HAZAI-MUTATÓ: Az alkotás öröme az, ami összeköt minket - visszatért a Last Blues Band (+VIDEÓ)

Last Blues Band

A felvidéki Last Blues Band zenekar eredetileg 1991-ben indult útjára. Az alapító tagok egyike volt Tornóczi Tibor, aki 2018 tavaszán, négy év után újraélesztette a bandát teljesen megújult felállásban. Első nyilvános fellépésükre a budapesti József Attila Vers-Dal Fesztiválon került sor, ahonnan fődíjasként tértek haza.

„3 dallal neveztünk. Szoó Virág: Bokafordultával című versét zenésítettük meg, Székely-Máté László: Indul... című szerzeményét, valamint amivel a fődíjat is elnyertük, Ady Endre klasszikusát, az Őrizem a szemed-et.” - tudtuk meg Tornóczi Tibortól.

A fesztiválra Székely-Máté László győri kortárs költő hívta fel a figyelmüket, akivel nagyon jó kapcsolatot ápolnak.

„Mivel akkor már több versét is megzenésítettük, és ráadásul a legnagyobb kedvencemet, az Indul...-t is beválogatták a fesztiválra, ezért felmerült a gondolat, hogy miért ne mennénk el oda kis tapasztalat gyűjtésre.

Mellé került Szoó Virág: Bokafordultával című verse, mely azonnal megfogott, vidám hangulatával (ami érdekesség kedvéért a saját bokaszalag szakadásáról íródott). A kiírás szerint pedig évfordulós költő versét is be kellett mutatni. Az Ady vers már gyermekkorom óta kedvencem, óvatosan és tisztelettel nyúltam hozzá. Egy lágy bossa nova lebegi át az egészet.”

 

Last Blues Band

 

A kitűnő zenészekből álló formáció komolyan felkészült a megmérettetésre. „Szándékosan vállaltuk ezt a kihívást, és utána nagyszerű érzés volt hallani a szakmai zsűri értékelését. Gyakorlatilag csak dicséretet kaptunk mindenkitől. :)”

A tárgyi nyeremények mellett az elismerés volt a legfontosabb a zenekar tagjainak.

„Bizonyítani tudtunk egy számunkra (eddig legalábbis) idegen közegben. Sok ismeretség illetve már szinte barátság is köttetett a fesztiválon, tehát kapcsolatépítés, jövőtervezés szempontjából is fontos lépést tettünk.”

A versenyben is bemutatott Indul… című daluk szöveges videó kíséretében már felkerült a legnagyobb videómegosztóra. „Az Indul a bakterház c. film ihlette a verset, hozza is a hangulatát, ez tetszett meg elsőre benne.” - tett hozzá Tibor, aki a megzenésítésért is felel.

Hallgassátok meg a dalt:

 

 

A Last Blues Band 5-tagú, klasszikus felállású formáció zongora, dob, basszusgitár, gitár, ének+szájharmonika hangszerekkel. Tibor keresett maga mellé felvidéki, tapasztalt és tehetséges zenészeket. Így sikerült összehozni egy Farkasd, Ifjúságfalva, Gúta, Ímely tengelyen működő fiatal, lendületes csapatot.

A zenekar tagjai:

Sárközi Imre – zongora
Domján Ádám – basszusgitár
Tóth Marián – gitár
Gőgh Ákos – dobok
Tornóczi Tibor – ének, szájharmonika

Pár klasszikus Last Blues Band szerzemény feldolgozása után elkezdtek saját dalokat írni, aminek a gyümölcse 2018 novemberére be is ért, amikor stúdióba tudtak vinni 6 saját dalt, és rögzítették Gergely Csaba hangmérnökkel, aki az utómunkákat is végezte. „Szerintünk kivételesen jó munkát végzett, nagyon hálásak vagyunk neki” - jegyezte meg a zenekar vezetője.

„Az alkotás öröme az, ami összeköt minket. Nem vagyunk ortodox blues zenét játszó zenekar, széles réteget tudunk megszólítani. Zenénkben elegyedik a blues, dzsessz, swing, funky, rock & roll, rock, de egyéb zenei stílusok is felfedezhetőek. Ez várható is volt, mivel a zenekar szinte mindegyik tagja más zenei világból érkezett. A zenekar repertoárjának nagy része magyar nyelvű saját dalokból áll. Székely-Máté László költő versei nagy ihletet adtak a zenekarnak, szinte futószalagon folynak a verseinek megzenésítései.”

 

Last Blues Band

 

Felvidéken is bemutatkozik az új felállású banda, méghozzá szombaton, április 13-án a dunaszerdahelyi NFG Klubban.

„A koncert anyaga teljesen elkészült, másfél óra tömör zene, két részre osztva: visszatekintés a Last Blues Band-os régi dalokra, persze alaposan átdolgozva, utána a második részben a teljesen új, eddig soha nem hallott dalok következnek, sok meglepetéssel. Úgy érzem, hogy egy nagyon érdekes programot sikerült összeállítanunk.”

De jönnek majd a következő koncertek is, többek közt Pozsonyban, Gútán, Komáromban, amelyről majd időben tájékoztatunk mi is minden érdeklődőt.

A végére pedig itt egy teljesen friss dal, ismét Székely-Máté László egy versének feldolgozása, az Emlék. „Hamarosan jönnek további dalok is az említett hat rögzítettből, a többit pedig koncerteken lehet majd hallani. És persze még legalább 8-10 új szöveg csak a startpisztolyra vár :)”

 

 

Kíváncsian várjuk az újdonságokat és sok sikert kívánunk az újjáalakult Last Blues Bandnek. És kövessétek be őket közösségi oldalukon :)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk