Nagy siker Szekér Gergő első klipje - Madár, repülj! (+INTERJÚ)

Szekér Gergő

Néhány hónappal ezelőtt ismerhette meg a nagyközönség az X-Faktor tehetségkutatóban a felvidéki születésű Szekér Gergőt. Hétvégén pedig újra színpadon láthatjuk, ezúttal már A Dal 2019 első válogatójában.

A napokban jelent meg a fiatal párkányi énekes első saját dala Madár, repülj! címmel, melynek zenéjét és szövegét is ő írta.

„A dal születése előtt egy nehezebb időszakon mentem keresztül mind anyagilag, mind pedig a karrieremet illetőleg. Kilátástalannak gondoltam a helyzetem, rengeteget töprengtem a múltamon. Miért nem sikerülnek a terveim, vajon mit tehettem rosszul, amiért a siker, a pénz, a párkapcsolat, a barátságok elkerülnek? – ezeket kérdezgettem magamtól. Amikor eszembe jutott a refrén dallama, egy rendkívül egyszerű magyar kesergőhöz hasonlított. Párhuzamot vonva az akkori lelki állapotom és dallam között, ráeszméltem, ahelyett, hogy azon gondolkoznék, miként tudnám megoldani a helyzetem, támaszkodni azokra, akik szeretnek, inkább belesüppedtem a helyzetembe. Megragadva édesanyám szavait kezdtem el írni a dallamra a refrén szövegét.

Otthon azt tanultam, hogy amin nem tudunk változtatni, el kell engednünk, és a múltban történtekből tanulva építeni a jövőnket, de nem a múltban élve.

Így az elengedés értelmében íródott a szöveg.” - árulta el portálunknak Gergő.

Egy különleges klip is készült az újdonsághoz, amely óriási sikerrel több napja a felkapottak listájában van a YouTube-on. „A videó alapötlete tőlem származik, felkértem egy rendező barátomat, Adam Ardes Dora-t, hogy segítsen. Természetesen elvállalta, csodálatos képeket álmodott meg egy nagyszerű koncepcióval, ami tökéletesen lefesti a dal történetét, mondanivalóját. Szőnyi István, az operatőr zseniális munkája segítségével sikerült is megjelenítenünk ezt a klipben.”

 

Szekér Gergő

 

A videót több helyszínen készítették. „Szerencsére Budapest közelében találtunk havas erdőt. Fenn forgattunk Lajos forrásnál, Szentendre mellett. Csodálatos volt, és bár a havazás szinte tervszerűen jött, eléggé megnehezítette a forgatást a helyszínek közötti utazás tekintetében. A klip az erdőn kívül a Terem22 stúdiójában és Esztergomban forgott.

Az utolsó képekben a „cél elérésekor” megjelenik az Esztergomi Bazilika illetve szülővárosom, Párkány is. Ez a két helyszín a saját életem és a felvidéki magyarság (hovatartozásom) ábrázolása miatt volt fontos.” - mondta az énekes.

Különleges hangulata van a szerzeménynek, ami a népi motívumoknak és a rap betétnek is köszönhető. „Az első pillanattól kezdve tudtam, hogy népi jellegű dal lesz belőle, egyrészt mert egy pentaton skálára improvizálva jött az ihlet, másrészt mindig érdekeltek a nációk, illetve a saját hovatartozásom gondolatai is itt lebegett a levegőben.

Sosem tudtam, hogy igazán hova, melyik országba, melyik nációba tartozom. Az anyanyelvem magyar, de Szlovákiában születtem, vannak magyar, szlovák, cseh felmenőim is. A magyarság ezért fontos, Párkányt az otthonomnak tekintem, ami magyar lakta felvidéki település, de oda tartozom. Mindemellett rendkívül fontosnak tartom, hogy a korosztályom ne felejtse el a hagyományainkat, ösztönözzem a kultúránkért való érdeklődésüket, ezért van a modern hangszerelés. Ugyanis a kultúránk nem megkülönböztet a többi néptől, hanem segít megtalálni önmagunkat, sokszor az előnyeinkre és a hibáinkra is magyarázatot adhat.

Ebben a dalba megtaláltam önmagam.

A rap betét a dal elején pedig azt szimbolizálja, mikor az ember elkezdi magának feltenni a kérdéseit, de az érzelmeit már nem tudja szavakkal (parlando-ban) kifejezni, ebben segít a dallam. Mai szavakkal élve: A dallam a szavakba öntött érzelmeink „emoji”-ja.”

És akkor jöjjön az új klip:

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A közönség látókörébe elsősorban az X-Faktornak köszönhetően került Gergő, akinek a 2018-as év így egy mérföldkő lett. „A tavalyi évem bár nagyon nehéz volt, szeretettel tekintek rá vissza. Rengeteget tapasztaltam. A tehetségkutatónak köszönhetem, hogy néhány feldolgozásom üzenete eljuthatott a közönséghez, illetve a műsorig nem lett volna soha bátorságom jelentkezni A Dalba. Csodás élmény volt a versenytársakkal végigcsinálni, és megtalálni, feszegetni együtt a határainkat, képességeinket. A Dal 2019 pedig rengeteg újdonságot hozott az életembe.”

Szombaton este a Duna TV műsorában élőben is hallhatjuk majd az új dalt. Fontos pillanatok lesznek ezek a fiatal énekes pályafutásában.

„Az önbecsülésem végre a helyén van. Sosem gondoltam volna korábban, hogy képes vagyok olyan művet létrehozni, amely mondanivalója számomra is fontos, és értékes tud lenni a nagyérdemű számára.

Viszont a kommentekből értesülve szeretik a ,,Madár, repülj!” c. dalomat, és ami még fontosabb, értik miről énekelek. Ha ezzel a habitussal és a dallal tudok adni azoknak, akik hallgatják, már megérte megírni.”

 

Szekér Gergő

 

Azt, hogy honnan jött, sosem feledi a felvidéki srác. "Párkányban kezdődött az életem. A középiskolai színjátszó szakkörök és a karvai színjátszó tábor meghatározták az életem. Tulajdonképpen ezek miatt szerettem meg és kezdtem el színészi pályafutásom. Az első szerzeményemet pedig 14 évesen írtam otthon az első számítógépemen.

Mindenem Párkányhoz köt: a gyermekkorom, a karrierem, a családom."

Elkezdődött az új év és ezzel egy új irányt is vett Gergő élete. „Bár a versenyre való felkészülés miatt kevesebb előadást tudok vállalni, nagyon szeretem a Körúti Színházat, ahol játszom. Mindig szeretettel várnak vissza. A zenei karrierem pedig még csak most indult. Azon dolgozom, hogy minél több színvonalas dalt írjak, melyeket összegyűjtve egy albummal tudjak előállni a nagyérdeműnek.

Nagyon hálás vagyok a rengeteg támogatásért a családomnak, a barátaimnak, és különösen büszke vagyok, hogy eljutott az üzenetem azokhoz az emberekhez is, akik személyesen nem ismernek, mégis hallgatják és értik a dalom.”

Sok sikert kívánunk mi is Szekér Gergőnek, aki szombaton várja a ti szavazataitokat is.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk