.

 

Pataky Ádám

 

Milyen volt a dunaszerdahelyi koncert?

A koncert lehetőségért nagyon hálása vagyok a dunaszerdahelyi Csemadoknak. 20-30 lelkes néző várta a kis bemutató koncertemet. Voltak, akik abszolút nem hallottak a hangszoborról, de voltak olyan nézők is, akik kifejezetten azért jöttek, mert hallották, hogy egy UFÓ formájú csészealj landolt a városukban :-) és nagy álmuk volt, hogy hallják, lássák és kipróbálhassák élőben is.
Kedves párommal, aki egyben a menedzserem, gyertyafényekkel díszítettük ki a termet és ebben a csodálatos hangulatban repítettem el a nézőimet, hallgatóima egy másik világba. Sokan mondták, hogy majdnem elaludtak a műsor közepénél, de nem az unalomtól, hanem a relaxáló hatásától.

 

És színészként használtad már a hangszert a színpadon?

Érdekes módon eddig még nem volt rá kifejezetten lehetőség, hogy a Rivalda Színházunkba felbukkanjon a handpan, de ami késik, az nem múlik.

 

 

Milyen szokott lenni az emberek reakciója, mikor először megpillantják a hangszert, ill. mikor meghallanak játszani?

Úgy érzem magam, mintha egy ufonauta lennék az emberek szemében :-) Csodálkozva néznek és elmerengnek a látványtól. Sok esetben nem értik honnan szól ez a különleges hangzás, és hogy miképp játszom rajta. De mindig kíváncsian érdeklődnek a műsorom után és mindent tudni akarnak róla.

 

Melyik volt a legkellemesebb, legmeglepőbb, legfelejthetetlenebb pillanatod a hangszer kapcsán?

Igazából minden pillanat felejthetetlen és csodás mikor a kezembe tartom. Mikor játszom, a kedves nézőimnek, akkor mindig úgy érzem, hogy egy szelet szeretetet adok nekik, ami boldoggá teszi őket is és ezáltal engem is. Eszembe jutott az az ötlet, hogy miért ne adjak egy ilyen fajta különleges szeretetet a házasulandó pároknak is, akik egy életre összekötik az életüket egymással. Így jött az esküvői handpan projekt ötlet, ami Titi & Handpan néven fut ma már.

 

Pataky Ádám

 

Hol léptél fel vele eddig? Esetleg külföldön?

Ahogy eddig említettem esküvőkre járok nagyrészt Magyarország és Szlovákia területén, de különféle helyekre is szívesen ellátogatok, mint például boráldásokra, gyermekkeresztelőkre, születésnapokra, lánybúcsúkra, könyv bemutatókra, jóga órákra, masszázsokra és különféle kiállításokra is egyaránt.

Köszönjük és további sok sikert kívánunk!!!

 

Ádámmal és hangszerével legközelebb december 18-án 16.00 órai kezdettel a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ kültéri színpadán találkozhatunk, ahol egy rövid karácsonyi bemutatóm lesz. Kolléganőével, Sziklai Krisztinával lépnek színpadra, ahol a vers és handpan találkozik egy előadásban.

 

 

Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András