HAZAI-MUTATÓ: Zene, humor, költészet - ez a Gorlo Volka

Gorlo Volka

Egy izgalmas formáció tűnt fel a felvidéki zenei életben. Gorlo Volka. Ez a két szó bukkant fel a virtuális transzparensen a gútai Gandre Café színpada felett. Két, egyébként ismert és elismert zenészről van szó. Farkas Meliről és Mézes Zoliról. Igen, nyilvánvalóan sokan emlékeznek rájuk még a Farkas, a Mézes, a Németh meg a Bob zenekarból. Én még 2016-ban Gombaszögön láttam-hallottam őket és beszélgettem velük.

Azóta szétment a banda, de Meliék nem bírták abbahagyni, és egy minimál felállást találtak ki Zolival, amelyben helyet kap mindenféle zenei ötlet, humor és költészet. Alapvetően akusztikus duóról van szó, de a színpadon Zoli előtt eléggé komoly effektpedálok sorakoztak. Az enyhébb torzítások, a wah-wah és egyéb hanghatások remekül kiegészítették Meli hangját és akusztikus gitárjátékát.

 

Gorlo Volka

Egy vad-szelíd és komoly-játékos hangulatot teremtettek.

És biztos vagyok benne, hogy most szombaton is valami nagyon hasonlóra számíthatunk tőlük a dunaszerdahelyi NFG Klubban.

Mivel egy vadiúj formációról van szó és ott voltunk és volt nálunk diktafon, kapva kaptunk az alkalmon és beszélgettünk velük egy jót zenéről, tervekről.

 

Most ketten léptek fel, amikor utoljára beszélgettünk, még négyen voltatok. Hol tart a zenekar ezekben a változásokban, mennyire lehet véglegesnek tekinteni ezt a jelenlegi felállást?

Meli: A mostani visszajelzésekből indulok ki, konkrétan a volt dobosunk mondta, hogy ez így pont jó, és nem is kell túlbonyolítani.

Az az igazság, hogy ezt a minimál-felállást most jónak éreztem.

Nehéz úgy játszani, ha egyszer már hallottál egy kész dolgot felépítve, hangszerelve, mindennel együtt, és hirtelen kiesik egy, majd két hangszer és más lesz az egész. Még benne van a fejemben az eredeti felállás, de most Zoli gitáreffektjeire építettünk inkább, így annyira nem is hiányzott.

Zoli: Nem is úgy fogalmaznék, hogy nem hiányzott, hanem hogy nem tűnt fel a hiánya.

Meli: Igen, ebben biztos vagyok, hogy aki először hallott minket, annak teljesen oké lehetett.

Zoli: Hiányzik az, ami volt, hisz már tulajdonképpen kész volt a produkció. De ez viszont egy új, amit elkezdtünk csinálni. Kicsit még átmenetinek érezzük, de aztán lehet, hogy egyszer ebből lesz kész, vagy esetleg egy teljesen más ötlet. Az első koncertünket hallhattátok ebben a felállásban. Lehet, hogy ennyi marad, lehet, hogy bővül, de az elejétől kellett felépítenünk, hogy ne legyen hiányérzetünk.

 

 

A régi dalokat dolgozzátok át, vagy vannak újak is?

Meli: Vannak újak is, jó pár. Bővült a repertoár, amit a hangom is érz. Talán furán hangzik, de ez az alkalom igényesebbnek tűnt számomra, mert rákényszerített, hogy több mindenre figyeljek oda. Érzem a fáradtságot, de gyakorlat kérdése az egész.

 

Mennyire volt más egy kis klubban fellépni?

Meli: Én nagyon szeretem, sokkal intimebb az egész. Sokkal családiasabb, ahogy érzed a körülötted lévő emberek energiáját, és konkrétan látod, hogy tetszik vagy hogy nem tetszik.

Ezekben a kis klubokban jön a legőszintébb visszajelzés.

 

Gorlo Volka

 

Hogy alakul a közeljövőtök? Mennyire vagytok betáblázva?

Meli: Egyáltalán nem vagyunk betáblázva, ezért is adtunk most egy live streamet, hogy több emberhez is eljusson, tehát megvolt a marketingvonala is :-)

Épp arról beszéltünk, hogy ez a felállás nem is igényel nagyszínpadot, inkább a mostanihoz hasonló családi hangulatú klubesteket tudnánk elképzelni a jövőben.

 

Lemezt terveztek?

Meli: Igen. Ez egy örök dédelgetett álom…. Jó lenne, mert ezek a dalok, amik folyamatosan születtek, felölelnek egy hosszabb időszakot. Az első a Vonat volt, ezt tíz éve írtam. Azóta már elég sok víz lefolyt a Dunán, most jó lenne egy csokorba összefogni az egészet, és továbblépni.

 

Sok szerencsét kívánok hozzá! És kedves olvasók menjetek el egy Gorlo Volka koncertre!

Wawruch Róza, Bódis Attila, ATEMPO.sk