HAZAI-MUTATÓ: Új arcok az Ipoly-mentéről – ők a Flashjet

Flashjet

Már javában tart az idei Rockfeszt, melynek egyik fellépője az Ipoly-mentéről, Közép-Szlovákiából érkezik. A lukanényei Flashjet nem egy új banda, de most került igazán a rockzene rajongóinak látókörébe.

Júniusban jelent meg első saját daluk a világhálón és augusztusban már az egyik legnagyobb hazai rockfesztivál színpadán állhatnak.

Az „alterunder pop'n rocknroll” banda frontembere, énekese Katyi Gábor, akihez Híves László (vokál, gitár), Badó Dávid (dob) és Pásztor Bálint (basszusgitár) csatlakozik.

„Eleinte feldolgozásokkal próbálkoztunk Hillside néven, ahol Fekete Viktória énekelt és Pásztor József is megfordult basszusgitár poszton, majd 2013-tól Flashjet néven vagyunk jelen a színtéren. 2018-ig György Pisti volt a frontember és egy percussion dobosunk is volt Soós Sándor személyében.” - mesélte Gabi.

 

Katyi Gabi

 

Valójában gyerekkori barátokból áll össze a zenekar. „Érdekessége, hogy egyikünk sem tanult zenész. Laci elkezdett otthon gitározni, gondolta lehet ebből valami, megkeresett engem, hogy nem szeretnék-e basszusozni, majd pedig közösen elmentünk Dávidhoz, hogy legyen ő a dobos. De az is hozzá tartozik, hogy Dávidnak nem igazán volt ritmusérzéke sem :-) Majd szép lassan eljutottunk arra a szintre, hogy közösen írjuk a zenei jövőnket.”

Mint sokan, ők is dalok feldolgozásával indítottak, majd közben felszínre tört a kreativitásuk. „Szerintünk sokkal jobb érzés eljátszani egy saját dalt, ami egy hosszú folyamat eredménye.” - mondták egyöntetűen a banda tagjai.

 

A Flashjet első dala Elmezavar címmel jelent meg, amely egy ütős bemutatkozóra sikeredett. Hallgassátok csak:

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A dalokat közösen szerzik, a szövegeket pedig elsősorban Katyi Gábor írja, két dal erejéig Híves László, valamint barátaik, Híves Róbert és Soós Sándor is szavakba öntötték gondolataikat.

„Egyébként a számainkban a lecsúszott nemzedék lumpenproletárjai csak olyan szavakkal játszanak, amelyek üvöltésre vagy elmezavarra késztetik a szívet és a lelket egészen a horizontig, amelyen túl már csak egy kérdés marad: miért hagyod?”

A bandatagok, ami a zenei stílusokat illeti mindenevőek: „ha jó az ütem, cool a basszus, zúz a gitár, behúz a dallam és megfog a szöveg akkor jöhet :)”. De azért akad pár közös pont: „Red Hot Chili Peppers, Nirvana, Green Day, Foo Fighters, Billy Talent, Muse, a magyarok közül pedig a Tankcsapda, Quimby, Fish! na meg persze az AWS :)”

 

Híves Laci

 

Nyár végén jön majd a következő alkotásuk, mely a Horizont címet kapta. Szintén a Youtube csatornájukon lesz elérhető, és persze mi is bemutatjuk.

„A dalaink többsége már megkapta a végleges formát, így már csak a stúdiózás van hátra. Első lemezünket a jövő év első felében tervezzük kiadni digitális és persze a jó öreg CD formátumban is.” - tette hozzá Gabi.

Aki élőben szeretné őket hallani itt a lehetőség, hisz augusztus 18-án a dunaszerdahelyi Rockfeszt Soul Hunter színpadán lépnek fel. „Nagyon örülünk, hogy ott lehetünk. Éltünk a szervezők felhívásával, elküldtük a bemutatkozó videónkat s a többit a közönségre bíztuk. És a közönségnek, rajongóknak köszönhetően sikerült bejutnunk a 10 legtöbb szavazatot kapott zenekar közé. Ki akartuk próbálni magunkat egy fesztiválon is, kicsit kilépni a klubkoncertek közegéből. És erre a Rockfeszt lehetőséget ad, és mi ezzel élni is fogunk. A környékünkön, Közép-Szlovákiában kevés a lehetőség. Szeretnénk nyitni Magyarország és Csallóköz irányába, amelyre ez a fesztivál egy ugródeszka lehet.”

Valamivel több mint fél óra áll majd a rendelkezésükre, ahol kizárólag saját dalokat játszanak majd, így aki még nem ismeri őket betekintést nyerhet a világukba.

 

Flashjet

 

De persze készülnek klubkoncertekkel is az év második felében, valamint a legtöbb időt lemezük elkészítésére szeretnék fordítani. „A helyszíneket és időpontokat a Facebook oldalunkon, illetve az Instagramon minden érdeklődővel időben tudatjuk. Jövőre pedig szeretnénk kipróbálni további felvidéki fesztiválokat, és ha megadatik eljutni egyik kedvencünkre, Gombaszögre is ;).”

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Tomasik Patrik