Zenészek jönnek-mennek - Megújult a Phoenix RT

Lendületben a Leander Kills

Bombaként robbant a hír a tavalyi év végén, hogy Kálmán Ákos, a Phoenix RT gitárosa, a Rómeó Vérzikben folytatja 2018-tól. Mindkét zenekar idei turnéja a napokban rajtol(t). A Phoenix RT a XV. Karvai Rockfeszten kezdett szombaton, ahol már egy új gitárossal mutatkoztak be. A facebook kommenteket és nyilatkozatokat olvasva sok kérdés felmerült bennem az üggyel kapcsolatban, de mivel nem szerettem volna pletykákra hagyatkozni - magukat az érintetteket kérdeztem a dolgok alakulásáról.

 

Először tehát Puss Tamással, a Phoenix RT frontemberével beszélgettem:

A Phoenix RT remek évet tudhat maga mögött, ami 2017 koncertjeit illeti, gondolok itt a legfontosabb magyarországi és felvidéki fesztiválokra és más fontos koncertjeitekre. De most ugye a zenekarnak ezzel kapcsolatosan egy tagcserén kellett átesnie, ezért főleg erről szeretnélek kérdezni:

Kálmán Ákos kilépése nyilván nagy váltás lesz a bandának, hiszen a kiváló ritmusszekció mellett meghatározta a zenétek egyedi hangzását. Előzetes egyeztetés alapján lépett ki Ákos a zenekarból? Voltak már korábbi jelei, esetleg jelezte, hogy váltani szeretne bármi miatt, illetve hogy a Rómeó Vérzik csapatát erősíti ezután? Volt-e esetleg bármilyen feszültség a tagok, ill. a két banda között?

A Rómeó Vérzikhez szoros barátság kötött már tizenakárhány éve, engem és Ferit is, Ákost akkor ismerték meg, mikor belépett a Phoenix RT-be, tehát 4 éve. Nemrégiben olvastunk egy interjút Ákossal – Feri egyből hívott is – nem értjük miért nem lehet elmondani az igazságot, miért kell az embereket félrevezetni, hazudni... Ákos szeptember közepén, székesfehérvári koncertünk után jelentette be, hogy kilép a zenekarból. Mondott dolgokat, hogy mi nem tetszik neki, meg hogy ő úgy érzi túlnőtte a zenekart és, hogy külföldön próbálna szerencsét, vagy várna egy nagyobb zenekarra, aki lecsap rá, mi ezeket főleg akkortájt történt magánéleti gondjaiból fakadó érzékenységének tudtuk be. Beszéltem is hozzá nagyon közel álló személyekkel, akik azt mondták, hogy teljesen más az ok… hogy olvassunk a sorok között ...nem értettük. De abban ők is megerősítettek, hogy Ákos biztosan menni fog tőlünk.

Puss Tamás

Megbeszéltük, hogy a novemberi dunaszerdahelyi koncertünk előtt egy héttel jelentjük be a távozását. Mi akkor még titkon bíztunk benne, hogy változik a véleménye és marad. Feltűnt októberben, hogy egyre többet lóg Rómeóékkal, ami előtte nemigazán volt jellemző .. .de mivel én Koppánnyal ezidőben többször is beszéltem (elsők között volt, akinek elmeséltem Ákos kilépését) nem gondoltuk volna, hogy ez az egész kiválás a Rómeóhoz való csatlakozás miatt van. Bár Koppány egy telefonbeszélgetésünk során még poénosan megjegyezte, hogy elhívom a Rómeóba – nevettünk rajta egyet és témát is váltottunk. Mint később kiderült ő ekkor már Ricsinél Rómeó dalokat gyakorolt.

November végén hallottuk először, hogy a Rómeó Vérzikhez csatlakozik, én ekkor felhívtam Sanchót, hogy igaz-e a hír, aki ezt letagadta, mondta, hogy szó sincs arról, hogy négy tagú lesz a zenekar. Betudtuk pletykának és nem foglalkoztunk tovább vele. Aztán december közepén egy véletlen folytán derült ki, hogy mégis igaz a hír, mikor egy Rómeó Vérzikhez nagyon közel álló személy elmesélte az elejétől a sztorit, ami már augusztusban elindult a hátunk mögött.

Nincs azzal gond, ha egy zenész nagyobb zenekarba igazol, ahol nyilván nagyobb sikereket lehet elérni. Viszont úgy gondoljuk, hogy úgy lett volna fér, ha ebbe az egészbe beavatnak minket is. Nyilván nem esett volna jól, de korrekt lett volna és megérthető. Sajnáljuk, hogy nem így történt. Ettől függetlenül sok sikert kívánunk nekik!

