Die Fantastischen Vier: a német egyesítés hiphop-gyermekei

Die Fantastischen Vier

A német egyesítéssel egyidős, idén ünnepli 25. születésnapját a Die Fantastischen Vier, a kultikus stuttgarti hiphop csapat.

"1984-85 környékén kezdtünk intenzíven a zene felé fordulni, akkoriban robbant be a breakdance-mozgalom és nagyon népszerűvé vált. Stuttgart, ahol felnőttünk, azért volt különleges hely Németországban, mert a második világháború után amerikai ellenőrzés alá került, és a tengerentúli kultúra, kiemelten a zene hatása gyorsan eljutott a klubokba és a diszkókba. A nyolcvanas évek elején ez azt is jelentette, hogy amerikai katonák élőben rapeltek" - idézte fel Smudo (Michael B. Schmidt) a Die Fantastischen Vier gyökereit.

Kitért arra, hogy akkoriban ő és And.Ypsilon (Andreas Rieke) is "számítógépőrültek" voltak, belemélyedtek a Commodore 64-es gépeken akkor éledő programozási világba, ami egyenes út volt a szintetizátorokhoz, a kemény gépi, elektronikus ritmusok pedig a hiphop alapját is jelentették számukra.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Arra a felvetésre, hogy mely amerikai hiphop-előadók voltak számukra a legfontosabbak, Smudo például Afrika Bambaataát, Michi (Michael Beck) a Beastie Boyst említette.

"A brooklyni Beastie Boys azért is közel állt hozzánk, mert hozzánk hasonlóan középosztálybeliek, az amerikai gengszter rap minket soha nem izgatott. Ha mi angolul kezdtünk volna rappelni és felvettük volna a gengszteres frázisokat, az sehová nem vezetett volna. A nyolcvanas évek vége felé az úgynevezett party rap hódított, ami számunkra az első inspirációt jelentette" - szögezte le Michi.

Thomas D (Dürr) elmesélte, hogy Smudóval akkoriban tettek egy hosszabb utazást Amerikában, a hiphop szülőföldjén és autóval járták az országot. "Ez a kirándulás bebizonyította számunkra, hogy a rappelés csak anyanyelven lehet autentikus. Amit hallottunk a különböző amerikai rádiócsatornákon, az király volt, de nem mi voltunk, nem a mi életünkről szólt".

A rapper hangsúlyozta: számukra teljesen megfelelő, hogy nyelvi okokból otthon, Németországban lettek híresek, meg Ausztriában és Svájcban, és másutt nem ismerik őket igazán. "Így viszont Balatonfenyvesen is tudunk nyaralni! Számos alkalommal jártam ott gyerekként a szüleimmel, és tudok néhány magyar szót, például kukorica, egészségedre, köszönöm" - mondta nevetve Thomas D.

And.Ypsilon felidézte, hogy egyszer meghívták őket New Yorkba egy zenei szemináriumra, mert a lemezkiadójuk azt gondolta, a németországi sikerek után esély lehet egy amerikai karrierre. De számukra szóba sem jöhetett, hogy ezentúl ne németül rappeljenek, angolul nem hangzanának hitelesen szövegeik.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A röviden Fanta 4-ként is emlegetett csapat nemrég fejezte be az új stúdióalbum munkálatait, ez a tizedik ilyen anyaguk lesz.

"Az egy hét múlva megjelenő első kislemez, az Und los elsőre úgy hangozhat, mintha olyan sztereotípiákra, partyfrázisokra épülne, mint az, hogy hé, gyerünk, meg hasonlók, de ha figyelmesen végighallgatod, kiderül, a szöveg nagyon is cinikus, és azokról szól, akik azt hiszik, minden egyszerű és megoldható, csak hinni kell benne. Mindig is foglalkoztattak minket a társadalmi problémák, a minket körülvevő dolgok, a hozzáállás, filozófiai síkok" - fejtette ki Smudo.

A Die Fantastischen Vier decemberben kezdi 25. születésnapi jubileumi turnéját Németországban, januárban pedig Bécsben, Zürichben is játszik.

"Az egyesített Németország gyermekei vagyunk, 1989-ben léptünk fel először Die Fantastischen Vier néven, bár már korábban is volt néhány koncertünk. A berlini fal leomlása, az egyesítés friss élménye a koncertjeinken is elemi hatású volt, sokat léptünk fel a keleti területeken, ahová most is el fogunk menni. Például Chemnitzbe, ami az NDK-ban Karl-Marx-Stadt volt. A politika nem a szövegeinkben foglalkoztat minket, de magánemberként egy ideje támogatunk egy alapítványt, amely a szélsőjobb ellen harcol" - mondta végül Smudo.

aTEMPO.sk / MTI