Új dobossal indítja őszi turnéját a The Butchers - Mucha Attilával beszélgettünk

Új dobossal indítja őszi turnéját a The Butchers - Mucha Attilával beszélgettünk

A somorjai The Butchers zenekar nemrég újabb tagcserén esett át, ezúttal is a dobos poszton. A blues-rock banda hosszú keresés után találta meg Mucha Attilát, aki sokak számára a Mária Sándor Írói Kör alapító tagjaként ismert.

Attila aktív zenéléssel már hosszabb ideje nem foglalkozott, így a visszatérésről, a dobolásról és egyéb elfoglaltságairól kérdeztük.

 

Mi motivált, hogy újra visszatérj a dobok mögé és aktívan zenélj?

Hiányzott a színpad. Hiányzott, hogy megmutathassam magam. Szeretek emberek előtt lenni. A dobolást soha nem hagytam abba, de mér évek óta éreztem, hogy nem elég a saját próbatermemben csörögni. Az elmúlt években erős változáson mentem keresztül stílusilag. Ugye, régebben inkább metal alapokat püföltem, de úgy látszik múlik az idő és megtaláltam a bluest, valamint rokonstílusait. Jó helyen vagyok :-)

 

Milyen volt az utad a blues-rock műfajhoz, hisz az előző együtteseddel, a Mortiferrel keményebb stílust nyomtatok?

Egy időben azzal játszadoztam, hogy a metalt elkezdtem visszabontani, keresgéltem, hogy mi, miből jön, azután egyszer csak ott voltam Muddy Watersnál. Onnan ismét elrugaszkodtam, de most már a jó irányba. Azóta mély Rolling Stones fan vagyok, úgy érzem, már az elején is ezt az utat kellett volna megtalálnom.

 

Milyen zenei stílus áll legközelebb hozzád? Kik a kedvenc zenekaraid, dobosaid?

Ugye a bluesnak számtalan irányzata van, és mivel minden ebből alakult, fejlődött, mondhatnám, hogy a blues. De ez mégsem ennyire igaz, valójában a hard rock az, ahol megtalálom magam (az erősebb hatásokat már nem tudom kimosni magamból). A hard rocknak számos blues eleme van, kezdhetnénk itt a Led Zeppelinnel, és akkor itt meg is említem John Bonhamet, ő mindenképp egy nagy példakép, de hogy maradjunk a kortársaknál, óriási felfedezés volt számomra jó pár éve a Rival Sons zenéje, köztük is Michael Miley dobtechnikája. Tőle sokat tanultam, próbálok ellesni. Stones, Aerosmith, Siena Root, Eagles of death metal, Queens of the Stone Age, Kyuss, és az utánuk következő stoner rock generáció. Igen, hard rock mellett az új (maradandó) kedvencem a stoner rock stílus.

 

The Butchers

 

Milyen érzés ennyi év után újra koncertezni?

Felemelő, megnyugtató. Jó újra ott lenni. Ha ez a higgadtság és alázat már régebben is meg lett volna bennem, talán sosem megyek le a színpadról.

 

Miben változott szerinted a szlovákiai magyar zenei világ az utóbbi években?

Annyit látok, hogy akik azóta is működnek, azok profi cuccokra cserélték le a régi felszerelésüket, profibb hangzást produkálnak, mindenki sokat fejlődött technikailag, de úgy érzem már nincsenek olyan jó bulik, koncertek, mint 10-15 éve. Talán a mobiltelefonok tették tönkre, nem tudom, de lehet nincs is így, csak én vagyok tájékozatlan :-)

 

Nehéz feladat volt megtanulni a The Butchers számait? Mik voltak a kihívások?

A Train to Freedom-mal voltak a legnagyobb gondjaim, de a stílus közelsége miatt, nagyon könnyen tanultam a számokat. Egyből ráéreztem mindegyikre, és szerencsére a többiek engedték, hogy saját megoldásaim is legyenek a régi számokat illetően. Még nem tökéletes, de még mindig én vagyok a dobos :-) Úgy érzem sikerült megfelelnem.

 

Ha jól tudom a zenekarral már új számokat is írtok. Mennyire tudsz részt venni a zeneszerzésben?

