Mozart remekművének bemutatójára készül a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

A felvidéki kórusmozgalom legjelentősebb képviselője, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa bemutatóra készül. Wolfgang Amadeus Mozart talán legismertebb és legnagyszerűbb művét, a Requiemet adják elő a Komáromi Kamarazenekar és szólisták közreműködésével.

„A szoprán-,  alt-, tenor- és basszusszólóra, énekkarra, zenekarra és orgonára írt kompozíció Mozart utolsó műve, melyet sajnos már nem tudott befejezni. Bizonyos részeit Franz Xaver Süßmayer komponálta vagy egészítette ki.” - mondta Józsa Mónika, a kórus művészeti vezetője, karnagya.

 

A Tanítókórus nem egy hagyományosan működő énekkar, hisz tagjai Szlovákia különböző pontjaiból jönnek össze havonta egy hétvégére, hogy közösen próbáljanak, koncertezzenek, így különleges feladat egy ilyen nagy szabású mű megszólaltatása.

„Nem könnyű, de rendkívül örömteli feladat. Mozart Requiemje kihívás minden (a szó nemes értelmében vett) amatőr kórusnak, a havonta csak egy alkalommal próbáló énekkarnak pedig kiváltképp. Ugyanakkor nem elérhetetlen, bár bizonyos kórustételek szólamai az énekes teljesítőképességének a felső határát súrolja. Rendkívül nagy koncentrációt, ritmikai és intonációs precizitást követel minden énekestől.

De a ráfordított energia sokszorosan megtérül, hiszen Mozart e remekművének már a meghallgatása is a legnagyobb élmények közé tartozik.

Ám a művet a tanulás folyamatában sokkal mélyebben megismerve a megszólaltatásának alkotó részeseivé válni… - sokszorosan nagyobb élmény.”

 

Józsa Mónika

A Requiem bemutatójára október 27-én, szombaton Komáromban, a Duna Menti Múzeumban 17.00 órakor kerül sor. A már említett Kamarazenekaron kívül közreműködik Sárközi Xénia (szoprán), Pintér Éva (mezzo), Klein Ottokár (tenor) és Gál Jenő (basszus). Vezényel Medveczky Szabolcs. A koncert keretében Don Giovanni nyitánya és a d-moll zongoraverseny is felcsendül Mozarttól.

A kórus a jövőben szeretné más helyszíneken is megszólaltatni a művet. „Jó lenne minél többször előadni, addig amíg lendületben van a csapat, és friss az élmény. Jövő év márciusában egy prágai bemutatót tervezünk, de még annyira a szervezés elején tartunk, az anyagi háttér sem biztosított, hogy ettől több részletet nem szívesen árulnék el.”

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa a Mozart hangversenyt követően november 10-én ismét Komáromban lép színpadra a Városi Művelődési Központban, ahol a 17.00 órakor kezdődő kórustalálkozón több szlovákiai magyar zeneszerző műveit énekli. Felcsendülnek Szíjjártó Jenő, Németh-Šamorínsky István, Rajter Lajos és Dobi Géza kompozíciói.

„A 2019-es év tervei között szerepel a már említett prágai Mozart Requiem előadáson kívül a Szíjjártó Jenő centenárium méltó megünneplése, valamint a XVII. Csengő Énekszó, a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiválján való részvétel. Az előzőt Zselízre tervezzük, a Csengő Énekszónak pedig évtizedek óta Érsekújvár ad otthont. Jövőre 55 éves a tanítókórus, talán egy jubileumi hangverseny is belefér az esztendőbe, esetleg egy megmérettetés is. Mindez még a „jövő zenéje”…” - tette hozzá Mónika.

Sok sikert kívánunk a kórusnak a bemutatóhoz, és aki teheti, legyen ott :-)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András