Tíz év feketén-fehéren – ők a Black & White (+FOTÓK)

Black & White

A Black & White zenekar 2008-ban alakult, ami nem jelent mást, mint hogy idén ünnepelték a tízéves jubileumukat, mégpedig egy fergeteges ünnepi koncert keretei közt Dunaszerdahelyen. Az évforduló alkalmából nemcsak összeszedtük mindazt, amit érdemes róluk tudni, de egy rövid interjút is készítettünk velük.

A dunaszerdahelyi székhelyű formációt a Bertók házaspár, Bertók Pityu zongorista és Bertók Tóth Katalin énekesnő alapította.

Szinte minden műfajból játszanak ismert vagy kevésbé ismert slágereket (az adatlapjuk szerint jazz, funky, latin, pop, sláger, oldies, disco ….), de saját dalaik is vannak.

Az évek alatt kibővült a zenekar. Az önálló koncertek mellett számos rendezvényen fellépnek kísérőzenekarként, a közelmúlt legfontosabb eseménye a dunaszerdahelyi Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle volt, ahol sessionzenekarként voltak jelen.

 

Black & White

 

Bertók István, akit Liszt Ferenc-Díjjal tüntettek ki 2003-ban, jazz-zongoraművészi diplomát szerzett Budapesten, a Liszt Ferenc zeneművészeti egyetemen. Bertók Tóth Katalin, az énekesnő a művészeti alapiskolában harmonikán tanult, később váltott. Különböző zenei formációkban mindketten több mint 20 év zenei tapasztalatot mondhatnak magukénak. Bertók Istvánt 2014-ben Harmónia Díjjal tüntették ki.


A zenekar jelenlegi tagjai:

Bertók Tóth Katalin – ének
Bertók István – zongora
Banga Ladislav – szaxofon
Kósa Ferenc – gitár
Bachman Bihary Igor – basszusgitár
Valastyán Tamás – dobok
Karácsony Balázs – ütőhangszerek

 

 

Hogyan értékelnéd az elmúlt tíz évet?

Szépnek, boldognak, sikeresnek, eredményesnek, tanulságosnak, kreatívnak, aktívnak és semmiképp sem egyhangúnak :-)

 

Melyek voltak ennek az időszaknak a legfelemelőbb pillanatai?

Egyhangúan mindketten úgy érezzük, hogy azok, amikor megszülettek a gyermekeink. Tudom, hogy zenekari pillanatokra gondoltatok, de nekünk a zenekar az életünk szerves része, hiszen közös az életünk, közös a hivatásunk és közös a zene, minden összefügg és úgy egész.

De hogy pár dolgot mégis felsoroljak, akkor talán a karácsonyi koncertjeink, vagy a Csallóköz kincsei projektünk, vagy hogy

a Delegation Band lehettünk, ahogyan Rich Bailey mondta, amikor legutoljára kísértük őt.

És nem utolsó sorban az, hogy elkészült az első CD-nk csakis saját szerzeményekkel.

 

Black & White

 

Nemhogy a konkrét rendezvényeket, de azok típusát is nehézkes lenne felsorolni, ahol már megfordult a zenekar. Melyik áll a legközelebb a szívetekhez?

A legközelebb talán azok a koncertek, ahol a saját szerzeményeinket adhatjuk elő, illetve ha olyan valakinek lehetünk a kísérőzenekara, akinek a zenéjét szeretjük, elismerjük, vagy akár a zenéjén nőttünk fel, mint pl. a Rich Bailey (Delegation), vagy Kökény Attila, Igor Kmeťo ml., László Attila gitárművész és sorolhatnám. De minden rendezvénynek megvan a saját hangulata és szépsége, lehet az fellépés vagy koncert, egy est egy füstös bárban, lakodalom, születésnap, nem lehet hasonlítani.

 

A sokféle műfajból, ami a zenekar repertoárjához tartozik, melyiket érzitek a leginkább testhezállónak?

Elég nehéz behatárolni, mivel sokféle műfajban mozgunk, valahol szeretjük mindet, de leginkább a jazz és a funky áll a legközelebb hozzánk.

 

Mik a zenekar tervei a jövőre nézve?

A jubileumi koncerten bemutattuk legújabb cédénket Minden reggel címmel, melyen csak saját szerzemények szerepelnek. Ezt a lemezt szeretnénk turnéztatni a jövőben, illetve egy új CD kiadása is benne van a jövő évi tervünkben. Egyébiránt nem tervezünk nagyon előre :-)

 

FOTÓK A JUBILEUMI KOCERTRŐL

Wawruch Róza, ATEMPO.sk
Fotó: Németh Tibor