 

Nyilván nem lehet könnyű sem szakmailag, sem emberileg valakitől ennyi együttzenélés után megválni. Hogyan érintett ez Benneteket személy szerint, illetve zeneileg? Várható-e ebből kifolyólag zenei irányváltás?

Őszintén megvallva nagyon nem esett jól. Bár nem az első eset, mikor a zenekar kis időre padlóra kerül, hiszen annó öcsém és Lépes Gábor távozása is megtörte a lendületet, de hisszük, ha van kitartás és akarat, újra talpra lehet állni és menni tovább. Szeptemberben-októberben Ferivel ketten jártunk le a próbaterembe. Megszokott volt, hogy kedd-csütörtök próba – ez évek óta így működött. Eleinte csak beszélgettünk, agyaltunk, hogy kit lehetne elhívni a bandába. Aztán elkezdtünk ketten dalokat írni, de persze nagyon hiányzott a gitár, így jött Doki barátunk, aki sajnos már aktívan nem szeretne zenélni, de több próbára is lejött, és együtt megírtunk 4-5 új dalt.

 

Januárra, februárra, ill. tavaszra már stabil koncert programotok van. Mit lehet tudni a turnéról? Ákos kiválása mennyiben nehezítette a szervezést?

Szombaton indult 12 állomásos tavaszi turnénk, mely a 2018/A nevet kapta. Nagy részén a Burnout zenekarral közösen járjuk a klubbokat. A szervezés simán ment, eddig is én intéztem a zenekar ügyeit, tehát ezzel nem volt gond. Olivérrel a Burnout zenekarból nagyon jól tudtunk együtt dolgozni és így szépen összeállt a tavasz. Eleinte úgy terveztük beugrós gitárossal játszunk majd, amíg meg nem találjuk a megfelelő embert.

De végül december 27-én megtaláltuk Győrög Marci személyében, így most már hivatalosan is ő a banda gitárosa. Rengeteget próbáltunk az elmúlt hónapban, tegnap pedig bemutatkoztunk Karván.

 

Győrög Marci

Mit lehet tudni az új gitárosról? Milyen zenei közegből jött, ill. milyen stílusú, beállítottságú zenésznek tartjátok őt, és miért rá esett a választás? Mennyire volt könnyű őt megtalálni, rábírni, hogy csatlakozzon?

Marci egy tehetséges gitáros, Feritől 11 nappal idősebb, 27 éves. Gyerekkorától gitározik, több zenekarban is játszott. Egy közös ismerősünk ajánlotta, még aznap fel is hívtam és ő egyből igent mondott. Egy héttel később lejött próbára és már akkor éreztük, hogy nem kell tovább keresni. Több gitáros is volt lenn az elmúlt pár hónapban próbán, de mindig volt valami, ami miatt hosszú távon nem működött volna. De végül azért csak megtaláltuk :-)

Nem szeretnék nagy ódákat zengeni: jó a hangulat a bandában, jó együtt zenélni, egy hónap alatt összeállt a koncertprogram, Marci egy szimpatikus srác, aztán az idő majd megmutatja!

 

Mit várhatnak a rajongók az újévben a Phoenix RT koncertjein? Mennyiben lesznek mások a bulik, a zenekar hangzása?

Ugyanúgy oda fogjuk magunkat rakni a koncerteken, őrület lesz, együtt üvöltjük majd a dalokat. Várjuk már nagyon és bízunk benne, hogy a közönség is. Rengeteg a terv, amik meg azért vannak, hogy megvalósítsuk őket.

 

Az új felállás

Ahogy említetted, íródnak új dalok. Korai új albumról kérdeznem Benneteket, tervben van-e stúdiózás erre az évre?

Nem korai! Készülnek az új dalok. Ősszel stúdiózni szeretnénk és decemberre tervezzük az új Phoenix RT lemezt.

 

Szerinted a közönség, a rajongók hogyan viszonyulnak majd az új formációhoz? Úgy értem: Ákos helyét veszi át valaki a zenekarban. Hogy érzed, meg tud majd felelni a kihívásoknak az új srác és vele a banda?

Nagyon sokan írtak Ákos kilépése után, hogy velünk vannak, hogy várják az új tagot és hogy ne adjuk fel! Hatalmas energiát, erőt kapunk a közönségtől, fantasztikus a támogatásuk. A jól sikerült próbák után nagyon bizakodóak vagyunk.

Sok sikert kívánunk az új felállásban is a Phoenix RT-nek.

 

Az új felállás

 

Még több érdekes részlettel, érintettek véleményével és kulisszatitkokkal folytatjuk hamarosan ugyanezt a témát.

Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Papp Tibor