Az újabb számokkal valahogy még könnyebb dolgom volt, bár helyenként összetettebb dalok. Van egy, a Time Will Heal, amely erősen hajaz a stoner rock számokra, szinte az első hallgatás után el tudtam játszani. Készül már néhány új szám a következő albumra, ahol a dobtémák már teljesen az enyémek lesznek. A számok struktúráját többnyire már készen hozzák a srácok a próbákra, de semmim sem fix, és szívesen fogadják a konstruktív ötleteimet.

 

Dobosok számára sokszor a gyakorlás okoz nehézséget, mivel egy eléggé nagy és hangos hangszerről van szó. Te ezt, hogy tudat megoldani? Mennyi időt szánsz hetente gyakorlásra?

Nagyapám házában kitakarítottam egy komplett szobát, szivacsokkal eltorlaszoltam a nyílásokat, és ott szoktam dobolni. Persze van egy gumipadom is, tévé előtt azt szoktam ütögetni, így lényegében a ritmus egész nap velem van. Sok zenét hallgatok, figyelem a dobsávokat, és otthon igyekszem kigyakorolni. A nyár kicsit húzósabb volt, de hetente legalább 4 órát szánok rá aktívan, emellett minden nap használom a gumipadot. Sokszor már az is elég, ha fejben megérik a lényeg, odaülve a dobokhoz már viszonylag egyszerű a dolgom.

 

The Butchers

 

A dobon kívül irodalommal is foglalkozol? Mit kell tudni a Márai Sándor Írói Körről?

A MÁSIK jelenleg még egy nagyon fiatal társaság. Tagjaink prózát, lírát, slam poetryt írnak, emellett felolvasóesteket szervezünk, de mi szervezzük a Gombaszögi Nyári Tábor teljes irodalmi programját is. Jövőbeni céljaink közé tartozik egy saját írótábor szervezése, megerősödni a programszervezésben, valamint ha nagyon belejövünk, évenkénti antológia kiadása tagjaink műveiből. Ott vagyunk a szociális hálón, igyekszünk nyitni a fiatalok felé, hogy ne az legyen bennük, hogy az írók, költők elérhetetlen emberek és sosem lehet velük találkozni az utcán.

 

Milyen más elfoglaltságaid vannak még?

Hétköznapi munkám mellett szeretek kertészkedni, de az egyik legnagyobb hobbim a házi sörfőzés. Két éve egy könyvet is megjelentettünk erről, és most már el tudom azt is mondani, hogy két éve részt vehetek a gombaszögi sör, a Foltos Szalamandra, előkészítésében. Ha minden jól megy, akár még sörfőzde is lehet belőle, de még néhány év fog kelleni hozzá. Addig is marad a még több gyakorlás és ami a legfontosabb, kóstolgatás.

 

Mennyire nehéz ennyi tevékenységet úgy összehangolni, hogy mindenre jusson idő?

Nagyon egyszerű: AKARAT. Csak olyan dolgokat csinálok, amiről érzem, hogy jó ró időt szánni, és sosem csinálok olyan dolgokat, amihez nincs kedvem. Őszintén állok mindenhez. Eszembe sem jut ilyenkor, hogy panaszkodjak, hiszen én választottam. Hallgatok a belső érzéseimre, így aztán amikkel őszintén tudok foglalkozni, annak előbb-utóbb meg is lesz a látszata. Talán nem olyan gyors ennek a lefolyása, mintha ha csak egy dologra koncentrálnák, de nagyon jól szórakozom, élvezem a dolgaimat.

 

Hétvégén indul a The Butchers turnéja, ahol már élőben is hallhatjuk Mucha Attilát és a srácokat. A turné állomásai:

Szeptember 28., Pozsony, Aligator Crystal Rock Pub
Szeptember 29., Dunaszerdahely, ParkWay Fest
Október 5., Dunaszerdahely, Soul Hunter Music Club
Október 12., Pozsony, Flame Music Bar
November 10., Prága
November 16., Pozsony, Cafe Scherz
November 24., Párkány
November 30., Dunaszerdahely, NFG Klub

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Edmár Béla