Memento – megjelent Emmer Péter új lemeze (INTERJÚ)

Emmer Péter

A komáromi Emmer Péter nemzetközileg is ismert és elismert gitárvirtuóz, aki már nemegyszer bizonyította, hogy kitűnő zeneszerző és énekes is. Az új évet egy meglepetéssel indítja, hosszú idő után megjelent a várva-várt második nagylemeze.

A kétszeres Harmónia-díjas zenész Memento című albuma tíz dalt tartalmaz, kilenc énekes és egy instrumentális szerzeményt. Az összes dalt és az összes szöveget is Peti írta.

„Szövegcentrikus lemez lett, jellemzően egy negyvenes férfiember gondolatai fogalmazódnak meg a sorokban. Nincsenek üresjáratok, az anyagot célratörő dallamok, hangszerelés jellemzi. Pontosan ilyen lemezt szerettem volna.” - árulta el a gitáros, énekes.

Több mint tíz év eltelte után jelent meg Peti új albuma. „Magam sem így terveztem, nem gondoltam, hogy az első lemezem után ennyit kell majd várni a következőre. De valahogy így alakult. Rengeteget dolgoztam, számtalan produkcióban vettem részt az elmúlt évek alatt. A magánéletemben is értek változások, és az is kivont egy időre a forgalomból. Kicsit nem figyelünk oda és máris eltelik tíz év. :-)”

 

Emmer Péter

 

Viszont mos már mindenki számára elérhető az újdonság. „Jó érzés nekem is a kezemben tartani, hisz már egy-két éve játszadoztam a gondolattal, hogy kellene egy ilyen anyagot készíteni. Aki csinált már lemezt és mindent, ami körülötte van, az tudja, hogy rengeteg munka van benne. Nyilván azért is, mert egy magamfajta zenész mögött nem áll senki, akinek annyira fontos lenne a CD népszerűsítése, mint nekem.

Így értelemszerűen a munka minden fázisából kivettem a részem. Kezdve azzal, hogy megírtam az összes dalt, meghangszereltem, felvettem, összekevertem, meg mastereltem.”

Alapvetően dallamos rock zene várja a hallgatókat. „Aki nyomon követi a pályafutásomat, az tudja, hogy zenei műfajok tekintetében elég szélsőséges produkciókban vettem már részt, de alapvetően rock zenész vagyok és abban is érzem otthonosan magam. Ez a lemez is egy rock lemez, és hogy milyen lett, azt mindenki eldöntheti, aki meghallgatja.”

A lemezen természetesen helyett kapott a Harmónia-díjas Végtelen út is, amely 2015 decemberében portálunkon debütált. Kapott egy kis frissítést is, új keverést és vokálokat. Nézzétek meg a hozzá készült klipet:

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=z5QA_xY1Ci0" type="video" mtype="youtube"}

 

Már most nagy az érdeklődés az album iránt. „Nagyon friss a dolog és meglepő, hogy mennyien keresik. Erre nem is számítottam. Egyébként szeretek minden zenét, amiben rend van. Például a konzervatóriumi tanulmányaim alatt, ahová klasszikus gitár szakra járok, lehetőségem nyílik jobban megismerkednem a komolyzenével. Elképesztő dolgokat komponáltak a zeneszerzők és félelmetes, hogy mikor?! Nincs kizárva, hogy egyszer csinálok én is egy komolyzenei gitár koncertet :-) Ki tudja?!”

Peti első lemeze instrumentális volt, ezúttal viszont az énekes dalok vannak túlsúlyban. „Az ember változik, fejlődik, úgy az életben, mint a zenében is.

Mindenkinek van egy életútja, én most jelen pillanatban itt tartok. Nem tudom megideologizálni, hogy miért lett ez a lemez énekes, csak hagytam megtörténni a dolgokat, hagytam magamból kiírni ezeket a dalokat.

Az első lemezem születésekor nem tartottam fontosnak az éneket. Az egy olyan korszak volt, de nincs kizárva, hogy valamikor újra összehozok egy instrumentális anyagot. De az nem mostanában lesz :-)”

A dalokban a dobokon kívül a legtöbb hangszeren maga Peti játszik. Közreműködőkként a kitűnő fiatal multiinstrumentalistát, Zombori Atus-t hallhatjuk a dobok mögött. Egy dal erejéig Varjú Attila dobos, Sipos Dávid szaxofonos, három számban Vermes Gábor basszusgitáros és Szabó Károly billentyűs is közreműködött.

 

Emmer Péter

 

Tracklista

01. Mindent vagy semmit
02. Értjük egymást
03. Áldott legyen
04. Kék világ
05. Végtelen út
06. Kezeket fel
07. Az utolsó dal
08. Félúton
09. Élj a mának
10. Inflagranti (instrumentális)

 

Az új lemez anyagát hamarosan élőben is hallhatjuk majd. „Heteken belül elkezdjük a felkészülést a koncertekre és szeretnénk minél több helyen bemutatni az új dalokat. Szívesen várok minden ötletet a témában, ami előbbre viszi a produkciót, bátran írjatok rám :-)

Ezekre a koncertekre természetesen elkísérnek a zenésztársaim is: Zombori Atus (dob), Szabó Károly (billentyűk). A turné első felében Vermes Gábor basszusgitáros nem tud velünk lenni, mert júniusig külföldön pengeti a húrokat, ezért őt minden bizonnyal Péter Tamás helyettesíti majd.”

Az új lemez mellé pár változást is hoz az új év.

„Szeretnék kicsit magammal is foglalkozni és a zenével, amit képviselek. Ez ügyben már tettem is lépéseket. Amiről úgy gondolom, hogy az életemben felesleges vagy hátráltat, azt egyszerűen nem csinálom tovább, így sokkal több idő jut arra, ami nekem fontos.”

Sok sikert kívánunk minden tervéhez Emmer Petinek, ha pedig az új lemezre vágysz keresd őt a közösségi oldalán.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk